2017-03-27 10:12Pressmeddelande

Är du bäst i Gävleborg på innovationer?

Hanna Engström Löwenborg är Innovationsrådgivare på Almi och ordförande i juryn för Skapapriset i Gävleborg. Hon menar att priset är ett mycket bra sätt att visa de fantastiska idéer och nya tjänster eller produkter som kommer fram genom innovationsprocesser. Hon säger:

”I den tid vi lever är innovationer nyckeln till både Sveriges och vår regions tillväxt. Om vi lyckas ta fram nya varor och tjänster och utveckla dem så att de blir kommersiellt gångbara så kan vi ha grunden till nästa storbolag.”

I Gävleborg kommer prisceremonin ske på Gävle slott där priset delas ut av landshövding Per Bill. De regionala pristagarna går sedan vidare till tävlingen på riksnivå där finalen sker på mässan Eget företag i Stockholm. För att vinna något av priserna är det viktigt att idén är unik och väl analyserad. Hanna Engström Löwenborg säger att juryn, som förutom Almi består av uppfinnareföreningen List, inkubatorn Movexum, Högskolan i Gävle och Region Gävleborg, fäster stor vikt vid idéernas kreativitet och innovationens marknadspotential.

Framgångsrika idéer från Gävleborg

Flera pristagare från Gävleborg har varit framgångsrika på riksnivå, senast var det Christoffer Hamin och Viktor Prim som för två år sedan vann priset Skapapriset för unga innovatörer för deras spårledningsmätare som gör det möjligt att förutse felaktiga rödljus för tåg.

Hanna Engström Löwenborg säger att Skapapriset kan ge en fin uppmärksamhet och en energikick att fortsätta arbetet med innovationen. Men det rör sig också om mycket pengar som man kan använda för fortsatt utveckling av idén..

Skapapriserna har två kategorier, Skapapriset och Skapapriset för unga innovatörer. Det förstnämnda kan alla idérika människor tävla om men priset för unga innovatörer kan de som är under 30 tävla om. I den regionala tävlingen har man chans att vinna 15 000 kr och sedan tävla om de nationella priserna på 550 000 kr respektive 250 000 kronor.

”Oavsett de prispengar och energikick man kan får när man vinner ett pris som Skapapriset så behöver man ta sig igenom flera steg för att man ska komma ut på marknaden med en ny vara eller tjänst. Almis innovationsprocess går ut på att arbeta systematiskt i de faserna för att innovationen ska komma fortare fram till marknaden, alltså att innovationen kommersialiseras.” Säger Hanna Engström Löwenborg och fortsätter

”Det är kul att se hur många idéer med potential som finns i länet, jag hoppas att vi får många av ansökningar och nomineringar även i år.”

Har du en idé som du vill ansöka med gör du det senast 10 april. Länken till ansökningshandlingarna hittar man på Almi GävleDalas hemsida: www.almi.se/GavleDala

Tidigare vinnare av Skapapriserna i Gävleborg:

2016
Skapapriset: Usman Haider – Exoskeleton. Hjälpmedel för kroppens stabilitet och rörelse.

Skapapriset för unga innovatörer: Jesper Brinley -Whats Your Socials. App.

2015
Skapapriset: Joakim Engberg och Monica Strömbom - Clean Naut 1 A. Marin rengöringsrobot.

Skapapriset för unga innovatörer: Christoffer Hamin och Viktor Prim – Spårledningsmätare.

2014
Skapapriset: Marina Nylund- Shings. Avtagbar, mjuk sportsko för häst.

Skapapriset för unga innovatörer: Daniel Efverström ochJohan Efverström - App för att matcha tjänster.

2013
Skapapriset: Håkan Rosén - Ultralätt stålbåtskonstruktion.

Skapapriset för unga innovatörer: Per Norén - På- och avklädningshjälp.

Bakom Stiftelsen SKAPA står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond och Patent- och registreringsverket.

Almi GävleDala utvecklar framgångsrika företag. Genom att erbjuda finansiering och affärsrådgivning till företag får vi det regionala näringslivet att växa.

Foto: KarlAlbin AB

Om Almi

Almi erbjuder lån och rådgivning till företag som vill utvecklas och växa. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Genom Almi Invest investerar vi riskkapital i företag i tidiga skeden med stor tillväxtpotential och en skalbar affärsidé. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 50 kontor över hela landet.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.