2017-05-15 07:00Nyheter

Svenska lädertryck gör succé hos fashionabla designermärken

null

De stora modehusen i Paris suktar efter hennes botaniska läderdesign men i Sverige är Carina Sohl fortfarande verksam utanför rampljuset. Carinas styrka i att driva ett framgångsrikt företag bygger på hennes uthållighet och engagemang.
Det är otroligt mycket glädje och passion att få bygga upp och leva sin dröm, säger Carina Sohl.

Carina Sohls unika läderdesign skapades när hennes intresse för natur och växter mötte konsthantverkets kreativa fingrar. Idén om att föreviga blommor och blad i läder började gro och Carina Sohl Atelier blev verklighet under 2006. Carina är verksam i en konkurrenskraftig bransch men har tack vare sin unika idé, skaparlust och driv blivit en framgångshistoria.
– Jag är väldigt envis och uthållig och ger inte upp fast det varit en hel del motgångar. Jag har hållit fast vid min ”knasiga” idé och försökt utveckla företaget. Jag tror det är lite lättare att lyckas om man har en smal och nischad produkt som riktar sig mot en tydlig målgrupp, säger hon.

Lyxigt kundklientel
Carinas läderdesign faller ett fashionabelt klientel i smaken. Stora modeskapare likt Christian Dior Couture, LVMH och Loewe utgör Carina Sohl Ateliers kundkrets. Hennes levande design kommer inom snar framtid även smycka Yachts levererade av ett nederländskt företag. Modemässan i Paris har blivit ett forum för nya exklusiva samarbeten. 

– I kontakten med lyxvarumärken märkte jag ett stort intresse, jag insåg att mitt lädermaterial var unikt och att det inte fanns på marknaden sedan tidigare. Inom lyxbranschen finns det ett ständigt behov av högt hantverkskunnande och exklusiva material, säger Carina.

Just modemässan Premiere Vision i Paris blev något av ett genombrott för Carinas verksamhet.
– De bjöd in mig och därefter har jag varje år blivit utvald att få ställa ut på VIP-området Maison d´Excceptions i Paris. Genom att återkomma till samma mässa varje år skapas en trygghet hos kunderna och efterhand bygger man upp referenser som skapar fler samarbeten och nya dörrar öppnas. Det tar tid att skapa förtroenden hos företag inom lyxindustrin, de är väldigt restriktiva och hemliga, omöjliga att få kontakt med förutom på mässor genom personliga möten där de tar kontakt med dig, säger Carina.

En hållbar skapandeprocess
För Carina var det ett självklart val att framställa sina hantverk ur ett hållbarhetsperspektiv och använda sig av naturmaterial. Hon har utvecklat en egen, miljövänlig metod att trycka mönster på läder genom att använda handplockade, organiska blommor och blad. Växterna pressas ner i lädermaterialet och när dessa sedan tas bort finns där ett unikt reliefavtryck.
– Växterna plockas antingen i skogen eller precis utanför mitt köksfönster. De sköra bladen blir sedan en del i en kreativ process där jag noga placerar ut dem i väl valda konstellationer på läderbitar, säger Carina.

Företagsresan
Under flera års tid jobbade Carina med att utveckla sin idé till en konkret verksamhet. Hon är självlärd och har genom att experimentera sig fram utvecklat det organiska lädermaterialet.
– Det är otroligt mycket arbete bakom och företagsidén är så gott som ständigt närvarande i tankarna. Det är verkligen en livsstil som tar mycket tid, säger hon.

Här näst kommer Carina att utveckla sin verksamhet genom att inleda ett samarbete med garverier i Italien och Frankrike. I framtiden hoppas hon kunna utveckla en helt egen produkt istället för enbart materialet. Egen företagsamhet är ett åtagande som ofta sliter på dygnets alla timmar för dem som kastar sig in i branschen. För Carina väger dock drömmen upp antalet jobbtimmar.
– Det är otroligt mycket glädje och passion att få bygga upp och få leva sin dröm. Det är värt allt arbete och all tid man lägger ner tycker jag.

Har du några tips till andra som vill satsa på sina idéer men inte riktigt vågar?
Om du verkligen tror på din idé, kör på den oavsett vad andra säger. Genom envishet, tålamod och hårt arbete kan du leva din dröm, ge inte upp utan kämpa på. Jag tror att det ofta är vi själva och våra rädslor som är det största hindret. Här i Sverige har vi alla möjligheter att göra nästan vad vi vill, ta den möjligheten och satsa allt på din dröm, säger Carina.


Läs mer om Carina Sohl Atelier:
www.carinasohl.com 

Frågor om Carina Sohl Atelier: 
atelier@carinasohl.com

Behöver du finansiering eller rådgivning i ditt entreprenörskap, besök oss här: 
http://www.almi.se/Stockholm-Sormland/

Kommunikationsansvarig Almi Företagspartner Stockholm Sörmland:

Maya Estelle, maya.estelle@almi.se, 0730-82 27 97


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.