2010-11-22 07:30Pressmeddelande

ALMIs kundbolag bland årets Gasellvinnare: Från ultralätt kolfiber för hockeyklubbor till snabbare röntgen för effektivare sjukvård

Att ALMI Väst går in i tidiga skeden när innovationer ska kommersialiseras eller när affärsidéer ska introduceras på marknaden gav utdelning när ALMI-kunderna Oxeon och Direct Röntgen blev vinnare på Dagens Industris Gasellgala 2010.

– Vi är stolta att ha kunnat gå in med tidiga pengar i bolagen. Nu ser vi resultatet, säger Helene Öhrvall, ALMI Västs rådgivare till gasellvinnaren Oxeon.

ALMI var med redan från start

Boråsföretaget Oxeon blev Gasellvinnare i Västra Götaland. Omsättningen är drygt 24 mkr med ett 30-tal anställda och tillväxten sedan 2006 var över 3 000 procent! Affärsidén grundas på en patenterad vävmaskin där kolfiber vävs samman till ett tunt armeringstyg, som används bl.a. i hockeyklubbor, vindsurfingbrädor, cyklar och Formel-1-bilar. ALMI Väst bidrog till att Oxeon vid sin start fick tillgång till s.k. förstudiemedel och senare ett innovationslån, som ledde till att man kunde gå vidare kommersiellt. Även ALMI Västs riskkapitalbolag Start Invest gick in med en ägarandel i bolaget.

”En imponerande kämpaglöd hos Oxeons grundare”

-ALMI spelade en stor roll från allra första början i det riktigt tidiga skedet i vår utveckling då det var svårt och till och med omöjligt att få medel från annat håll. Vi fick möjlighet att gå ut på marknaden och träffa potentiella kunder som vi idag kan bearbeta, säger Andreas Martsman, en av grundarna till Oxeon.

- Jag slås av grundarnas drivkrafter att föra företaget framåt. Det tar tid att utveckla en affärsidé men de har både uthållighet och en imponerande kämpaglöd kombinerat med ett tålamod att vänta ut tiden mellan små order till de riktigt stora, säger Helene Öhrvall, rådgivare hos ALMI Väst.

Snabba röntgenutlåtanden oavsett var läkaren sitter

Företaget Direct Röntgen med grundaren Teddy Bitvai kom på andra plats i Gaselltävlingen. Man erbjuder en röntgendiagnostik dels via en digital teknik som skriver in läkarnas utlåtanden direkt i datorsystemen hos sjukhusens röntgenavdelningar, dels öppnade de en privat röntgenavdelning i Göteborg i mars förra året, som ett komplement och en avlastning till sjukhusens egna röntgenavdelningar som är hårt belastade. Eftersom det råder brist på röntgenläkare är det också positivt för patienterna, som får en snabb bedömning oavsett var röntgenläkaren sitter.

”Insikt om kundernas svårigheter och behov”

-Redan initialt var ALMI Väst med när vi behövde pengar till investeringar i utrustning och för att klara likviditeten under den första tiden, säger Teddy Bitvai, VD för Direct Röntgen.

– Det är flexibiliteten och användningen av ny teknik som är företagets styrka. Man har också lyckats få till bra avtal och har en insikt om svårigheter och behov hos kunderna. Och inte minst så talar vi om verkligt engagerade företagare, säger Ylva Lauterhorn, rådgivare hos ALMI Väst.

Göteborg den 22 november 2010

För ytterligare information:

Finansieringsrådgivare Helene Öhrvall, ALMI Väst 031-779 79 16

Finansieringsrådgivare Ylva Lauterhorn, ALMI Väst 031-779-79 05

Om Almi

Almi erbjuder lån, riskkapital och rådgivning i företagandets alla faser – från idéer till framgångsrika företag. Visionen är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Det kan gälla en idé om en ny produkt eller tjänst, att starta ett nytt företag eller att utveckla ett befintligt företag. Almi ägs av staten tillsammans medregionala ägare och finns nära kunderna med 40 kontor över hela landet.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.