2014-03-10 07:30Pressmeddelande

Almi satsar på tillväxt bland unga entreprenörer: Unga lovande företagare i Kronoberg har valts ut till ett riksomfattande tillväxtprogram

Nu har Almis riksomfattande mentorprogram för unga entreprenörer med företag, som har en uttalad tillväxtpotential dragit igång på allvar. Fem unga företagare i Kronoberg har valts ut och tilldelats en erfaren mentor. – Andelen unga företagare under 30 år är låg och efterfrågan på insatser är hög. Många är hungriga och beredda att växa och nu vill vi möta upp det behovet, säger Elisabet Forslund, mentorhandledare hos Almi Kronoberg. En av länets utvalda unga företagare är Kristoffer Karlsson, VD för Karlsonhus i Åseda som bygger ekologiska hus. – Efterfrågan på ekologiska hus har ökat, säger han. Förra året fanns 7.122 aktiebolag i länet och enligt uppgifter från 2012 drivs 130 aktiebolag av unga entreprenörer. Det skulle motsvara 1,8 % av länets aktiebolag.

Erfaren mentor kan initiera tillväxt
Satsningen i Kronoberg är en del av en riksomfattande satsning där 120 unga entreprenörer nu deltar i det mentorprogrammet för Unga Entreprenörer, som regeringen uppdragit åt Almi att genomföra. I programmet ingår tillgång till en erfaren mentor, ett utbildningsstipendium och nationella nätverksträffar varav den första nationella träffen går av stapeln i mars. - Vi satsar nu på unga entreprenörer med företag som har en tillväxtpotential med efterfrågade produkter och tjänster. Vi bedömer också att företagen har en långsiktig lönsamhet och ett ledarskap som är moget att klara av en expansion. En effektiv metod för att initiera tillväxt är tillgången till en erfaren mentor, säger Elisabet Forslund.

Efterfrågan på ekologiska hus ökar
Kristoffer Karlsson, 30 år, ingår i Almis mentorprogram för Unga Entreprenörer. Han är VD för Karlsonhus i Åseda från i år. Det var hans far som grundade företaget för nästan 20 år sedan och idag säljer man arkitektritade och ekologiskt byggda hus för enfamiljshushåll. Förutom över hela Sverige går en del hus på export till Tyskland, Holland, Norge och Finland. Företaget har tre heltidsanställda men anlitar dessutom från och till ett 20-tal personer. – Vi startar nu upp med egna montagesnickare, säger han. De ekologiska Karlsonhusen är uppförda med enbart naturmaterial dvs inga plastprodukter eller oljebaserat material. – Efterfrågan på ekologiska hus har ökat senaste året, säger Kristoffer Karlsson.

Vill expandera verksamheten
Kristoffer Karlsson är ett bra exempel på en ung entreprenör med ett företag med ett efterfrågat varumärke som står för kvalitet och kundanpassning. Han ser att marknaden ökar främst runt storstadsområdena Stockholm och Göteborg men även långt ute på landsbygden. Då handlar det om att erbjuda totalentreprenader och helhetslösningar. Det vill han göra i egen regi i högre grad framöver. – Ett arkitektritad ekologiskt hus behöver inte kosta mycket mer än ett standardhus, säger han. Han vill nu expandera verksamheten och ser han fram emot kontakten med sin mentor Torsten Nilsson, grundare av Nelson Gardens och som är en entreprenör som minst sagt har byggt upp ett starkt företag.

En företagare som vill få luft under vingarna
Kristoffer Karlsson har högtflygande planer kanske orsakat av hans stora intresse vid sidan av företaget, nämligen flygning. Han är utbildad trafikpilot men hoppade av när pappans företag behövde honom för sju år sedan. Intresset sitter dock i tillsammans med utförsåkning i fjällen. Hans styrka som företagare är främst att han är lyhörd, kan få med sig andra och har lätt att få kontakt med både kunder och leverantörer. - Kanske jag borde bli bättre på att prioritera och lära mig mer om marknadsföring och försäljning, säger han.

Det unga företagandet i länet
För tabell se bifogat dokument

De statistiska uppgifterna grundar sig på material från UC och Bolagsverket.

För ytterligare information, Elisabet Forslund, mentorhandledare Almi Kronoberg, mobil 070 533 32 52 Kristoffer Karlsson, VD Karlsonhus, mobil 070 918 27 75 Marlene Hagenrud, nationell projektledare Fokus Unga Entreprenörer, mobil 070 699 79 25

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.