2015-10-08 07:30Pressmeddelande

8 miljoner till digitala ritningar som ska effektivisera byggbranschen

null

Företaget Proyk AB i Jönköping har utvecklat en lösning som digitaliserar hanteringen av byggritningar hela vägen. Idag kräver varje större revidering att en ny byggritning på papper trycks. Nu kan byggritningar uppdateras, distribueras och läsas på specialanpassade digitala läsplattor. Det här blir både billigare, effektivare och säkrare. Almi Invest har investerat i företaget. Företaget Proyk är en avknoppning från arkitekt-, design- och kommunikationsbyrån Yellon AB.

Byggbranschen är Sveriges tredje största bransch och har ökat med 30 % sedan 2006. Totalt svarar den för 7 % av svensk industris totala omsättning. Trots återkommande finanskriser ochannat elände så har byggbranschen tuffat på bra. Däremot finns det andra problem som låg effektivitetsgrad och dålig produktivitetstillväxt, en trend som har funnits de senaste 20 åren. Studier har även visat att slöseriet inom byggbranschen är stort. Upp till 30 % av byggkostnaderna är inte värdeskapande. Till den delen hör bland annat distribution och administration kring byggritningar.

– Idag finns nästan uteslutande alla byggritningar på papper. Det är inte bara otympligt att bära runt dessa buntar av ritningarna, det krävs dessutom mycket administration för att trycka nya reviderade ritningar så fort det blir någon förändring under själva byggprocessen. Med vår lösning kan den här processen bli smidigare och betydligt mer kostnadseffektiv, säger Markus Leijonberg, huvudansvarig för projektet och tillika vd för företaget Yellon som ansvarar för utveckling av hårdvara samt affärsutveckling av Proyk AB.

Hårdvara som tål tuffa tag

Proyks systemlösning består av både en hård- och mjukvara. Dels är det läsplattor med passiva skärmar och uppkopplade basstationer som konstruerats för att tåla de tuffa tag som finns ute på en byggarbetsplats och dels är det en specialutvecklad mjukvara med öppet gränssnitt som möjliggör en direkt uppkoppling mot alla projekthanteringssystem. Denna online lösning säkerställer att ritningarna alltid är uppdaterade och att alla inblandade har den senaste versionen sin hand.

– Att vi kan anpassa oss till alla projekthanteringssystem är en framgångsfaktor, Det gör att man kan använda digitala ritningar på samma sätt i alla byggprojekt. säger Markus Leijonberg.

Kompetent team

– Byggbranschen står inför viktiga förändringar och är redo att moderniseras för att bli effektivare. Den diskussionen förs redan sedan länge inom branschen. Därför kommer den här typen av lösningar precis i rätt tid. Teamet bakom företaget består dessutom av mycket kompetenta personer, säger Erik Ydrén, Investment Manager Almi Invest.

Investering värd 8 miljoner

En rad investerare har gått samman och totalt satsas 8 MSEK på Proyk AB. Almi Invests andel uppgår till 2,5 MSEK. Övriga investerare är Jönköping Business Development AB samt grundarna genom Hansen Leijonberg Ekelund Holding AB.

För ytterligare information kontakta:

Markus Leijonberg, vd Yellon och Proyk AB +46 70 422 04 23markus.leijonberg@proyk.com

Erik Ydrén Investment Manager Almi Invest tel +46 70-517 16 52 erik.ydren@almi.se

Maria Kessling, kommunikationschef Almi Invest, tel +46 76-880 88 10 maria.kessling@almi.se

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i unga tillväxtbolag. Vi skapar, med kompetens, kapital och nätverk möjligheter för bolag att växa. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet via 8 regionala fonder. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.