2014-08-22 08:00Pressmeddelande

Almi utser Årets Mentor: Årets Mentor i Kalmar län utsedd

null

Årets Mentor i Kalmar län utsedd.
En mentor kan bli avgörande om en företagare lyckas.

Kalmarföretagaren Björn Långberg har för tredje gången utsetts till Årets Mentor i Kalmar län i kategorin befintliga företag. – Han kommer med goda råd så de nästan verkar vara mina egna, säger hans adept Anne-Marie Gjöl Hultberg. Björn Långbergs råd till andra mentorer är tydliga: Förklara utan att vara beskäftig. Ge istället öppningar. Och peka på vägar förbi hindren. – En mentor kan bli avgörande om en företagare lyckas och kan få sitt företag att växa. Det är ett väsentligt komplement till vår rådgivning och finansiering, säger Peter Billberg, projektledare hos Almi Kalmar län, som tillsammans med en jury utser Årets Mentor i länet. Länsvinnaren är också nominerad till utmärkelsen Årets Mentor i Sverige.

”Jag är mer fokuserad”
Björn Långberg har nominerats av sin adept Anne-Marie Gjöl Hultberg, som driver Solmarka Gårdsbageri i Vassmolösa söder om Kalmar. Björn är delägare och exportansvarig i energiföretaget Trebema. - Jag är mer fokuserad och försöker sätta upp mål på ett helt annat sätt än tidigare, säger Anne-Marie Gjöl Hultberg. Hon beskriver sin mentor som en ödmjuk person som inte skyltar med sin stora kunskap. - Jag har fokuserat på säljbiten och aktivt sökt flera kunder, men även utvecklat nya produkter och att arbeta med hemmamarknaden i första hand, säger hon. Solmarka Gårdsbageri är ett bageri, som tillverkar ekologiskt och biodynamiskt knäckebröd och surdegsbröd.

”Jag själv blir bättre genom att se hur andra tänker”
Det är tredje gången som Björn Långberg har utsetts till Årets mentor i länet. Tidigare år var 2008 och 2010. Han är exportansvarig och delägare i energiföretaget Trebema i Kalmar. Varför väljer en fulltidsarbetande exportchef i ett framgångsrikt företag att bli en återfallsmentor? – Jag är nyfiken. Jag har lätt att fastna i nya branscher. Jag själv blir bättre genom att se hur andra tänker, svarar han. I samarbetet med adepten är det viktigt att bolla idéer, att ställa andra frågor än de adepten själv har, att peka åt andra håll och på alternativa vägar ofta sådana som inte är traditionella.

Att lyfta fram det unika
Hans företag Trebema tillverkar och säljer vedpannor och solpaneler både i Sverige och utomlands. Det är till synes långt från bageriverksamhet. Hur ser du på din adepts verksamhet? – Det gäller att lyfta fram möjligheterna. De har en stark produktbas. Utveckla den. Man har ett bra kundunderlag. Finn nya kundgrupper. Man har en intern kompetens. Utveckla det ekologiska och lokalproducerade. Där finner man sin unikitet, svarar Björn Långberg. Han pekar också på sin adepts styrkor. – Hon är lyhörd, en duktig försäljare och kan ta till sig idéer till små kostnader. På frågan vilken favoritprodukt han har hos Solmarka Gårdsbageri kommer svarets blixtsnabbt: Linfröknäcke!

Björn Långbergs råd till blivande mentorer
Vilka råd vill du som erfaren och utmärkt mentor ge till dem som överväger att bli mentorer? - Var beredd att lyssna och sätta sig in i en annan företagares verksamhet. Inte i första hand överföra kunskap. Istället vara lyhörd och försöka finna det egentliga behovet. Och jobba utifrån det. Sedan måste man våga säga om det inte är bra. Ödmjukt förstås och samtidigt återigen lyssna efter behovet. Förklara utan att vara beskäftig. Ge istället öppningar. Och peka på vägar förbi hindren, menar Björn Långberg.

Motivering till utmärkelsen
Björn Långberg är en öppen och generös mentor, som verkligen vill sin adepts bästa. Han har med stort intresse satt sig in i adeptföretagets verksamhet. Han är ödmjuk och mycket kunnig och har ändrat adeptens fokus sedan den första kontakten och delat med sig av sina kunskaper och erfarenheter.

Prisutdelningarna
Prisutdelning för Årets Mentor för befintliga företag i Sverige sker den 3 oktober i samband med mässan Starta Eget i Älvsjö.

Om mentorprogrammen
Utmärkelsen delas ut av Almi Företagspartner, som på uppdrag av Näringsdepartementet driver mentorprogram för blivande och befintliga företagare.

Mer information, kontakta:

Peter Billberg, Almi Företagspartner Kalmar län, mobil 070 841 11 27
Björn Långberg, Årets mentor i Kalmar län, tel. 0480 870 20
Marlene Hagenrud, nationell projektledare, Almi Företagspartner, mobil 070 699 79 25

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.