2017-07-03 08:00Nyheter

​Reklam och nostalgi i perfekt symbios

null

Egenföretagaren Martin Stober såg en lucka i reklambranschen och utvecklade konceptet Popup Works. Det rullande skyltfönstret på hjul, där endast fantasin sätter gränsen.
– Bilen är bara en canvasram, tavlan kan målas precis hur som helst och ställas upp i princip var som helst, säger Martin Stober, ägare av Popup Works.

För åtta år sedan bestämde sig Martin för att utmana den traditionella annonsformen. Han startade företaget Media 1198 som sedan blev Popup Works. Idag har han stora företagsnamn som kunder, till exempel LOKA, BLOSSA och Clas Ohlson genom byråsamarbeten. Konceptet bygger på idén om en rullande annonsyta på hjul, alltifrån moppar till det senaste tillskottet, en lastbil. Tanken är att fordonet ska ge mervärde till den kampanj som är i fokus. Bilen ska antingen bidra med en nostalgisk känsla eller bara få blickar att vändas på gatan, på grund av sitt uppseendeväckande utseende.
– Allt började med gamla flakmoppar. Jag ville att den där positiva känslan man hade när en var liten och åkte flakmoppe i skärgården, skulle föras samman med annonsbudskapet. Det gör att annonsen eller kampanjen sticker ut i mängden,säger Martin Stober.

Martin började sin företagsresa med flakmoppar, därefter utvecklade han sitt koncept och utökade antalet fordon. Efter mycket research hittade han inspirationen i foodtrucken Del Popolo i San Francisco. Idén om en egen lastbil började därefter gro. Förra året stod lastbilen klar i sin fulla prakt med ett fulländat koncept.
– Jag försökte sätta mig in i vad kunderna kunde tänkas behöva, vilka användningsområden som måste finnas till och olika tänkbara scenarier. Det behövde finnas en lucka om man ville göra pizza eller möjlighet att ha en stor scen om någon önskade det, säger Martin.

Från spinninglokal till vardagsrum
Martins kunder ser potentialen i lastbilen och chansen att utveckla ytan precis till vad de önskar. Martin för en dialog med kunderna och många gånger växer en kampanj fram i utbytet mellan Popup Works och kunden i fråga. Martin räds inte för att ge sig in på nya områden.
– Det händer ofta att jag uppfinner hjulet 35 gånger på en dag, många gånger får jag bara pröva mig fram. Det har ju hänt att jag har köpt dyra tjänster i onödan, men man lär sig på vägen, säger Martin.

Hittills har Martin engagerat sig i flera spännande och meningsfulla projekt under sin företagsresa. Han har bland annat utformat ett koncept för Barncancerfonden och Spin of Hope som gick av stapeln i mars. En insamlingsutmaning som gick ut på att fyra spinningcyklar installerades i lastbilen. Deltagare i sin tur fick cykla in pengar till Barncancerfondens insamling. Bilen har antagit flera olika utseenden och varierat bland användningsområdena. Martin minns samarbetet med mäklarbyrån Fantastic Frank, då bilen fick sig en rejäl make-over.
– Vi tog in en inredningsfirma, Dahl by Dahl som Fantastic Frank brukar jobba med. De designade om bilen till ett vardagsrum.

Stora drakar och ansedda guldkorn
I framtiden drömmer han om att inom ett femårsspann ha ökat personalstyrkan och att verksamheten har tagit ytterligare steg framåt.
– Jag har vissa verktyg som sticker ut och gör varje projekt unikt. Jag vill skapa en brand experience byrå som erbjuder ett helhetstänk. Jag vill vara med från grunden och skapa kampanjer och ta steget för att likna mer en fullservicebyrå än att bli en nischad byrå, säger Martin.

Genom sitt unika koncept hoppas Martin locka kunder från olika bakgrunder och prisklasser, allt från de stora ”drakarna” till de lite mindre och mer nischade aktörerna.
– Jag gillar projekt likt Photo Wall och Acne Junior. Det var ett roligt projekt där vi tillsammans med kunderna var med och skapade något kreativt och vara med i hela förloppet från idéstadiet till slutprodukt. Jag hoppas att det blir fler såna projekt, säger Martin.

För ytterligare information om Popup Works:
Martin Stober, 0705 92 29 08, martin@popupworks.se

Behöver du finansiering eller rådgivning i ditt entreprenörskap, besök oss här:
http://www.almi.se/Stockholm-Sormland/

Kommunikationsansvarig Almi Företagspartner Stockholm Sörmland:
Maya Estelle, 0730 82 27 97, maya.estelle@almi.se


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.