2017-04-10 07:00Nyheter

Biodynamiska mejeriet som gärna sticker ut - hyllas av gourmeteliten

null

Järna Mejeri utanför Södertälje har lyckats starta om på nytt efter en stor anlagd brand 2013. Med en ny vd i spetsen och en konkret affärsplan ska mejeriet nå ännu längre med sina ekologiska och biodynamiska mejeriprodukter, som har tagit Matsverige med storm.
– Det känns häftigt att vårt lilla mejeri får så fina lovord, säger Joakim Lindberg, vd på Järna Mejeri

2013 var ett mardrömsår för det lilla mejeriet i Järna som då brann ner till grunden, totalförstördes och förlorade 70 mjölkkor. Dåvarande ägarna ville inte ge upp idén om ett biodynamiskt och ekologiskt mejeri, varpå verksamheten byggdes upp på nytt och stod färdig för invigning hösten 2015. I samma veva tog en ny vd sig an uppdraget att lyfta företaget till nya höjder och ta det framåt i en bransch med hög konkurrens. Järna Mejeri säljer idag ekologiska och biodynamiska mjölkprodukter som är certifierade för KRAV och Demeter, då all mjölk kommer från biodynamiska kretsloppsgårdar – vilka tar ekologiska kvaliteter några steg längre. En biodynamisk gård är ett kretsloppssystem där antalet djur anpassas till den mängd vallfoder och fodersäd som gården själv kan producera, dessutom gödslas åkrarna med djurens gödsel vilket leder till att alla näringsämnen tas tillvara.
– Förutom att hålla en hög kvalitet på produkterna, handlar det om att våra kunder ska få ett mervärde, det småskaliga, närproducerade och ekologiska tänket är otroligt viktigt för oss, säger Joakim Lindberg.

Hyllad kvalitet
Idag är efterfrågan på ekologiska livsmedel skyhög, där fler och fler väljer lokalproducerade mjölk- och ostprodukter som är skonsamt behandlade och ursprungsmärkta. Järna Mejeri levererar det och har till skillnad från andra varumärken ett helt eget mejeri där all produktion utgår ifrån. Idag finns Järna Mejeris produkter i ett 60-tal butiker runt om i Stockholm och Sörmland, och har dessutom hyllats av Sveriges gourmetelit. Kända ”matpersonligheter” som Tommy Myllymäki, Niklas Ekstedt; Edward Blom och Sébastien Boudet har lovordat produkterna i sina sociala medier och ett flertal finkrogar står som återkommande kunder.
– Fantastiskt fina krogar som Mathias Dahlgren, Esperanto och Agrikultur satsar alla på lokalproducerat och ekologiskt, då är det roligt att de tänker på oss i första hand. Vår ambition är att fler ska förstå vår filosofi så att vi kan producera mer och satsa på att utveckla fler produkter, säger Joakim.

Förutom det färska mejerisortimentet, som är Järna Mejeris flaggskepp, vill Joakim i framtiden satsa på att expandera ostsortimentet. Han menar att de vill visa att de tillverkar de allra bästa mjölkprodukterna och vill utveckla en unik ost som de är helt ensamma om.
– Vi gillar att experimentera och har nyligen haft ett möte med Gnesta Bränneri där vi pratade om att eventuellt smaksätta våra ostar med sprit från deras bryggeri. Vi värnar om det lokala och tittar i första hand på samarbeten med producenter i samma område, säger Joakim.

Utmaningar, framtiden och nya samarbeten
Joakim driver idag mejeriet tillsammans med tio kollegor, varav två jobbar på kontoret och övriga i mejeriet. Det är fortfarande en förhållandevis liten produktion, men Joakim ser med spänning fram emot att få utveckla verksamheten och uppskattar de snabba förändringarna som följer med ett litet företag. Med många års erfarenhet av projektledning, försäljning och marknadsföring inom stora läkemedels- och medicinteknikföretag tog sig Joakim an det lilla mejeriet med förtjusning, men har under årets lopp insett vilka utmaningar som kommer med entreprenörskapet. Med lånekapital från Almi och vikten av nära kollegor har han kunnat komma framåt.
– Jag har lärt mig otroligt mycket och insett att allt jag gör får effekter, det går inte att gömma sig. Den största utmaningen är att man får göra mycket själv som entreprenör, i mitt fall med 18 nya ton mjölk varje vecka. Men det är också roligt och jag har lärt mig otroligt mycket. Sedan är det produkter som jag verkligen kan stå för, säger Joakim.

Målet för mejeriets närmsta framtid är att effektivisera produktionen och logistiken, få fler större kunder och kunna växla upp volymen. Samtidigt längtar Joakim efter nya samarbeten.
– Vi har precis inlett ett samarbete med Menigo Foodservice, en professionell grossist-distributör som kör ut våra varor, och utvidgade samarbeten med Grönsakshallen Sorunda och Martin & Servera är på gång. Vi har en spännande tid framför oss och jag tror att vi kan nå ut betydligt mycket längre, säger Joakim.

Läs mer om Järna Mejeri och deras filosofi här:
http://www.jarnamejeri.se/

Frågor om Järna Mejeri: 
Joakim Lindberg, 072 - 744 3223, joakim@jarnamejeri.se

Behöver du finansiering eller rådgivning i ditt entreprenörskap, besök oss här:
http://www.almi.se/Stockholm-Sormland/

Kommunikationsansvarig Almi Företagspartner Stockholm Sörmland:
Maya Estelle, 073-082 27 97, maya.estelle@almi.se


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.