2010-10-20 12:40Pressmeddelande

Årets Mentorer är utsedda Niklas Olausson och Catarina Hagstrand är Årets Mentorer

Niklas Olausson, IKEA Bäckebol och Catarina Hagstrand, Oxelösunds Båtvarv har utsetts till Årets mentorer 2010 för sina insatser i programmet "Mentor Eget Företag". Årets Mentor utnämns i två kategorier. En för mentorer som hjälpt blivande företagare och för mentorer som hjälpt företagare som varit igång ett tag. Nominerande är de nyföretagare som på ideell basis fått stöd under ett år. Vinnarna tog emot utmärkelsen och diplom signerade av näringsminister Maud Olofsson den 20 oktober på mässan Eget Företag i Stockholm av publicisten Amelia Adamo.

Mentor Eget Företag är världens största ideella mentorprogram för blivande företagare samt nystartade företag. Mentorerna gör en mycket viktig insats för adepternas utveckling. För att lyfta fram mentorernas insats utses årligen Årets mentorer i två kategorier.
En bra mentor är en förebild, som bjuder på kunskaper och kontakter som ger nyföretagare större chans att lyckas. Mentorskap kan innebära snabbare företagsutveckling, större omsättning, högre vinst och kanske till och med fler anställda. Forskning på området visar entydigt att chansen att lyckas med sitt företag ökar väsentligt med en mentors stöd.
I kategorin befintliga företagare var det adepten Navid Modiris som nominerade mentorn Niklas Olausson. Navid Modiris mål är att sälja inspiration, vilket är hans råmaterial. För att nå dit måste han först paketera inspirationen i olika koncept, från böcker till föreläsningar och workshops, som anpassats främst för företag och organisationer. Navid Modiris företag me&do vänder sig till alla som har behov av att få energi genom inspiration.

– När vi inledde vårt samarbete befann sig Navid i ett läge där han hade behov av att städa runt sig själv. Han behövde bland annat lära sig att säga nej och bestämma sig för vad som var viktigt för honom och konkretisera allt som han höll på med i företagsform. Tillsammans har vi hittat ett fantastiskt samarbetssätt där vi sporrar varandra för att nå resultat. Vårt samarbete bygger på öppna frågor och vi sätter upp en klar målbild med tydliga deadlines, konstaterar Niklas Olausson, årets mentor för nystartade företag.
I kategorin blivande företagare var det Caxton Njuki som nominerade mentorn Catarina Hagstrand . Caxton Njuki har som affärsidé hjälpa individen eller gruppen att nå sin fulla potential i sin idrott eller företag, med företaget Caxton Sport Management. När Catarina Hagstrand och Caxton Njuki träffades var det inte tänkt att Caxton Sports Management skulle bli Caxtons Njukis huvudsyssla utan att han skulle ha det vid sidan om hans karriär som tennistränare. Enligt Caxton Njuki själv så kommer han att tredubbla sitt resultat redan andra året!
- Jag är oerhört glad att få chansen som mentor i programmet Mentor Eget Företag. Det är väldigt inspirerande att få stötta och följa med en nyföretagare på dens resa, en resa som precis har börjat. Om jag kan hjälpa till och göra den resan lite enklare så är det delad glädje, säger Catarina Hagstrand, årets mentor för blivande företag.
Utsedda bland 2 000 mentorer
2010 års vinnare har utsetts i hård konkurrens bland 2 000 mentorer, som deltagit i det nationella mentorprogrammet under 2009 och 2010. Pristagarna mottog sina utmärkelser av publicisten Amelia Adamo vid mässan Eget företag i Älvsjö under onsdagen. Utmärkelsen består av ett diplom undertecknat av näringsminister Maud Olofsson och en handblåst glasskål specialtillverkad av en av företagarna i mentorprogrammet.
Om Mentor Eget Företag
Näringsdepartementet har givit ALMI Företagspartner och NyföretagarCentrum i gemensamt uppdrag att skapa ett rikstäckande program för mentorskap i komplement till ordinarie rådgivning. Programmet Mentor Eget Företag finansieras av Näringsdepartementet och regionala ägare och ska öka möjligheterna för blivande och befintliga småföretagare att starta och utveckla lönsamma företag. Programmet innebär en förstärkning och ett komplement till den rådgivning som ALMI och NyföretagarCentrum redan ger. Det övergripande målet är att sprida mentorprogrammet till nyföretagare i hela Sverige. Blivande och nyblivna entreprenörer kan genom programmet kostnadsfritt få tillgång till en mentor under ett år. Det blir på så vis lättare att komma igång med företagandet och det går snabbare att nå lönsamhet och framgång.
Sedan starten 2006 har ca 5 500 mentorpar startats över hela landet och fullföljt programmet. Det gör Sverige det främsta landet världen på ideellt mentorskap. Under 2010 kommer ca 1 750 nya mentorpar startas över hela landet.

För ytterligare information:

Jimmy Pervik – ALMI Företagspartner, 08-709 89 40, 0705-74 69 40, jimmy.pervik@almi.se

Josefin Andersson – NyföretagarCentrum, 08-14 44 00, 0709-54 35 15, josefin.andersson@jobs-society.se

Läs mer på www.mentoregetforetag.se


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.