2017-12-11 08:00Nyheter

Vill öka tillväxten genom mer mångfald

null

Styrelsekraft Alumni är en aktiv förening med över 700 medlemmar runtom i Sverige. Ett initiativ som förespråkar att fler kvinnor väljs in i bolagsstyrelser, för ett mer jämställt näringsliv.
– Mångfald och rätt kompetenser leder till bra och dynamiska styrelser, säger Karin Steen, ordförande i Styrelsekraft Alumni Stockholm.

För nio år sedan beslutade den sittande regeringen om att införa initiativet Styrelsekraft – ett styrelseprogram för ledande och målmedvetna kvinnor med gedigna karriärer inom näringslivet. Styrelsekraft instiftades för att öka andelen kvinnor i styrelser. Programmet bidrog till att deltagarna utökade sin kunskap i styrelsearbete genom givande mentorskap och utbildningar. För många innebar programmet även en chans att bygga sig ett gediget och tryggt nätverk för att kunna ta sig vidare i karriären.
– Flertalet av kvinnorna som har genomgått Styrelsekraft är idag styrelseledamöter i allt från mindre ägarledda bolag till större börsbolag. Ett antal av deltagarna arbetar idag som styrelseproffs dvs enbart i styrelser. Flera av de kvinnor som är egna företagare och genomgick programmet Styrelsekraft har tagit steget att professionalisera sina egna styrelser bland annat genom att ta in externa ledamöter. Styrelsekraftkvinnorna är ambassadörer för att öka antalet kvinnor i styrelser, säger Karin Steen.

Idag är Styrelsekraft Alumni Stockholm en ideell förening. Flera alumninätverk finns runtom i Sverige. För det företag som söker kompetenta kvinnliga ledamöter så kan det vara bra att veta att Almi har en CV-databas med alla Styrelsekraftskvinnors cv:n.

Verksamheten i Stockholm består av 220 medlemmar och drivs av en hängiven styrelse under ledning av Karin Steen, även en av grundarna av Styrelsekraft Alumni Stockholm. Hon är utbildad civilekonom med mer än 25 års erfarenhet av företagsledning och företagsutveckling. Idag jobbar hon i sex olika bolagsstyrelser och är ordförande i fem av dem. Hon är helt enkelt rätt kvinna på rätt plats.
– Ordförande är en roll jag trivs i och i den rollen blir jag delaktig i företagets utmaningar samtidigt som jag blir en koordinator mellan styrelseledamöter, VD och ägare.

Externa krafter lyfter företaget
Karin jobbar idag som extern styrelseledamot i flera företags styrelser samtidigt. Hon ser att flertalet ägare av företag misstar sig genom att bemanna sina styrelser med familj eller delägare som även är operativa i företaget. Istället är hon en förespråkare av att ta in externa personer i styrelsen som kan se på företaget med en viss objektivitet.
– Fördelen med externa ledamöter i de ägarledda bolagen är många. Externa ledamöter tillför nya och olika synsätt, erfarenheter, och kompetenser, ofta från helt andra branscher. Det i sin tur bidrar till bl.a. tillväxt och lönsamhet i företaget, säger Karin Steen.

Karin menar att en styrelse ska fungera som stöd till företaget på dess väg genom olika utvecklingsfaser.
– En bra styrelse skall täcka de kompetenser som är nödvändiga för företaget i den fas företaget befinner sig. Mångfald är också en viktig faktor till ett företags framgång. Det bidrar till att fler ingångsvinklar och erfarenheter lyfts fram och ger en bredd i styrelsearbete som är att föredra, avslutar Karin. Om detta kan man läsa i Almis nyligen utkomna rapport om ”Fler kvinnor i styrelser, men ökningen går långsamt.”

Vill du veta mer om Styrelsekraft eller söka din framtida styrelseledamot, läs här

Maria Widoff, Almi Företagspartner Stockholm Sörmland, 08-458 14 17, maria.widoff@almi.se

Kommunikationsansvarig Almi Företagspartner Stockholm Sörmland:
Maya Estelle, +46 730 822 797, maya.estelle@almi.se


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.