2016-08-24 15:24Pressmeddelande

Almi Invest investerar i nytt läkemedel mot reumatism

null

Almi Invest investerar 2,5 miljoner kronor i Umeåbolaget LipUm, som utvecklar ett nytt antikroppsläkemedel mot inflammatoriska sjukdomar. Kapitalet har använts för att rekrytera en ny VD och en styrelseordförande samt till fortsatt produktutveckling.

LipUm, som är grundat av forskare vid Umeå Universitet, har identifierat att ett enzym kallat Gallsalt-Stimulerat Lipas (BSSL) har betydelse för att inflammation uppstår i kroppen. Bolaget håller nu på att utveckla ett läkemedel, baserat på antikroppar, som blockerar enzymet och förhindrar fortsatt inflammation.

Bolaget har i djurförsök visat att deras läkemedelssubstanser har effekt på ledgångsreumatism, en vanlig kronisk inflammatorisk sjukdom. Målet är att den nya medicinen ska kunna användas för att behandla reumatism hos barn. De behandlingar som finns idag är tuffa och biverkningarna är ofta besvärliga. I många fall är effekten bristfällig eller övergående varför nya läkemedel behövs.

- LipUms substanser har en helt ny mekanism för att angripa inflammationer, vilket gör att vi ser en stor potential i bolaget säger Mattias Eriksson, Investment Manager på Almi Invest. Vi är mycket glada att LipUm med hjälp av vårt kapital lyckats knyta till sig två så erfarna personer som Lars Martin och Ulf Björklund som ny vd och ordförande.

Inflammation är en del i många olika sjukdomar. Detta gör att det framtida läkemedlet kan komma att användas mot fler sjukdomar än ledgångsreumatism.

- Kapitalet från Almi Invest är mycket viktigt för att vi ska kunna fortsätta driva vårt utvecklingsarbete närmare de första försöken på människa, säger LipUms nya vd Lars Martin.


För ytterligare information kontakta:
Lars Martin, VD Lipum, tel 070-636 02 19, mail lars.martin@lipum.se
Mattias Eriksson, Investment Manager Almi Invest, tel 070-539 39 98, mail mattias.o.eriksson@almiinvest.se
Maria Kessling, Kommunikationschef Almi Invest, tel 076-880 88 10, mail maria.kessling@almiinvest.se

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i tidiga tillväxtbolag. Investeringar sker i tidiga faser. Vi finns över hela landet genom 8 regionala riskkapitalbolag. Portföljen består idag av ca 400 tillväxtbolag i många olika branscher. Almi Invest är ett dotterbolag till Almi Företagspartner AB.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.