2014-03-17 14:48Pressmeddelande

Almi satsar på tillväxtprogram för unga

null

Fem unga lovande företagare i Värmland har valts ut till ett tillväxtprogram
- Mentorprogrammet för Unga Entreprenörer är rikstäckande och vänder sig till företag med uttalad tillväxtpotential.


De personer som valts ut erhåller en erfaren mentor, ett utbildningsstipendium och deltagande i nationella nätverksträffar. Den första träffen äger rum i mars.

Andelen unga företagare under 30 år är låg men efterfrågan på insatser är hög
Många är hungriga och beredda att växa och nu möter Almi upp detta behov.

2013 fanns 10.218 aktiebolag i länet, varav 156 drevs av unga entreprenörer enligt statistik från 2012. Det motsvarar 1,5 % av länets aktiebolag. Satsningen i Värmland är en del av en riksomfattande satsning, där totalt 120 unga entreprenörer i hela landet nu deltar i Mentorprogrammet för Unga Entreprenörer. En av dem som valts ut i Värmland är Araz Gomah Ali, 26 år, som sedan ett år tillbaka driver cafét och restaurangen Mat och Muffins i Karlstad.

"Detta är min passion"
Araz är uppvuxen i en restaurangfamilj och har tidig erfarenhet från branschen. Idag har han tre heltidsanställda och till och från deltidsanställda. Han har lärt sig matlagning från kockar från flera matkulturer och anser att det är viktigt att kunna erbjuda kunderna det bästa. Som ung företagare har han varit tvungen att presentera väl underbyggda affärsplaner för att övertyga bland annat banker. Det svåraste är annars att hålla kreativiteten på topp. Att finna nya sätt varje dag att få kunderna nöjda, säger Araz.

Förmån att få ta del av en mentors erfarenheter
Mentor för Araz är Björn Bergergård från Rundabordet Ledarskap. Han har lång erfarenhet av företagande och Araz ser fram emot att få ta del av hans kunskaper.
- Jag hoppas på en bra dialog och att kunna få den guidning jag behöver för att kunna vidareutveckla mig själv och mina idéer. Då blir jag en bättre företagare, säger Araz.

Mentorskap en effektiv metod för att initiera tillväxt
- Vi bedömer att de utvalda företagarna har ett ledarskap som är moget att klara av en expansion och att utveckla företagen med långsiktig lönsamhet,säger Louise Larsson, mentorhandledare hos Almi.

Statistik över det unga företagandet i Värmland (hämtad från UC och Bolagsverket)

Aktiebolag
Antal aktiebolag som 2012 drevs av företagare yngre än 30 år = 156
Antal aktiebolag totalt 2013 = 10.218

Enskilda firmor
Antal enskilda firmor som 2012 drevs av företagare yngre än 30 år = 842
Antal enskilda firmor totalt 2013 = 14.493

För mer information kontakta
Louise Larsson, mentorhandledare, 054-14 93 68
Araz Gomah Ali, vd för Mat och Muffins, 070-427 09 52
Marlene Hagenrud, nationell projektledare Fokus Unga Entreprenörer, 070-699 79 25

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.