2017-02-27 07:00Bloggpost

Sedan ozonhotet kom i mitten av 1980-talet har Fredrik Larsson haft miljöfrågorna varmt om hjärtat

null

På Almi Företagspartner finns det mängder av drivna rådgivare som alla strävar efter att ge dig bästa möjliga vägledning i ditt entreprenörskap. I vår tredje del i serien får du lära känna Fredrik Larsson, en finansieringsrådgivare på Almi Stockholm Sörmland. Fredrik representerar också Almi i gruppen Team Sweden Sustainable Cities, som är en del av det svenska exportfrämjandet.

Sedan ozonhotet kom i mitten av 1980-talet har Fredrik Larsson, finansieringsrådgivare på Almi Stockholm, haft miljöfrågorna varmt om hjärtat. Innan Almi, testade han flera roller på kapitalmarknaden och kombinerade det en längre tid som analytiker inom miljöteknikfinansiering. Han hade däremot en vilja att komma närmare entreprenören och möjligheten att kunna bidra i ett tidigare skede, varpå rollen som finansieringsrådgivare på Almi passade honom perfekt. 

Hur ser din roll på Almi ut?
– Som finansieringsrådgivare möter jag kunder som söker finansiering för olika satsningar i sina företag. Vi har, till skillnad från lånehandläggare på bank, en konsulterande roll som innebär att vi dessutom råder nya entreprenörer i hur man bygger upp olika funktioner i sin verksamhet, eller informerar om andra typer av finansieringskällor. Jag representerar också Almi i gruppen Team Sweden Sustainable Cities, som är en del av det svenska exportfrämjandet. Gruppen består av statliga aktörer och teknikföretag som stödjer svensk miljöteknik som är på väg ut på internationella marknader.

Kan du berätta om ett intressant företag inom miljöteknik?
– Climeon är ett spännande företag som fick ta emot WWF:s pris för Climate Solver 2016. Potentialen går bortom den banbrytande teknologin eftersom bolaget grundades på genuin frustration över världsutvecklingen på miljösidan. Resultatet, ett kostnadseffektivt sätt att skapa energi från spillvärme, där möjligheten för storskaliga miljöeffekter inom otaliga användningsområden är enorm. 

Vad inspirerar dig i ditt arbete?
– Relationen till mina kunder är en stor källa till inspiration. När kunden spontant rådfrågar eller delar med sig av med- och motgångar är det ett fint kvitto på förtroende. Mina erfarna kollegor, som alltid lär mig något nytt, är också inspiration. Det bästa med arbetet är helt klart den inte alltför sällan upplevda aha-känslan i mötet med innovatörer, där det har blivit omöjligt för mig att döma ut idéer på förhand. Det är väldigt tillfredsställande att följa entreprenörernas processer, från upplevda problem till faktiska innovationer.

Vilka är de största utmaningarna för entreprenörer i Sverige idag?
– Det svåraste tror jag är att attrahera en styrelse som har både driv och kunskap i just din bransch. Att ta in en tidigare framgångsrik entreprenör i sin styrelse är inte alltid en garanti för framgång. Det är också stark konkurrens på kvalificerad personal där ute. Men vi på Almi kan förhoppningsvis agera som ett objektivt bollplank, där vi ifrågasätter alltifrån organisationsstruktur till att vi utnyttjar vårt nätverk för att hitta samarbetspartners och andra finansiärer. Det är vår samverkanseffekt som ligger till grund för att vi kan skapa mervärde för våra entreprenörer.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.