2017-02-20 06:00Nyheter

Ny innovation hjälpte familjeföretaget på fötter

null

När Per-Johans pappa startade ProcessAutomatic i slutet på sextiotalet hade hans innovativa flödesmätare sin guldålder, med storkunder som Alfa Laval och Tetrapak. Den egenutvecklade teknologin med smarta funktioner var tidiga för perioden och företaget tog snabbt stora andelar av marknaden.
– Det gick otroligt bra i början och fram till 1980-talet då fanns en begränsad marknad för produkten. Tillslut insåg de större aktörerna, som Danfoss, Endress + Houser och ABB, att det fanns en till marknad som de kunde ta sig in på, och började tillverka egna.

Den innovativa vändningen
Från 1990-talet och fram till mitten av 2000-talet hade ProcessAutomatic det tufft. Det var då Per-Johan kom in i bilden, tog över rodret och började fundera på vad som behövde göras för att rädda företaget. Han analyserade marknaden, konkurrenterna och de produkter som nu fanns och insåg att han behövde agera. 2013 kom idén till den nya, förbättrade flödesmätaren, en magnetiskt induktiv mätare med en annan typ av rör, som kan anpassas beroende på vilka flöden som ska mätas. En mätare som fungerar för flera typer av områden, vare sig det gäller mätning av aggressiva syror, grädde eller vin.
– Den nya konstruktionen är för det första mycket billigare och flexiblare att tillverka, dessutom löser den de tekniska utmaningar som förut låg till grund för minskad försäljning. Eftersom flödesmätare inte är sådant som företag byter ofta, måste vi se till att ha den bästa som man i första hand tänker på när man väl ska byta, säger Per-Johan Åkerlund.

Klarar alla tester
Den nya mätaren, som har namnet EZ-Mag, stod helt klar 2015 och kan idag användas för att mäta alla typer av vätskeflöden med elektrisk ledningsförmåga. De branscher som produkten främst används inom är livsmedels- och farmaceutindustrin, fjärrvärme, vatten- och avfallshantering, samt inom skogs-, gruv-, betong-, och kemiindustrin. Den är nu också CE-märkt och godkänd på marknaden för att få säljas i Europa och 3-A certifierad, som innebär godkännande för direktkontakt med livsmedel.
– Detta betyder att vi får sälja produkten. Det är också en kvalitetsstämpel som även visas med vår ISO9001:2015 certifiering. Vi har dessutom fått ställa ut på världens största industrimässa i Hannover, där de stora tillverkarna ställer ut. Allt tar tid, men nu börjar det verkligen släppa, säger Per-Johan Åkerlund.

Under hösten 2013 kom Per-Johan i kontakt med Britten Söron på Almi i Sörmland, för att sedan kopplas ihop med innovationsrådgivaren Christian Brantö. Enligt Per-Johan har Almi varit ett ovärderligt bollplank som hjälpte honom att konkretisera sin idé och inse vilka olika steg han behövde ta för att utveckla företaget.
– Christian såg glöden som jag har för produkten och mitt driv och engagemang för företaget. Jag fick rådgivning i hur jag kunde planera arbetet på bästa sätt, vilka hjälpmedel som finns att tillgå och hur jag kan hitta rätt finansieringslösningar. Tillväxtlånet hjälpte mig att satsa på min idé, något som lett till att företaget nu är på fötter igen, säger Per-Johan.

Förutom rådgivning och finansiering menar Per-Johan att stödet från Almi i Sörmland har gjort att han nu vågar ta råd från andra, något han själv råder alla entreprenörer att göra.
– Man måste vara en realist i sitt företagande och det blir man genom att testa sin idé på andra, som då kan lotsa en i rätt riktning. Sedan måste man tro på sig själv och kavla upp ärmarna. Vi lyckades på en väldigt kort tid att få igenom viktiga certifieringar och tredjeparts godkännanden. Detta var en förutsättning för att överhuvudtaget kunna nå ut till kunderna. Men man klarar inget själv, jag tackar min fru och familj och min trogne kollega Stefan Björnmalm som varit med från starten på sjuttiotalet. Utan hans långa erfarenhet hade det här inte gått, säger Per-Johan Åkerlund.

FAKTA – Innovationsrådgivning hos Almi Företagspartner i 
Almi Företagspartner i Sörmland erbjuder kostnadsfri rådgivning till pågående eller framtida innovationsprojekt för Sörmländska företag.

Innovationsrådgivarna i Sörmland har flera års erfarenhet av att leda utvecklingsprojekt och innovation, alltid under sekretess. Innovationsrådgivarna har goda kunskaper i vilken finansiering som finns att tillgå och ett brett nätverk av kontakter inom olika expertområden.

Du behöver inte ha ett helt koncept eller färdiga lösningar vid ett första möte. Det viktigaste är att idén är ny eller väsentligt förbättrad mot de lösningar som redan finns på marknaden och att den har affärspotential.

Vill du veta mer om innovationsrådgivning läs härhttps://goo.gl/ga6M5M


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.