2016-09-28 13:00Pressmeddelande

Årets Mentorer i Blekinge är utsedda

Karlshamnsbon Gösta Skoog har utsetts till Årets Mentor i kategorin Tillväxtföretag. Till årets mentor i kategorin Nya företag utsågs Marcus Thengius. Det skedde vid en ceremoni i Residenset i Karlskrona och prisutdelare var landshövdingen Berit Andnor Bylund. – Jag har utvecklats och vågar nu mer, säger Marcus Thengius adept Frida Åkesdotter. – Utan de mål vi satte upp hade vi inte nått dit vi är idag, säger Gösta Skoogs adept Johan Holgersson. – Mentorerna har föredömligt följt en mentors viktigaste steg, nämligen lyssnat, coachat och delat med sig av sin kompetens och inte minst sitt kontaktnät, säger Lena Karlsson, Almi Blekinge och Lotta Roth, NyföretagarCentrum Karlshamn. De båda vinnarna är också nominerade till utmärkelsen Årets Mentor i Sverige.

Gösta Skoogs adept: Jag växte för varje dag

Årets mentor i kategorin tillväxtföretag är Gösta Skoog, som har drivit vårdbolag och är idag pensionär och aktiv i Karlshamns näringsliv. - Jag växte för varje dag som gick och lärde mig att hantera konflikter på ett helt nytt sätt. Nu lägger vi fokus på rätt saker, säger adepten Johan Holgersson, som driver hotellet Best Western i Karlshamn. Hotellet har närmare 100 rum och erbjuder bl.a. konferens, gym, pool och har en egen restaurang. Runt 70 % är idag affärsresenärer och konferenser är en del som ökar. De idag drygt 20 anställda har senaste året utökats med fyra personer, omsättningen slår budget och beläggningen har ökat med 35 %. - Utan de mål vi satte upp hade vi inte nått dit vi är idag och jag har en mycket bättre syn på de risker som finns i verksamheten, säger han.

Marcus Thengius adept: Från ensam företagare till sex anställda

Årets mentor i kategorin Nya företag är Marcus Thengius, som verkar iIT-företaget Circom i Karlshamn. - Jag har utvecklats och vågar nu mer. Mentorskapet innebar att jag tog steget och startade ett aktiebolag. Min mentor har stöttat mig i ledarrollen och som arbetsgivare och det har hjälpt mig hitta fokus i de båda rollerna, säger adepten Frida Åkesdotter, som driver inredningsföretaget FridasDesign i Karlshamn. Företaget erbjuder kompletta inredningslösningar för hem och offentlig miljö tillsammans med möbeldesigners och möbeltillverkare samt kringtjänster som hemstädning och flytthjälp. - Från att ha varit ensamföretagare i en enskild firma har företaget idag sex anställda. Vi har ett bättre fokus och företaget präglas av engagemang och kunskap, säger hon.

Juryns motivering till utmärkelsen av Gösta Skoog:

Gösta Skoog har med sitt engagemang och sin erfarenhet gett adepten verktyg att utveckla sig och sitt företag. Han har alltid funnits när behov dykt upp, vid alla tider på dygnet. Han har drivit på, uppmuntrat, stöttat och inspirerat till att tänka både större och smartare.

Juryns motivering till utmärkelsen av Marcus Thengius:

Marcus Thengius har valts till Årets Mentor Nya Företag för att genom erfarenhet, lyhördhet och god strategiförmåga hjälpt adepten till att förbättra sina ledaregenskaper och självförtroende och det har skapats ett lönsamt företag med struktur och nya satsningar.

Prisutdelningarna

Den nationella prisutdelningen för Årets Mentor i Sverige sker under mässan Starta Eget i Älvsjö den 11 november.

Om mentorprogrammen

Utmärkelsen delas ut av Almi Företagspartner och NyföretagarCentrum Sverige, som på uppdrag av Näringsdepartementet driver mentorprogram för blivande och befintliga företagare. Almi vänder sig till tillväxtföretag och NyföretagarCentrum till nya företag, som är i uppstartsfas. Genom Almi och NyföretagarCentrum får en adept under ett år tillgång till en mentor som ställer upp ideellt. Varje år matchas mellan 1.500-2.000 mentorpar i de två mentorprogrammen.

Mer information, kontakta:

Lena Karlsson, Almi Blekinge, tel. 070 833 51 60

Lotta Roth, NyföretagarCentrum Karlshamn, mobil 070 878 11 93

Gösta Skoog, Årets mentor Tillväxtföretag, mobil 070 333 81 97

Marcus Thengius, Årets mentor Nya företag, mobil 072 387 31 00

Om Almi

Almi erbjuder lån, riskkapital och rådgivning i företagandets alla faser – från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.