2017-08-28 07:00Nyheter

​Lär känna Stockholms främsta innovatörer 2017

null

VR-rehabilitering för stroke-patienter, en app för psykisk hälsa, en tjänst som kan göra om en planritning till en 3D-modell och en smart luftrenare. Så såg det ut när länsvinnarna av SKAPA-priset och SKAPA framtidens innovatör möttes i Stockholm.

Nu är det klart vilka som kommer att representera Stockholm i SKAPAs nationella final. SKAPA delar varje år ut Sveriges största innovationspris och Almi Företagspartner ansvarar för allt regionalt juryarbete tillsammans med lokala uppfinnarföreningar. De samlar också in ansökningar, sammankallar en jury, utser kandidater från länet och återkopplar till dem med en vinstmotivering. Dessutom sponsrar Almi tävlingen med prispengar. Några av de som ska representera Stockholms län i den stora finalen av SKAPA-priset är Jakob Johansson, Dan Song och Kai Hübner som med sin VR-teknik hoppas kunna hjälpa Strokepatienter med sin rehabilitering i hemmet.
– Med vår teknik som från början är utvecklad för robotar kan vi göra rehabiliteringen rolig, motiverande och effektiv för patienter att göra i hemmet. Vår teknik kan förstå hur en hand försöker integrera med ett objekt och förstå vad den personen försöker göra. Det gör att någon med nedsatt rörlighet kan återfå full rörlighet i en virtuell miljö vilket gör rehabiliteringen mer effektiv, säger Jakob Johansson.

Den andra länsvinnaren är Dino Todorovic som håller på och utvecklar en unik lösning för luftrening.
– Till en början var idén bara att utveckla en uppkopplad luftrenare som kunde mäta kvaliteten på luften i detalj och skicka information till din mobil. Lite senare kom jag i kontakt med en ny teknik för att rena luft utan filter. Nu försöker vi kombinera den nya tekniken med uppkopplingen och på så sätt hjälpa kunderna att spara både tid och pengar då de inte behöver köpa nya filter eller lägga tid på underhåll, säger Dino Todorovic.

Framtidens innovatör 2017
SKAPA delar också ut ett pris till unga innovatörer, för att uppmuntra fler att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling. Sedan 2011 har de också delat ut SKAPA-priset för unga innovatörer. I år heter den ena länsvinnaren BlueCall som har en tjänst för att öka psykisk hälsa.
– BlueCall är en app för att människor ska må lite bättre. Vi erbjuder anonymt terapeutiskt samtalsstöd som är lättillgängligt och prisvärt. Hittills har vi fått väldigt positiva reaktioner. 95 % mår bättre efter ett samtal och folk gillar att det är lättillgängligt, säger Caroline Rödén.

Den andra länsvinnaren är Nils Berglund och Conrad Wahlén som tagit fram en tjänst för automatisk generering av planlösningar från 2D till 3D.
– I dag är det sällan det finns en 3D-modell tillgänglig för en fastighet och det blir väldigt dyrt om en arkitekt ska rita och designa modellerna. Vi har en bildbehandling som gör det möjligt att skapa digitala kloner direkt från en planritning och sedan kan du koppla information till modellen. BIM (Byggnadsinformationsmodellering) har sparat pengar i arkitektbranschen i ett decennium, vi vill ta det ut till flera.

Sveriges innovationskraft är något som är viktigt för Almi och därför engagerar de sig i SKAPA-priset.
Matilda Lembke, finansrådgivare på Almi i Stockholm och jurymedlem, var nöjd med länsvinnarna.
– Det känns viktigt att få vara med och lyfta fram framtidens innovationer och människorna bakom. På Almi jobbar vi varje dag med rådgivning och finansiering till företag i liknande situationer så det känns roligt att den här gången vara med och dela ut ett pris. I år har vi fyra vinnare som förbättrar världen på olika sätt, säger Matilda Lembke.

Nils Berglund och Conrad Wahlén, Vyer, kartläggning av världens inomhusmiljöer.
Hur kom ni på idén?
Det började med att jag byggde ett spel på Linköpings universitet och tyckte att det var jobbigt att bygga hela banan med alla väggar och rum. Så jag började bygga en algoritm för att omvandla min planritning till en 3D-världen. Min professor tyckte att det var bra ämne att göra mitt exjobb på och det är starten på vårt företag, säger Nils Berglund.

Hur känns det att vara länsvinnare i Framtidens innovatörer?
– Det känns superkul. Det är en framtidsbransch och det är inte alla som känner till BIM och CAD så nu handlar det om att utbilda marknaden och då är all uppmärksamhet bra.

Lisa Löfgren, Caroline Rödén och Tamara Bernard (ej på bild), BlueCall.
Hur kom ni på idén?
– Vi kom på idén när vi själva hade stunder då vi inte mådde på topp och inte hade någonstans att vända oss till, på grund av långa vårdköer och dyra psykologtimmar. Vi ville göra det mer lättillgängligt att prata med någon.

Dino Todorovic, Acoija.
Hur kom du på idén?
– Jag har en bakgrund som elektroingenjör på KTH och är väldigt teknikintresserad. När jag flyttade in till innerstan i Stockholm skaffade jag en luftrenare för jag visste att det var problem med dålig luft. Jag köpte en men det var mycket jag störde mig på och kände att jag kunde göra en bättre.

Jakob Johansson, Dan Song och Kai Hübner, Virtual Grasp.
Hur kom ni på idén?
– Vi är ett bolag som kommer från ledande robotforskning för att få robotar att greppa saker i realtid. Vi insåg att tekniken kan användas för att möjliggöra visualisering av händer i virtual reality, något som tidigare inte varit möjligt. Det var också här vi insåg att vi kan göra det möjligt för personer med nedsatt rörlighet i händerna att kunna använda sina händer på ett fullt fungerande sätt i en virtuell miljö, och att tekniken därmed kan revolutionera stroke rehabilitering.

Hur känns det att vara länsvinnare?
– Det är väldigt spännande och viktigt för oss. Att få uppmärksamhet och erkännas för potentialen att förbättra livet för strokepatienter världen över är grymt roligt!

Fakta: SKAPA-priset
SKAPA-priset är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet med priset är att ge stöd åt uppfinnare så att de kan omvandla sina produkter/tjänster till kommersiella möjligheter. Förutom det nationella SKAPA-priset på 550 000 kronor som fördelas till maximalt tre pristagare får de 24 länsfinalisterna vardera 10 000 kronor samt diplom.
Juryn kan även utdela hedersomnämnanden.


KONTAKT
Maya Estelle, Kommunikationsansvarig Almi Företagspartner Stockholm Sörmland, 
0703-082 27 97 maya.estelle@almi.se


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.