2008-02-28 09:11Pressmeddelande

Almi-nyheter på Båtmässan – Allt för sjön: Åtta innovationer visas för första gången

Vill du titta under båten utan att själv hoppa i? Vill du skydda fladdrande segel vid hård vind? Är du rädd att ditt barn ska falla överbord? Har du svårt att komma i och ur en kanot? Det får man svar på i Almis nyhetshörna på Båtmässan i Älvsjö där åtta innovatörer möter allmänheten och branschfolk. Almi har samlat ett antal innovationer som alla går ut på att underlätta båtlivet. - Innovationerna är klara att kommersialiseras och nu vill vi se om de håller för allmänhetens och båtfolkets granskande bedömningar, säger Lennart Augustinius, innovationsansvarig på Almi Företagspartner.Att möta kunder och branschfolk
Almi-bolagen ger årligen stöd till cirka 2 000 innovativa projekt och bidrar till att cirka 500 innovationer kommersialiseras. Ett sätt är att innovationerna får delta på branschmässor som båtmässan och Tekniska Mässan. - Det är ett framgångsrikt grepp eftersom innovatörerna får möta presumtiva kunder och branschfolk. De kan knyta värdefulla kontakter och lära sig tala för sin sak. Många gånger är det lika viktigt som själva uppfinningen och underlättar kommersialiseringen, säger Lennart Augustinius.

Innovationerna, som visas upp under Båtmässan är patentsökta men har ännu inte börjat säljas eller tillverkas. De åtta innovationerna är;
- Ingvar Ankervik, Vituddens kanotvarv i Västervik har uppfunnit ett tillbehör till kajaker som gör att man enkelt kan stiga i och ur. Det kan också eftermonteras på befintliga kajaker.
- Rickard Granberg från bolaget Moberty i Loftahammar i Kalmar län har utvecklat en motorbåt med en ny sammanfogningsteknik mellan skrov och överbyggnad som gör det möjligt med en helt ny design för motorbåtar.
- Ulf Rickardsson från bolaget Deepwater Vision i Nybro har uppfunnit ett undervattensverktyg som man kan se under vatten med och som kan användas när man ska undersöka vrak, skrov, dammar och bassänger. Det är också ett komplement för dykare vid räddningsaktioner.
- Jan Källmark från bolaget Royal Marine i Västervik har utvecklat en spinnakerstrumpa som stryper seglet vid hissning och halning och en rullgenua som förhindrar fladder vid ökande vind.
- Hanna Fristedt från Gotland har utvecklat en båtbarnstol som avsevärt ökar barnens säkerhet till sjöss.
- Ingvar Jungblom från bolaget IJ´S Marindesign i Trollhättan har uppfunnit en segelbåt med ett hydrodynamiskt skrov som blir stadigare ju mer det tippar och ju högre fart man uppnår.
- Johan Wirsén från bolaget Haveriet i Borgholm på Öland har tagit fram en vattentät däckväska som kan öppnas med en hand. Dessutom har han utvecklat en teknik som kan specialkonstruera kajaker så som beställaren önskar.

Innovationerna återfinns i Almis monter C06:30 där också innovatörerna kommer att finnas till hands.

Almis uppdrag är att skapa tillväxt och förnyelse i näringslivet genom finansiering i kombination med affärsutveckling och rådgivning. Målet är att fler bärkraftiga innovationer når marknaden, att fler livskraftiga företag startas och att företagens konkurrenskraft, effektivitet och tillväxt ökar. ALMI, som ägs av staten tillsammans med regionala ägare, består av moderbolaget och 21 regionala bolag.

Stockholm den 28 februari 2008
För ytterligare information:
Lennart Augustinius, innovationsansvarig, 070-676 14 12
Lars Mårdbrant, informationsdirektör, 070-314 34 34.


ALMI Företagspartner AB
ALMIs uppdrag är att skapa tillväxt och förnyelse i näringslivet genom finansiering i kombination med affärsutveckling. Målet är att fler innovativa idéer kommersialiseras framgångsrikt, att fler livskraftiga företag startas och utvecklas och att fler företag ökar sin konkurrenskraft och tillväxt


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.