2016-01-12 06:55Pressmeddelande

​Almi hjälper nyanlända att bli företagare

null

Almi vill hjälpa fler entreprenörer med utländsk bakgrund att starta eller köpa företag. För att kunna möta den ökande efterfrågan i flyktingkrisens spår har Almi öppnat telefonlinjer på olika språk för att hjälpa till med allt som behövs för att starta eller köpa ett företag.

Intresset att starta företag bland nyanlända är stort och för att möta den efterfrågan har Almi Företagspartner satsat på telefonlinjer dit personer kan ringa och få hjälp och stöd på sitt hemspråk. Det här är ett av initiativen under IFS Rådgivning som handlar om rådgivning för entreprenörer med utländsk bakgrund. Ahmad Laham, på Almi Företagspartner GävleDala, är en av personerna som svarar på samtalen.
– Vi märkte att behovet var stort att få rådgivning. Störst är behovet på arabiska och persiska. VI vill att personerna ska kunna få all information och rådgivning på sitt eget språk, säger han.

Projektet har varit väldigt lyckat, Ahmad Laham, som jobbar i GävleDala, har själv tagit emot nästan 100 samtal från kunder i hela landet som vill ha rådgivning.
– Ofta har de själva idéer som de har jobbat med i sitt hemland och nu vill titta på möjligheten att starta företag i Sverige. De undrar vilken hjälp som finns att få och hur de går tillväga för att registrera ett företag.

Det finns en stor blandning bland de som ringer men 70-80 procent som ringer är nyanlända.
– Jag får samtal från personer som bott här i några år och kan jättebra svenska men ändå vill få råd på sitt eget språk. Andra kan vara hel nyanlända. En kille ringde som inte ens hade personnummer och ville ha information.

Trivs du med ditt jobb?
– Ja. Jag brinner för det här och det är jättekul att hjälpa andra. Jag får mycket tack från de som ringer och det uppskattar jag, säger Ahmad Laham. 

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.