2017-11-21 08:00Nyheter

Unbakery utvecklar den traditionella fikakulturen

null

Unbakerys nyttiga bakverk återfinns i hela landet och är ett alternativ som tilltalar både den medvetna konsumenten och den som måste välja bort fikat. Grundarna av bageriet valde att ta steget och anamma entreprenörskapets tillhörande livsstil.
– För att lyckas med sitt företagande gäller det att ha en idé som du tror på, våga ta hjälp på vägen och räkna med flera års slit, säger Malin Hernström, en av grundarna av Unbakery.

För snart fyra år sedan kom Malin Hernström och Jonathan Boutin till insikt om luckorna i den svenska fikatraditionen. De bestämde sig för att skapa traditionellt fika till den skara av befolkningen som vanligtvis väljer en frukt framför en chokladboll. Malin tog saken i egna händer och utvecklade raw food-fika, för att tillfredsställa den medvetna fikaälskaren.
– När vi började utforska fikautbudet så insåg vi att det inte fanns ett alternativ för de som av olika skäl vill undvika gluten eller laktos, eller för de som inte vill äta animaliska produkter eller socker. Jag märkte av att det fanns en efterfrågan hos mina PT-klienter. I Sverige går det inte att säga att de ska byta vardagsfikat mot en påse nötter istället, utan istället behövdes det en ny strategi för att ge folk en hälsosammare livsstil, säger Malin Hernström.

Unbakerys framgångsrecept
Malin började sin karriär som personlig tränare med ett gediget intresse för både mat och hälsa. Det ledde till att hon började utforska rawfood-sfären och experimentera fram egna recept. Hon startade i liten skala hemma i sitt kök, men konceptet fick snabbt fäste och Unbakery utvecklades till en omfattande verksamhet. Malin och Jonathan fick möjlighet att investera i en stor lokal och byggde ett specialanpassat bageri som var designat för deras raw food-produkter.
– När vi startade företaget hade vi inte en aning om hur jobbigt det skulle vara, men om man ska vara förberedd på allting så kommer man aldrig igång. Det viktigaste är att man kan sin produkt och tror på idén, resten kan man lära sig på vägen, säger Malin Hernström.

Deras framgångssaga bygger på att de har vågat ta hjälp och erkänt att de inte besitter all kunskap om hur man tar ett företag från noll till hundra. De har fått experthjälp av Almi och lyssnat på visa råd från erfarna föräldrar. Målen är stora men ambitionen är desto större. När de startade Unbakery valde de att hänge sig åt den medföljande livsstilen.
– Även när man går hem så är man inte färdig för dagen, då får man välja om man tycker att det är värt det. Det är bara att prova och funkar det inte så får man välja ett vanligt jobb. Man kommer alltid ångra det man inte gjorde, så det är bättre att testa i några år och funkar det inte så vet man i alla fall. I Sverige är man så rädd för att misslyckas och prova saker, säger Malin Hernström.

Entreprenörskapet innebär många slitsamma timmar och utmaningar. De finner trygghet och stöttning i varandra under de stunder som har varit tuffa. Längs med vägen är de noga med att hålla fast vid sina prioriteringar och värderingar.
– Vi har alltid varit noga med att inte jobba för många timmar. Vi gör det ju för familjens skull. Vi jobbar färre än de klassiska entreprenörerna, men väljer istället att jobba smart. En av våra värderingar är att det aldrig är värt att jobba ihjäl sig, då har man ingenting kvar, säger Malin Hernström.


Företag och personlig utveckling i symbios
I dag producerar Unbakery flera tusen bakverk i veckan och har ett tiotal anställda. Deras målgrupp sträcker sig i åldrarna mellan 1 år till 80 år och finns runtom i hela landet. De har stora företagskunder, så som till exempel de Stockholmsbaserade företagen Johan & Nyström, Urban Deli och Scandic Signature Hotel- Deras sortiment tilltalar även mindre till medelstora caféverksamheter i hela landet, från Hälsokraft i Umeå till The Green Bar i Borås. För ett år sedan tog de över ett showroom i Hornstull, för att ha möjlighet att erbjuda sina kunder provsmakning, en chans att sitta ner med en kopp kaffe och kaka, eller att botanisera bland rader av bakverk.

Deras företagsutveckling bygger mycket på att de möter kundens efterfrågningar och förväntningar. De planerar för att kunna leverera fler veganska tappningar på dagens klassiska bakverk. Deras framtida mål är även att i framtiden expandera utomlands.
– Innan årets slut kommer vi att växa på västkusten och inom tre år kommer vi finnas på två stora grossister och ha flera återförsäljare. Vi ska ha en stark närvaro i hela landet och vara ett starkt varumärke i Norden, säger Jonathan Boutin.

Företaget har utvecklats i takt med att Malin och Jonathan har vuxit som personer. Mer kunskap och fler erfarenheter har tagit sig uttryck i såväl livsstilval som företagsvärderingar.
– Vi gjorde båda två en personlig utveckling och såg det etiska dilemmat med att använda animaliska produkter. Så nu har vi mer fokus på att det är veganskt, även om det fortfarande är raw food. Veganska produkter påverkar inte miljön på samma sätt, och vi kan göra extremt fina bakverk utan att något djur måste lida. Vi har gjort en personlig resa som har hållit jämna steg med vårt företag, säger Jonathan Boutin.

Vill du veta mer om Unbakery, läs här

Presskontakt Unbakery:
Jonathan Boutin, +46 735 066 013, jonathan@unbakery.se 

Vill du veta mer finansiering eller rådgivning i ditt entreprenörskap, läs här


Kommunikationsansvarig Almi Företagspartner Stockholm Sörmland:
Maya Estelle, +46 730 822 797, maya.estelle@almi.se


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.