2014-02-24 07:30Pressmeddelande

Almi satsar på tillväxt bland unga entreprenörer: Unga lovande företagare i Norrbotten har valts ut till ett riksomfattande tillväxtprogram

Nu har Almis riksomfattande mentorprogram för unga entreprenörer med företag, som har en uttalad tillväxtpotential dragit igång på allvar. Fem unga företagare i Norrbotten har valts ut och tilldelats en erfaren mentor. – Andelen unga företagare under 30 år är låg och efterfrågan på insatser är hög. Många är hungriga och beredda att växa och nu vill vi möta upp det behovet, säger Marlene Hagenrud, mentorhandledare hos Almi Nord. En av länets utvalda unga företagare är Kristoffer Lundström, som driver hotell Laponia i Arvidsjaur.  – När tillfälle dyker upp kan jag tänka mig att köpa fler anläggningar, säger han. Förra året fanns 8.787aktiebolag i länet och enligt uppgifter från 2012 drivs 136 aktiebolag av unga entreprenörer. Det skulle motsvara 1,5 % av länets aktiebolag.

Erfaren mentor kan initiera tillväxt

Satsningen i Norrbotten är en del av en riksomfattande satsning där 120 unga entreprenörer nu deltar i det mentorprogrammet för Unga Entreprenörer, som regeringen uppdragit åt Almi att genomföra. I programmet ingår tillgång till en erfaren mentor, ett utbildningsstipendium och nationella nätverksträffar varav den första går av stapeln i mars. - Vi satsar nu på unga entreprenörer med företag som har en tillväxtpotential med efterfrågade produkter och tjänster. Vi bedömer också
att företagen har en långsiktig lönsamhet och ett ledarskap som är moget att klara av en expansion. En effektiv metod för att initiera tillväxt är tillgången till en erfaren mentor, säger Marlene Hagenrud.

80.000 gäster förra året

Kristoffer Lundström, 30 år, ingår i Almis mentorprogram för Unga Entreprenörer. Han driver hotell Laponia i Arvidsjaur sedan sex år. Han är uppvuxen i en företagarfamilj och hans föräldrar drev också hotell.  Själv har han trots sin ålder erfarenhet från hotell i Kramfors och Pite havsbad. – Så det var dags för ett stort hotell som Laponia med sina 200 rum och 80.000 gäster förra året, säger han. Mest är det tyskar på vintern under bilprovningssäsongen och det står för närmare 40 % av omsättningen, som totalt ligger runt 50 mkr om året. På somrarna blir det många norrmän på genomresa österut. Hotellet har ett 30-tal anställda på årsbasis och ytterligare ett 20-tal från och till.

Omsättningen dubblerad på sex år

Kristoffer Lundström är ett bra exempel på en ung entreprenör med ett företag med ett starkt varumärke som står för kvalitet. Han har nu fått ordentlig smak på att driva hotellverksamhet i större skala. Hans planer är att expandera. – Men jag är inte stressad. När tillfälle dyker upp kan jag tänka
mig att köpa fler anläggningar. Och då kanske det inte bara är Norrland som blir aktuellt, säger han. Under de sex år som han drivit Laponia har omsättningen dubblerats. Dessutom har han kunnat komplettera med eventverksamhet och fått en bättre spridning mellan vinter- och sommarbeläggning. Viktigt är också att försöka finna lokala produkter.

Drar sig inte för att hoppa in överallt

Kristoffer Lundström betraktar sig lite som en kontrollfreak. – Men jag är nog en närvarande företagsledare. Jag drar mig inte för att hoppa in överallt. Det tror jag väcker respekt, säger han. Han vill ge sina anställda så fria händer som går. Då blir det roligt.  Hans bakgrund förutom erfarenheterna från föräldrarnas företagande är en gymnasieutbildning på omvårdnadsprogrammet. – Hotell och restaurang kunde jag ju, kommenterar han. Siktet är nu alltså inställt på att utveckla verksamheten och våga investera. Därför ser han fram emot kontakten med sin mentor Tobias Lindfors, som är VD för Studentconsulting, ett bemannings- och rekryteringsföretag specialiserat på ung personal. – Han har byggt upp företag och jag har mycket att lära av honom inte minst när det handlar om organisation och personalfrågor, säger Kristoffer Lundström.

Det unga företagandet i länet


 

De statistiska uppgifterna grundar sig på material från UC och Bolagsverket.


 


 
 


 
 


 
 


 
 


 
 


 

Aktiebolag


 

 

Antal


 

 

Aktiebolag i länet, som 2012
  som drivs av företagare, som är 30 år och yngre


 

 

136


 

 

Alla aktiebolag i länet 2013 


 

 

8.787


 

 

Enskilda firmor


 

 
 

 

Enskilda firmor i länet som
  2012 drivs av företagare, som är 30 år och yngre


 

 

861


 

 

Alla enskilda firmor i länet
  2013


 

 

13.377


 

För ytterligare information, Marlene Hagenrud,
mentorhandledare Almi Nord och nationell projektledare Fokus Unga Entreprenörer, mobil 070 699 79 25
Kristoffer Lundström, VD hotell Laponia, mobil 070 305 13 23

 Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.