2014-02-10 07:30Pressmeddelande

Almi satsar på tillväxt bland unga entreprenörer: Unga lovande Upplandsföretagare har valts ut till ett riksomfattande tillväxtprogram

null

Nu har Almis riksomfattande mentorprogram för unga entreprenörer med företag, som har en uttalad tillväxtpotential dragit igång på allvar. Sex unga företagare i länet har valts ut och tilldelats en erfaren mentor.  – Andelen unga företagare under 30 år är låg och efterfrågan på insatser är hög. Många är hungriga och beredda att växa och nu vill vi möta upp det behovet, säger Vera Andersson, mentorhandledare hos Almi Uppsala. En av länets utvalda unga företagare är Ralf Stelander, VD för Uppsalaföretaget 1x.com.
– Vi ser att det görs försök att kopiera vår idé, men ännu har ingen lyckats. Vi drar fördel av att vara först på marknaden, säger han. Förra året fanns 13.283 aktiebolag i länet och enligt uppgifter från 2012 drivs 225 aktiebolag av unga entreprenörer. Det skulle motsvara 1,7 % av länets aktiebolag.

Erfaren mentor kan initiera tillväxt
Satsningen i Uppsala län är en del av en riksomfattande satsning där 120 unga entreprenörer nu deltar i det mentorprogrammet för Unga Entreprenörer. I programmet ingår tillgång till en erfaren mentor, ett utbildningsstipendium och nätverksträffar varav den första går av stapeln i mars.
- Vi satsar nu på unga entreprenörer med företag som har en tillväxtpotential med efterfrågade produkter och tjänster. Vi bedömer också att företagen har en långsiktig lönsamhet och ett ledarskap som är moget att klara av en expansion. En effektiv metod för att initiera tillväxt är tillgången till en erfaren mentor, säger Vera Andersson.

Högklassig fotosajt med 50.000 unika besökare
För sex år sedan tröttnade de båda Uppsalaborna och hobbyfotograferna Ralf Stelander och Jacob Jovelou på att leta hemsidor för avancerade amatörfoton. Istället byggde de sin egen fotocommunity, den första i sitt slag skulle det visa sig. Här kan vem som helst – också proffsfotografer – sända in sina bilder för publicering. Men bara de bästa väljs ut.
– Det här är ett konstprojekt. Vi vill ha så hög klass som möjligt. Det är viktigt för annars blir vi som vilken fotosajt som helst på nätet med stort bildflöde och varierande kvalitet, säger Ralf Stelander, 30 år, som från årsskiftet deltar i Almis mentorprojekt för Unga Entreprenörer. En jury om tio bildredaktörer väljer ut bilderna och bara var 20:e blir publicerad. År 2010 startades aktiebolaget 1x.com och idag har man 50.000 unika besökare från hela världen, varje dag!

En nya mobilapp för kvalitetsfoton släpps under året
Det är en tydlig fototrend idag, några exempel är Instagram, Fotografiska museet och teveprogram om fotografering. 1x.coms fotocommunity surfar naturligtvis på den trendvågen. Konsten är att också tjäna pengar på affärsidén. - Förutom medlemsavgifter har vi tagit fram flera tryckta fotoböcker, en handfull läroböcker, som översatts till ett tiotal språk och vi säljer kvalitetsutskrifter av foton till olika ändamål, säger Ralf Stelander. Den kanske mest intressanta utvecklingen kommer senare under året, nämligen en konstfotoapp för mobiltelefoner. – Den kommer att ge ytterligare ett lyft åt vår verksamhet, kommenterar han. Företaget har idag två anställda och omsätter drygt 2 mkr, men sysselsätter uppåt ett 40-tal som volontärer, konsulter och bildredaktörer.

Snabba beslut, nya idéer och kundfeedback
Ralf Stelander har Bengt Norvik, som driver konsultföretaget Markett Affärsutveckling AB som mentor. Han hoppas kunna få stöd i försäljning och marknadsföring och att fokusera på rätt insatser när bolaget nu kommer att växa betydligt framöver, inte minst på en internationell marknad.
– Vi ser att det görs försök att kopiera vår idé, men ännu har ingen lyckats. Vi drar fördel av att vara först på marknaden, säger Ralf Stelander. Det handlar om att fatta snabba beslut, implementera nya idéer och få feedback för att anpassa till kundernas behov. – Vår styrka är att vi är innovativa och hela tiden finner nya idéer, säger han.

Det unga företagandet i länet
För tabell se bifogad pdf.

De statistiska uppgifterna grundar sig på material från UC och Bolagsverket.

För ytterligare information,
Vera Andersson, mentorhandledare Almi Uppsala, mobil 072 215 62 09
Ralf Stelander, VD 1x.com, mobil 0739-468 437
Marlene Hagenrud, nationell projektledare Fokus Unga Entreprenörer, mobil 070 699 79 25

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.