2015-01-22 09:06Pressmeddelande

1,2 miljarder kronor till små och innovativa företag i hela Sverige

Almi lanserar ett nytt Tillväxtlån för Innovativa företag. Under en tvåårsperiod kommer Almi att kunna låna ut 1,2 miljarder kronor till innovativa företag över hela Sverige.

Tillväxtlånet möjliggörs genom ett garantiavtal mellan Europeiska Investeringsfonden och Almi Företagspartner AB. Avtalet undertecknas vid en ceremoni på Näringsdepartementet torsdagen den 22 januari där bland annat Mikael Damberg, Närings- och innovationsminister, Pier Luigi Gilibert, Chief Executive EIF och Göran Lundwall, VD Almi deltog.

– Sverige blir nu ett av första länderna i EU som har skrivit avtal med EIF om en garanti för det nya tillväxtlånet till innovativa företag. Det betyder mycket för företagens möjlighet att expandera och nyanställa. Sverige ska ha lägst arbetslöshet i EU år 2020, och i det arbetet är de innovativa företagen oerhört viktiga, säger Mikael Damberg, närings- och innovationsminister.

EU avsätter stora finansiella resurser för att medlemsländerna ska kunna erbjuda bättre kapitalvillkor vid t.ex. kreditgivning. EIFs garantiprodukt InnovFin ligger under Horizon2020 EUs forskningsprogram.

– Jag är glad över att vi idag har skrivit under det första avtalet avseende InnovFin i Sverige. Almis expertis kommer nu att kunna säkerställa finansiering till ännu fler innovativa företag i Sverige, säger Pier Luigi, EIF Chief Executive.

– Sverige ligger i framkant vad det gäller nya innovativa företag. Det här avtalet och det nya tillväxtlånet ger oss möjlighet att ge ännu fler företag med tillväxtpotential möjlighet till finansiering för fortsatt utveckling och tillväxt, säger Göran Lundwall, vd Almi Företagspartner.

PRESSKONTAKTER

Närings- och innovationsminister Mikael Damberg
Ann Wolgers, pressekreterare: 072-543 87 07

Almis VD Göran Lundwall
Lars Mårdbrant , kommunikationsdirektör: 070-314 34 34

Europeiska Investeringsfondens Chief Executive Pier Luigi Gilibert
David Yormesor, press officer +352 426 688 346

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.