2014-02-18 08:00Pressmeddelande

Almi satsar på tillväxt bland unga entreprenörer: Unga lovande företagare i Skåne har valts ut till ett riksomfattande tillväxtprogram

Nu har Almis riksomfattande mentorprogram för unga entreprenörer med företag, som har en uttalad tillväxtpotential dragit igång på allvar. Tio unga företagare i Skåne har valts ut och tilldelats en erfaren mentor. – Andelen unga företagare under 30 år är låg och efterfrågan på insatser är hög. Många är hungriga och beredda att växa och nu vill vi möta upp det behovet, säger Annette Lundfall, mentorhandledare hos Almi Skåne. En av länets utvalda unga företagare är Jens Grip, VD för webbyrån Odd Hill i Malmö. –  Vi måste kunna göra på rätt sätt med rätt folk. Och vi måste våga delegera, säger han. Förra året fanns 55.152 aktiebolag i länet och enligt uppgifter från 2012 drivs 728 aktiebolag av unga entreprenörer. Det skulle motsvara 1,3 % av länets aktiebolag.

Erfaren mentor kan initiera tillväxt

Satsningen i Skåne är en del av en riksomfattande satsning där 120 unga entreprenörer nu deltar i det mentorprogrammet för Unga Entreprenörer, som regeringen uppdragit åt Almi att genomföra. I programmet ingår tillgång till en erfaren mentor, ett utbildningsstipendium och nätverksträffar varav den första nationella träffen går av stapeln i mars. - Vi satsar nu på unga entreprenörer med företag som har en tillväxtpotential med efterfrågade produkter och tjänster. Vi bedömer också att företagen har en långsiktig lönsamhet och ett ledarskap som är moget att klara av en expansion. En effektiv metod för att initiera tillväxt är tillgången till en erfaren mentor, säger Annette Lundfall.

Företagande framför akademisk examen

Jens Grip, 29 år, ingår i Almis mentorprogram för Unga Entreprenörer.  För fem år sedan grundade han och kompanjonen Adam Gerthel den Malmöbaserade webbyrån Odd Hill. Egentligen hade Jens Grip tänkt bli civilekonom men företagandet lockade mer. De båda kollegorna köpte tillsamman en 3D-printer.  – Men vi tjänade aldrig några pengar på den. Vi fick båda leva på en halv månadslön, säger Jens Grip. Istället startade de en webbyrå, som visade sig ha en god tillväxtpotential.

God spridning av kunder

Adam Gerthel blev produktutvecklaren och Jens Grip marknadsföraren och företagsledaren.  Idag har de ett 15-tal anställda och omsätter 7 mkr med god vinstmarginal. Företaget har arbetat med ett 100-tal kunder varav ett tiotal större, en god spridning med andra ord. Marknaden sträcker sig förutom till Skåne även upp till Småland och Stockholm samt Danmark. För kunderna bygger man främst intranät, webbappar och verksamhetskritiska webbplatser, men erbjuder också projektledning, design, utveckling och support.

Företagsledning avgörande för framgång

Jens Grip är ett bra exempel på en ung entreprenör med ett företag som har en god tillväxtpotential med ett starkt efterfrågat varumärke som står för kvalitet och service. Planerna på expansion innebär närmare en tredubbling av omsättningen och ett fördubblat antal anställda. För Jens Grip är företagsledning avgörande för framgångar. – Vi måste kunna göra på rätt sätt med rätt folk. Och vi måste våga delegera. Det är jag bra på, säger han. Samtidigt är han lite orolig för att han ibland kan agera lite för snabbt och missa att hålla sina egna rutiner. Han hoppas därför att kontakten med mentorn Petter Månsson, som har bred erfarenhet från företag kan hjälpa honom att få struktur på sitt ledarskap både när det gäller försäljning och administration.

Det unga företagandet i länet

Aktiebolag

Antal

Aktiebolag i länet, som 2012 som drivs av företagare, som är 30 år och yngre

728

Alla aktiebolag i länet 2013

55.152

Enskilda firmor

Enskilda firmor i länet som 2012 drivs av företagare, som är 30 år och yngre

5.844

Alla enskilda firmor i länet 2013

51.073

De statistiska uppgifterna grundar sig på material från UC och Bolagsverket.

För ytterligare information,
Annette Lundfall, mentorhandledare Almi Skåne, tel. 040 660 39 35
Jens Grip, VD  Odd Hill  mobil 070 835 81 58
Marlene Hagenrud, nationell projektledare Fokus Unga Entreprenörer, mobil 070 699 79 25

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.