2016-09-30 16:00Pressmeddelande

Almi och IFS utser Årets Nybyggare och Årets pionjär i Västmanland: En Nybyggare och Pionjär med nya affärskoncept

null

Fadi Tepsi har utsetts till Årets Nybyggare i länet och Nader Ghassemi Meyanje har fått utmärkelsen Årets Pionjär. Det var landshövding Minoo Akhtarzand, som under fredagen delade ut Stiftelsen IFS utmärkelser, som sponsras av Almi Mälardalen, SEB, PwC samt Länsstyrelsen Västmanland. En nybyggare är en person med utländsk bakgrund som valt att starta eget företag och med begränsade resurser, genom hårt och målmedvetet arbete nått framgång i sitt företagande. En Pionjär är en person med utländsk bakgrund som bott i Sverige under en längre tid och som genom hårt arbete har lyckats skapa ett tillväxtföretag som står för nytänkande i sin bransch. Pristagarna är nu också nominerade till de nationella prisen som delas ut av Hans Majestät Kung Carl XVI Gustav 1 november.

Årets Nybyggare: En nyskapande lösning i en traditionell affärsmiljö
Fadi Tepsi kom med sin familj till Sverige 2012 från Aleppo i Syrien. Han drev där med sina bröder ett handelsbolag inom jordbruksmaskiner. Utifrån sin företagarerfarenhet och med en maskiningenjörsutbildning i botten ville han börja något nytt i Sverige. Efter att ha lämnat in sin bil på verkstad såg han affärsmöjligheten att erbjuda bilverkstäder underhållsprodukter som motorolja, filter, lampor och däck. Han förhandlade fram agenturer med utländska leverantörer och bygger nu upp ett återförsäljarnät i Sverige för sina produkter. – Att lyckas övervinna svårigheter, klara av språkbarriären och bemöta den nya kulturen har bara varit en fördel för årets nybyggare Fadi Tepsi. Trots motgångar och svårigheter men med en envis vilja har han byggt upp en verksamhet som har stora möjligheter att växa kraftigt. Han är ett exempel på vilken betydelse erfarenhet som företagare i hemlandet har för att finna nyskapande lösningar i traditionella affärsmiljöer, säger Raymonda Saadé, IFS-rådgivare hos Almi Mälardalen.

Årets Pionjär: Gillar utmaningar och ser möjligheter
Nader Ghassemi Meyanje driver Tati Klädvaruhus i Erikslund Shopping Center i Västerås. Han har knutit ett franchisingavtal med den danska klädeskedjan Wagner, som har ett helt nytt herrklädeskoncept. – Den 22 september i år öppnade jag den andra butiken i Sverige. Wagners planer är närmare 100 butiker över hela Sverige och några kommer att drivas av mig, säger han. – I vår motivering framhåller vi att han är en entreprenör som inte ger vika för motgångar. Han är en driven person som gillar utmaningar och ser möjligheter. Efter studier, jobb och företagande i flera branscher gav han sig 1997 in i klädbranschen. Nu driver han två klädbutiker med totalt 11 anställda. Hans kontrakt med den danska klädkedjan Wagner leder troligen till nya framgångar. Hans kunskaper, målinriktade arbete, attityd och engagemang har varit centrala under hans framgångsresa, säger Raymonda Saadé, IFS-rådgivare vid Almi Mälardalen.

Om Nybyggar- och Pionjärpriserna
Priserna, som delas ut varje år, är avsedda att gå till personer med utländsk bakgrund, som ett sätt att lyfta fram goda exempel och förebilder. Priserna ska inspirera och visa att det i Sverige går att vara en framgångsrik företagare med utländsk bakgrund och där duktiga och drivna individer inte ska känna utanförskap för sina insatser. IFS vill hedra alla dessa nya svenskar som valt det egna företagandet som en väg till försörjning.
Priserna instiftades 1999 av Stiftelsen IFS Rådgivningscentrum, som är en organisation som verkar för invandrarföretagande i Sverige. Sedan år 2000 är Hans Majestät Kung Carl XVI Gustav prisernas beskyddare. Insamlingsstiftelsen IFS Rådgivningscenter inledde ett samarbete med Almi Företagspartner 2004. Regionala Nybyggarpriset sponsras av Almi Mälardalen.

Mer information, kontakta:
Raymonda Saadé, Affärsrådgivare IFS, tel 021 10 78 16 / 073 236 98 16
Magdalena Götheden, Almi Företagspartner Mälardalen, mobil 073 649 97 26
Fadi Tepsi, Årets Nybyggare, tel 073 699 78 88
Nader Ghassemi Meyanje, Årets Pionjär, mobil 070 823 25 29 

Om Almi

Almi erbjuder lån, riskkapital och rådgivning i företagandets alla faser – från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.