2015-10-03 07:30Pressmeddelande

Almi och NyföretagarCentrum utser Årets Mentorer: Årets Mentorer i Norrbotten utsedda

Luleåföretagaren Peder Hansson har utsetts till Årets Mentor i Norrbotten i kategorin befintliga företag. Han utsågs vid en ceremoni på länsresidenset i Luleå och prisutdelare var landshövding Sven-Erik Österberg och Almi Nords VD Niklas Jonsson. Till Årets Mentor i kategorin blivande företagare har utsetts Hans Sammelin. – Peder Hansson har hjälpt mig att tänka utanför ramarna och utanför min trygghetszon, säger hans adept Jessica Israelsson. – Han har väglett och pushat mig, säger Hans Sammelins adept Helena Movenius. – En mentor kan bli avgörande om en företagare lyckas och kan få sitt företag att växa och överleva, menar Hans Å. Strandberg hos Almi Nord och Camilla Sehlin, NyföretagarCentrum Nord, som utser Årets Mentorer i länet. De båda pristagarna är också nominerade till utmärkelsen Årets Mentor i Sverige. Den nationella finalen för Årets Mentor för befintliga företag i Sverige sker den 6 november, med prisutdelning i samband med mässan Eget Företag i Älvsjö. Se vår film om mentorparet Peder Hansson och Jessica Israelsson här.

Peder Hanssons adept: Hans råd är effektiva och praktiska

Årets mentor Peder Hansson är VD för Luleåbaserade rekryteringsföretaget Terminalen, som erbjuder konsulttjänster inom personalområdet och omlokaliserar arbetskraft till Norrland. Han har stor erfarenhet av att arbeta internationellt både som konsult och verksamhetschef i Europa, Mellanöstern, Afrika och USA. - Peder Hansson har hjälpt mig att tänka utanför ramarna och utanför min trygghetszon. Hans råd är effektiva och praktiska. Han har hjälpt mig att bli en starkare företagare och tro på mig själv, säger adepten Jessica Israelsson, som driver frisörföretaget JessiCut i Luleå. Företaget vänder sig främst till privatkunder men tar också uppdrag från företag i Sverige och Finland inom makeup och styling i samband med fotograferingar och filminspelningar. - Försäljningen har ökat, kundkretsen har blivit större, jag har fått bättre ordning på företagets papper så nu har jag ekonomiska möjligheter att satsa på företaget och få det att växa, säger hon.

Juryns motivering till Peder Hanssons utmärkelse:

Peder Hansson har på ett rättframt sätt och med handfasta råd stöttat sin adept i stora som små utmaningar. Han har med stort engagemang generöst delat med sig av faktorer som ger framgång, såsom sin kunskap och sitt nätverk. Mentorskapet har lett till personlig utveckling och adepten har blivit stärkt i sin roll som företagsledare och uppnått tillväxt i sitt företag.

Hans Sammelins adept: Han har med stor entusiasm delar med sig av sin erfarenhet

Årets mentor i kategorin blivande företagare är Kirunabon Hans Sammelin, som verkar som konsult inom företagande. Adepten Helena Movenius har arbetat som personalkonsult åt Kiruna kommun i många år. I år bestämde hon sig för att arbeta med personalfrågor i egen regi och startade HeMo företagskonsult, som erbjuder anpassade lösningar inom Human Resources samt coachning. - Hans Sammelin har med stor entusiasm delar med sig av sin erfarenhet. Han har väglett mig, pushat och uppmuntrat samt presenterat mig för andra värdefulla kontakter, säger hon.

Juryns motivering till utmärkelsen av Hans Sammelin:

Hans Sammelin har på ett tryggt och lugnt sätt och med stor entusiasm delat med sig av sin gedigna kunskap och sin långa erfarenhet av företagande. Han inger ett förtroende och ser hela tiden möjligheter istället för hinder.

Om mentorprogrammen

Utmärkelsen delas ut av Almi Företagspartner och NyföretagarCentrum, som på uppdrag av Näringsdepartementet driver mentorprogram för blivande och befintliga företagare. Almi vänder sig till befintliga företag och NyföretagarCentrum till blivande entreprenörer, som är i uppstartsfas. Genom Almi och NyföretagarCentrum får en adept under ett år tillgång till en mentor som ställer upp ideellt. Varje år matchas mellan 1.500-2.000 mentorpar i de två mentorprogrammen.

Mer information, kontakta:
Hans Å. Strandberg, Almi Företagspartner Nord, mobil 070-586 79 33

Camilla Sehlin, NyföretagarCentrum Nord, mobil 070 319 92 33

Peder Hansson, Årets mentor befintliga företag, mobil 073 026 80 30

Hans Sammelin, Årets Mentor blivande företag, mobil 070 323 65 56

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.