2014-02-20 07:30Pressmeddelande

Almi satsar på tillväxt bland unga entreprenörer: Unga lovande företagare på Gotland har valts ut till ett riksomfattande tillväxtprogram

Nu har Almis riksomfattande mentorprogram för unga entreprenörer med företag, som har en uttalad tillväxtpotential dragit igång på allvar. Tre unga företagare på Gotland har valts ut och tilldelats en erfaren mentor. – Andelen unga företagare under 30 år är låg och efterfrågan på insatser är hög. Många är hungriga och beredda att växa och nu vill vi möta upp det behovet, säger Ingalill Bengtsson, mentorhandledare hos Almi Gotland. En av länets utvalda unga företagare är Filip Möllerfors, som driver Sibyllarestaurangen i Skarphäll utanför Visby. – Jag behöver någon att bolla idéer med, som ser på mig och vår verksamhet med nya ögon, säger han. Förra året fanns 2.484 aktiebolag i länet och enligt uppgifter från 2012 drivs 21 aktiebolag av unga entreprenörer. Det skulle motsvara 0,8 % av länets aktiebolag.

Erfaren mentor kan initiera tillväxt
Satsningen på Gotland är en del av en riksomfattande satsning där 120 unga entreprenörer nu deltar i det mentorprogrammet för Unga Entreprenörer, som regeringen uppdragit åt Almi att genomföra. I programmet ingår tillgång till en erfaren mentor, ett utbildningsstipendium och nätverksträffar varav den första går av stapeln i mars. - Vi satsar nu på unga entreprenörer med företag som har en tillväxtpotential med efterfrågade produkter och tjänster. Vi bedömer också att företagen har en långsiktig lönsamhet och ett ledarskap som är moget att klara av en expansion. En effektiv metod för att initiera tillväxt är tillgången till en erfaren mentor, säger Ingalill Bengtsson.

”Försäljning passar mig utmärkt”
Filip Möllerfors, 23 år, ingår i Almis mentorprogram för Unga Entreprenörer och är ett bra exempel på en ung entreprenör med ett företag som har goda möjligheter. Han driver tillsammans med sina föräldrar sedan ett knappt år Sibyllarestaurangen i Skarphäll utanför Visby. Han är uppvuxen med företagande i familjen och såg sin möjlighet när hans pappa erbjöd honom att driva Frasses gamla hamburgeri. – Vi valde Sibyllakedjans koncept, som känns helt rätt för gotlänningars smak, säger Filip Möllerfors. Han räknar med en omsättning framöver runt sex miljoner på restaurangens 67 sittplatser och drive-in för bilar. – Jag har alltid velat arbeta med försäljning och det här passar mig utmärkt, säger han. Hans mentor Christina Andersson, hotellchef på Donners hotell och hotell Slottsbacken hoppas han ska ge honom det stöd han behöver i sin VD-roll.

”Varje dag är en utmaning”
Filip Möllerfors började jobba direkt efter grundskolan men ser inga hinder i det. – Jag var skoltrött och tyckte att man får lära sig så mycket i skolan som man inte behöver veta. Jag har kanske inte all ekonomikunskap ännu men annars klarar jag allt, säger den nyblivne VD för en restaurang med ett tiotal anställda. Det är den personliga kundkontakten som han uppskattar mest. – Man ska bli igenkänd och det ska kännas personligt när man kommer till oss, säger han. Han är stolt när han talar om vad restaurangen kan erbjuda. – Vi har bra kvalitet. Vi är kanske lite dyrare, men bättre, fortsätter han. Han beskriver sig som idérik som kan ha många bollar i luften. – Varje dag är en utmaning, säger Filip Möllerfors.

Det unga företagandet i länet

Aktiebolag

Antal

Aktiebolag i länet, som 2012 som drivs av företagare, som är 30 år och yngre

21

Alla aktiebolag i länet 2013

2.484

Enskilda firmor

Enskilda firmor i länet som 2012 drivs av företagare, som är 30 år och yngre

282

Alla enskilda firmor i länet 2013

2.120

De statistiska uppgifterna grundar sig på material från UC och Bolagsverket.

För ytterligare information,
Ingalill Bengtsson, mentorhandledare Almi Gotland, tel. 070 545 85 89
Filip Möllerfors, Sibylla Skarphäll mobil 073 389 72 89
Marlene Hagenrud, nationell projektledare Fokus Unga Entreprenörer, mobil 070 699 79 25

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.