2017-02-22 06:00Nyheter

Från idé till affärsidé – det innovativa företagandet

null

Innovation har gått från uppfinningar, patent och tekniska prylar till att handla om små förändringar i en affärsmodell eller nya synsätt. Med hjälp av rådgivning, förståelse för marknaden och viljan att utvecklas kan du ta ditt företag till en helt ny nivå.
– Innovation uppstår när du börjar tänka utifrån behov snarare än teknik, säger Christian Brantö, innovationsrådgivare på Almi i Sörmland.

Många företag ute på marknaden har haft samma produkt eller tjänst under flera år och är rätt nöjda med det, fram tills det börjar dyka upp röda siffror och konkurrenter som flåsar en i nacken. Att börja produktutveckla med kniven mot strupen är enligt Christian Brantö något du bör undvika, eftersom det då görs för att företagaren vill komma ikapp konkurrenterna, inte för att det finns ett faktiskt behov.
–Innovation och utvecklingsprocesser ska inte bara ske när företaget har det svårt, det kommer att leda till att du hela tiden får ligga i konkurrenternas kölvatten. Du bör kontinuerligt se över dina produkter, hålla kolla på vad marknaden har för behov och våga ta hjälp när idéerna inte kommer längre än till just idéer, säger Christian Brantö.

Tre fokusområden
Christian Brantö och hans kollegor på Almi i Sörmland, Pernilla Conley Pettersson och Inger Åckander, är alla affärsrådgivare inom innovation och menar att fler företag skulle växa om de arbetade mer med sin utveckling.
–Vår erfarenhet är att många företagare inte hinner fundera på framtiden utan har fullt upp med det dagliga arbetet. Då kan vi hjälpa till att vända på olika stenar, reflektera på omvärlden, testa idéer och ta fram en plan för framtiden. Många gånger finns det möjlighet för företaget att växa genom nya innovativa lösningar, säger Inger Åckander.

Att ha en bra idé är inte allt när det kommer till att utvecklas innovativt, en innovation är inte en innovation, förrän den kommer ut på marknaden. Men att komma dit är inte alltid lätt enligt innovationsrådgivarna, där de också menar att det finns tre olika områden som företag kan börja titta på när de vill starta en utvecklingsprocess. 

– Det handlar dels om själva idén eller innovationen i sig, om utvecklandet av produkten och tekniken, dels om utvecklingen av kunden och marknaden och dels om utvecklingen inom den egna organisationen. Där kan vi från Almi hjälpa till och ha ett utifrån perspektiv och lotsa företagare i rätt riktning, säger Christian Brantö.

Från idé till affärsidé
Att som entreprenör eller företagare komma på en bra idé är första steget på innovationsresan, där kan innovationsrådgivning hjälpa till att utvärdera idén för att sedan testköra den och lyfta upp svagheter och styrkor som finns med den.
– Du kommer med din idé, sedan kan vi tillsammans hitta en väg framåt. Många tänker på Almi bara som finansiering, men ihop med rådgivning har vi ett unikt erbjudande för alla typer av företag. Rådgivningen handlar om att gå från idé till affärsidé, där vi tar hänsyn till konkurrens, marknad, säljkanaler, affärsmodeller och att bygga koncept utifrån idén, säger Pernilla Conley Pettersson.

Förutom innovationsrådgivning och lån kan företag dessutom ansöka om affärsutvecklings- och innovationscheckar, genom Vinnova och Tillväxtverket. Där kan du få medel för att satsa på en förändrings- eller utvecklingsprocess.
– Ofta finns ett fokusområde med på checkarna, förra året var det till digitalisering och internationalisering samt en specifik pott för företag som hade fokus på hållbarhet i sin utveckling. Företag kan få upp till 250 000 för externa kostnader i sin utveckling, säger Inger Åckander.

För att få ut så mycket som möjligt av innovationsrådgivningen och för att lyckas med att ta sitt företag till en ny nivå, menar alla tre rådgivare att företagare måste se till att avsätta både tid och mycket vilja.
– Allt tar längre tid än många tror och det kostar också ofta mycket mer än beräknat. Ha det i åtanke och ta höjd för det, tro på din idé och testa behovet på marknaden så kommer ni långt, säger Christian Brantö.

Det här är innovationsrådgivning och så söker du det i Sörmland:
Almis innovationsrådgivning arbetar efter en innovationsprocess i fyra faser: idé – koncept – utveckling – kommersialisering. Processen ger möjlighet att arbeta systematiskt för att idén ska ha de bästa förutsättningarna att utvecklas till en innovation som når marknaden med framgång. Flera aktiviteter görs samtidigt, men en fas i taget, vilket minskar riskerna och ökar möjligheterna i utvecklingsprojektet.

Almis innovationsrådgivare kartlägger ert behov av stöd, oavsett om ni är långt i innovationsprocessen, om ni stött på problem i lanseringsfasen eller behöver vägledning för att undersöka om idén är värd att satsa på.

Läs mer om innovationsrådgivningen i Sörmland: https://goo.gl/ga6M5M

Frågor om innovationsrådgivning: 
Pernilla Conley Pettersson, Affärsområdeschef Innovation, 016-541 10 97, pernilla.conley-pettersson@almi.se


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.