2017-04-18 06:00Nyheter

Så får Bannerbows bågar företag att synas

null

Mässproduktföretaget Bannerbow startades med ett specifikt syfte; att lyfta det dammiga mässmaterialet till nya höjder. Under året lanseras flera produkter på marknaden, över hundra återförsäljare säljer bågarna och ett flertal länder står redo för export.
– Expo-produkter har länge varit platta och fyrkantiga, Bannerbow är revolutionerande, säger Kenny Thorén, vd och delägare på Bannerbow. 

Uppfinnaren Ulf Meijer hade under många år en produkt i sina tankar som han gärna ville få ut på marknaden. En portabel och böjbar mässprodukt, som enkelt skulle kunna packas upp och ner och som inte liknade någon annan roll-up. Han startade företaget Bannerbow och började sälja sin produkt via en tillverkare i Litauen, något som gick bra en kort stund.
– Efter ungefär 100 sålda enheter gick tillverkaren i konkurs, vilket gjorde att hela verksamheten stannade upp. Det var då jag kom in i bilden, säger Kenny Thorén.

Kenny och Uffe träffades på Munktell Business Park 2015, Eskilstunas näringslivshub, där Kenny då satt som affärsutvecklare och rådgivare med sitt andra bolag Bizztool Consulting. Han hade under många år arbetat med att hjälpa andra entreprenörer med affärsutveckling och att lyckas med sina idéer. Uffe berättade då om Bannerbow och sin produkt och var öppen med att det inte gick så bra, de behövde Kennys hjälp. Först var Kennys roll att sälja produkten, men gick snabbt över till att få företaget på fötter.
– Jag blev otroligt nyfiken på produkten, Uffe är en fantastisk designer och uppfinnare, men det märktes snabbt att han inte hade entreprenörstänket. De hade en grym idé men inte kunskapen om hur man får ut en produkt på marknaden. Jag beslutade mig för att utöka mitt engagemang i företaget, men eftersom det inte fanns några enheter kvar att sälja fick vi börja om på nytt, säger Kenny.

Nystart och svensktillverkning
Kenny började med att ombilda bolaget till ett aktiebolag, från tidigare kommanditbolag, och gjorde sedan en utvärdering av hela strategin. Det var viktigt för Kenny att få hem produktionen till Sverige och att sätta en regional prägel på företaget. Det mesta som rör verksamheten är idag outsourcat, så verksamheten kan fokusera på kundservice, sälj- och marknadsbiten.

– Vi har både producenter och logistikpartner i Eskilstuna. Bannerbow har nyligen tecknat avtal med Profilgruppen från Småland som ska producera den största delen av komponenten. Det är viktigt för oss att bidra till att skapa svensk sysselsättning och dra nytta av den kompetens som faktiskt finns här, säger Kenny.

Logistik, produktion och administration är därmed något som Kenny inte behöver fokusera på, utan kan istället lägga all sin energi och tid på att utveckla företaget och satsa på globalisering. Idag finns Bannerbow i Sverige, Norge och Danmark, Tyskland har precis skrivit avtal och Frankrike står näst på tur. En dröm för framtiden är att också ta marknad i Dubai, då de står för Världsutställningen 2020.
– Våra tillväxtplaner är enorma. Och att våra expo-produkter skulle få en chans på Världsutställningen vore en dröm. Vi har satsat extremt hårt på det här och vi är väldigt positiva, men det ligger otroligt mycket ansträngning bakom, säger Kenny.

En bred produkt för många branscher
När Uffe skapade första produkten riktades den i första hand mot expo- och eventmarknaden, något som utvecklades när Kenny kom in. Företaget har sedan fortsatt att produktutveckla och under året presenteras flera nyheter, där användningsområdena varierar. Förutom att användas till mässor kan de dessutom användas till event, konferenser, butiker, gallerior, arenor mm. Som shop-in-shop-lösning i matbutiker eller för att uppmärksamma en viss modell i till exempel en bilhall.
– Vi har idag flera fina referenser som Mercedes, Porsche och Ford. Men också ICA och Coop har varit väldigt intresserade. Vi såg även våra produkter på Almedalen förra året, vilket är superspännande, säger Kenny.

Till sin hjälp har Kenny och Bannerbow bland annat haft Almi Företagspartner i Sörmland och innovationsrådgivaren och affärsområdeschefen Pernilla Conley Pettersson. Framför allt har de fått rådgivning och förstudiemedel. Förstudiemedel är en sorts stöd för innovationer, som användes för att gå igenom varumärkesstrategin, med att köpa konsulttimmar av en patentbyrå och att till viss del samla in kunddata för olika 
– Almi, och andra hjälpinstitutioner för entreprenörer, är extremt viktiga. Jag har själv mycket erfarenhet av affärsutveckling och ser entreprenörer varje dag som har fantastiska idéer men som inte vet vad man ska göra för att kommersialisera sin idé. Folk förstår inte vilken hjälp de kan få, i varje stad finns någon form av stödprocess till företagare, säger Kenny Thorén. 

Frågor om Bannerbow
Kenny Thorén, Bannerbow, +46 8 5200 5300, kenny.thoren@bannerbow.com, www.bannerbow.com

Vill du veta mer om innovationsrådgivning?
https://goo.gl/ga6M5M

Kommunikationsansvarig Almi Företagspartner Stockholm Sörmland
Maya Estelle, 073-082 27 97, maya.estelle@almi.se


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.