2017-09-08 14:00Pressmeddelande

Almi och IFS utser Årets Nybyggare och Årets pionjär i Örebro län

Hilma och Toma Lahdo har utsetts till Årets Nybyggare i länet och Jakob Barsoum har fått utmärkelsen Årets Pionjär. Stiftelsen IFS’ priser delades ut under fredagen och prisutdelare var regionrådet Irén Lejegren. En nybyggare är en person med utländsk bakgrund som valt att starta eget företag och med begränsade resurser, genom hårt och målmedvetet arbete nått framgång i sitt företagande. En Pionjär är en person med utländsk bakgrund som bott i Sverige under en längre tid och som genom hårt arbete har lyckats skapa ett tillväxtföretag som står för nytänkande i sin bransch. Pristagarna är nu också nominerade till de nationella prisen som delas ut av Hans Majestät Kung Carl XVI Gustav senare i höst.

Årets Nybyggare: Imponerande tillväxt på kort tid

Hilma och Toma Lahdo driver Nya Bista Industrilackering i Örebro. Företaget, som grundades 2015, är specialiserat på blästring, pulver- och våtlackering med ambitionen att vara ledande inom industrilackering i regionen. Ägarna kompletterar varandra med en god branschkunskap och ansvar för personal och administration. – De båda ägare har skapat en imponerande tillväxt på kort tid! De tar också ett stort samhällsansvar genom att ge anställningsmöjligheter till personer med olika etnisk bakgrund, nyanlända och personer med funktionsnedsättning och det är något vi ser positivt på, säger Rade Blanusa, IFS-rådgivare hos Almi Mälardalen.

Årets Pionjär: Bidragit till en levande stadskärna

Jakob Barsoum, som driver butiken Klädaffär Debut på Kungsgatan i Örebro, är Årets pionjär i länet. Han har med sina 17 års erfarenhet som handlare utvecklat en affärsidé som enligt juryn bidragit till en levande stadskärna och som med fokus på det personliga mötet blivit viktig för många invånare i staden. Nu är han också på väg att starta en näthandel. – Hårt arbete lönar sig och trots 17 år i branschen fortsätter affären att utvecklas. Det är inspirerande att se, säger Rade Blanusa, IFS-rådgivare hos Almi Mälardalen.

Om Nybyggar- och Pionjärpriserna

Priserna, som delas ut varje år, är avsedda att gå till personer med utländsk bakgrund, som ett sätt att lyfta fram goda exempel och förebilder. Priserna ska inspirera och visa att det i Sverige går att vara en framgångsrik företagare med utländsk bakgrund och där duktiga och drivna individer inte ska känna utanförskap för sina insatser. IFS vill hedra alla dessa nya svenskar som valt det egna företagandet som en väg till försörjning. Priserna instiftades 1999 av Stiftelsen IFS Rådgivningscentrum, som är en organisation som verkar för invandrarföretagande i Sverige. Sedan år 2000 är Hans Majestät Kung Carl XVI Gustav prisernas beskyddare. Insamlingsstiftelsen IFS Rådgivningscenter inledde ett samarbete med Almi Företagspartner 2005. Det regionala Nybyggarpriset sponsras av Almi Mälardalen.

Mer information, kontakta:
Rade Blanusa, IFS-rådgivare, Almi Mälardalen, tel. 019 17 48 51

Hilma Lahdo, Årets Nybyggare, mobil. 073 916 46 01

Jakob Barsoum, Årets Pionjär, mobil 070 862 09 33

Om Almi

Almi erbjuder lån och rådgivning till företag som vill utvecklas och växa. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Genom Almi Invest investerar vi riskkapital i företag i tidiga skeden med stor tillväxtpotential och en skalbar affärsidé. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 50 kontor över hela landet.

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 600 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.