2017-01-09 07:00Nyheter

Start-upen som vill krossa barriärerna runt digitala annonser

null

Match2One är företaget som ska ta automatiserade köp av digitala annonser till en ny nivå. Företeelsen är fortfarande rätt ny i Sverige, men Mikael Kreuger, en av grundarna till Match2One är övertygad om att deras plattform kommer att underlätta för många.
– Vi vill att programmatic ska vara enkelt för alla företag att använda, säger han.


För två år sen började en idé växa hos vännerna Mikael Kreuger och Ted Sahlström. Mikael hade arbetat åtta år i Australien, med bland annat digital marknadsföring på företag som PayPal, Ebay och det stora telebolaget Opus. Han kom tidigt i kontakt med programmatic-annonsering, vilket är automatiserade köp av digitala annonsplatser. Samtidigt drev Ted Sahlström sin mediebyrå Mirus Online Media i Stockholm, och ansåg att det fanns många brister i hur byråer arbetade med programmatic och att det var extremt dyrt. De tyckte att det var dags för en förändring och slog sina kloka huvuden ihop.
– Från början var tanken att vi skulle försöka erbjuda programmatic till Teds kunder på hans befintliga byrå, men vi insåg att vi inte hade de kunskaper som krävdes för att göra det själva, vi behövde starta från början och ta in kvalificerade personer som kunde hjälpa oss, säger Mikael Kreuger.

Gapet i marknaden börjar fyllas
Förutom att de befintliga plattformarna som fanns för programmatic-annonsering var dyra, upp emot 100 000 kronor i månaden för att få access, var de också extremt komplexa, så pass svåra att förstå att det skulle krävas någon på heltid bara för att skapa kampanjer. Mikael och Ted insåg snabbt att det fanns ett gap i marknaden, som de hade en möjlighet att fylla.
– Vi visste vad som behövde göras, men hade inte den tekniska kompetensen för att lösa det. Vi sökte därför efter en person med bred erfarenhet, som gärna hade gjort detta tidigare, men eftersom det är en smal industri var det väldigt svårt att hitta någon. Efter flera turer till både Australien, Berlin och Stockholm fann vi tillslut Michael Dewhirst i London, som är medgrundare av Match2One och vår CTO, säger Ted Sahlström.

Förutom att Michael hade ett stort nätverk inom programmatic-branschen, hade han också bred teknisk erfarenhet av att bygga skalbara team, för nu behövde Match2One duktiga utvecklare.
– Det fanns mycket som pekade på att det skulle bli svårt för oss att hitta utvecklare i Stockholm, inte för att de inte finns, utan för att de redan gått till de stora bolagen. Men Michael hjälpte oss att ta fram ett team från Kiev i Ukraina, där det fanns bättre tillgång, säger Mikael Kreuger.

Vägen mot framgång
Match2One fick efter det möjlighet att gå med i acceleratorprogrammet STING Accelerate, som drivs av Stockholm Innovation & Growth. De fick kontor på Sup46, chans att nätverka med både andra start-ups, men också erfarna coacher som hjälpte dem med deras affärsstrategier. Via STING och bolaget Propel Capital fick de dessutom ett kapital för att anställa sina två, första utvecklare.
– Två månader efter att det kapitalet kom in stängde vi också vår första seedrunda, på ungefär tre miljoner kronor, från affärsänglar i Sverige, England och Australien. Med de resurserna kunde vi anställa fler och utveckla produkten. Sen april i år har vi varit väldigt produktfokuserade eftersom vi strävar efter att ha en produkt som kan stå på sina egna ben, säger Mikael Kreuger.
Under tiden på STING fick Mikael och Ted tips om att söka tillväxtlån hos Almi Företagspartner, något som skulle kunna hjälpa dem att utvecklas ännu mer.
– Vår produkt låg ännu i beta-stadiet vid det här tillfället, de tre miljonerna som vi fick låna av Almi hjälpte oss att ta produkten till marknaden och att fylla på teamet med fler utvecklare och en säljare, säger Mikael Kreuger.
– Fördelen med tillväxtlånet mot att ta in riskkapital är att vi inte behövde släppa fler aktier i bolaget, vilket kan vara känsligt tidigt då bolagets värdering är lägre. Så det passade oss perfekt, säger Ted Sahlström.

De komplexa barriärerna försvinner
Mikael, Ted och Michael förstod tidigt att de hade ett försprång på resten av den globala marknaden som inte har förstått eller behövt göra programmatic-annonsering enkelt nog. Match2One är unikt i den bemärkelsen att de dels har löst problemet med de stora finansiella barriärerna eftersom allt styrs av algoritmer, inga manuella annonsköpare behövs, men också att användargränssnittet i plattformen är enkelt och lätt att komma igång med.
– Komplexa plattformar kräver att du har personal som kan hantera dem. Vi ville erbjuda en enkel produkt där du som skapar annonser ska känna att du sitter i förarsätet och själv kan styra och ha koll. Programmatic ses många gånger som något svårt och otillgängligt, det ville vi ändra på och vi är på god väg att lyckas, säger Mikael Kreuger.

Den senaste tiden har Match2One främst fokuserat på att utveckla en perfekt produkt och kommer nu att försöka ta den vidare till nya marknader runt om i Europa. För att skynda på tillväxttakten har de även slagit armkrok med några större aktörer.
– De kommer vi avslöja inom de närmsta månaderna. Men inom fem år vill vi absolut vara marknadsledande på en global spelplan. Programmatic visar inga tecken på att stanna av, så Match2One är en viktig spelare i utvecklingen och kommer att demokratisera industrin och göra det lättare för annonsörer, säger Mikael Kreuger.

Det här är programmatic-annonsering
Automatiserade köp av digitala annonsutrymmen. Varje gång en annons visas, sker en aktion, högst budande annonsör vinner. Hur mycket som ska budas bestäms av algoritmer som i sin tur bestämmer hur hög sannolikhet det är att en person faktiskt köper en produkt online, efter att annonsen visats.
I Sverige är cirka 15 procent av displayannonserna skapade av programmatic, i USA ungefär 60 procent.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.