2015-11-10 09:06Pressmeddelande

Årets Mentorer kommer från Närke och Uppland: Dan Ekholm och Eva Liljevallutsedda till Årets Mentorer i Sverige 2015

null

Nu har Årets Mentorer i Sverige tillkännagetts. I kategorin befintliga företag utsågs Dan Ekholm från Örebro och i kategorin blivande företagare utsågs Eva Liljevall från Sigtuna. -Det har gett min företagarkarriär en raketfart, säger Dan Ekholms adept. – Det har hjälpt mig att behålla fokus på mina mål, säger Eva Liljevalls adept. – Mentorskap kan vara avgörande för att en företagare ska lyckas. Pristagarna i år är mycket kvalificerade och föredömen för andra mentorer. Vi ser våra mentorprogram som ett väsentligt komplement till den ordinarie rådgivningen, säger de båda nationella projektledarna Therese Käck, NyföretagarCentrum Sverige och Marlene Hagenrud, Almi Företagspartner. De båda pristagarna tog emot sina pris som Årets Mentor på mässan Eget Företag på Stockholmsmässan i Älvsjö den 6 november.

Dan Ekholm - Årets Mentor befintliga företag
Dan Ekholm arbetar till vardags för företaget Engcon Holding. - Det känns bra att få en bekräftelse på ett jobb man gjort, säger han. - Vi har arbetat systematiskt från omvärldsanalys till handlingsplan och idag lyser det om Kenny. Han vet vad han vill och vad han ska göra. Han har bara börjat sin tillväxtresa, säger Dan Ekholm. Hans råd till presumtiva mentorer är entydigt. - Får man chansen att blir mentor ska man ta den. Det är lärorikt för man får verkligen tänka till i en mängd frågor. Adepten Kenny Johansson driver flera bolag, som bland annat verkar inom callcenterbranschen och internetmarknadsföring. - Vi har aggressiva tillväxtmål och kommer att anställa fler under året, säger han. Han behövde en mentor då företagen växte och såg fördelen av tillgång till en erfaren person komprimerat under ett år. - Det har gett min företagarkarriär en raketfart, säger han.

Juryns motivering Dan Ekholm:
Dan Ekholm har erhållit titeln Årets Mentor för befintliga företag 2015. Priset får han för sin utomordentliga insats som ideell mentor för adepten Kenny Johansson med företaget MK Sales i Sverige AB. Under mentoråret har adepten utvecklat ett strategiskt styrelsearbete med fokus på tillväxt. Detta har resulterat i etablering internationellt och investering i ny verksamhet nationellt med ökat antal anställningar och en omsättningsökning med 30 %. Dan har som mentor skapat möjligheter för adepten att växa med rätt fokus i sitt företag och i rollen som företagare. För att citera Kenny; Dan har gett mig verktyg och förutsättningar att skapa tillväxt i såväl nuvarande som framtida företag.

Eva Liljevall - Årets Mentor blivande företag
Eva Liljevall arbetar som konsult till vård- och omsorgsverksamheter och har också författat ett antal böcker. - Som mentor måste man förhålla sig lite vid sidan om men samtidigt vara lyhörd och ibland se bakom hörnet och se vad som behöver drivas på. Det är hela tiden adepten som vägleder och viktigt att inte gå in och styra upp något som adepten redan kan, säger hon. Adepten Cecilia Tilli driver tillsammans med sin syster och man Ultuna mejeri, som tillverkar ekologiska och växtbaserade mejeriprodukter. - Jag ville ha en mentor som kunde följa med och ge råd och stöd lite mer kontinuerligt och som lär känna mig och ser utvecklingen över tid. Hon har satt sig in i vad som är viktigt för mig och hjälpt mig att behålla fokus på mina mål, säger hon.

Juryns motivering Eva Liljevall:
Eva Liljevall har erhållit titeln Årets Mentor för blivande företag 2015 för sin utomordentliga insats som ideell mentor för adepten Cecilia Tilli, Ultuna Mejeri. Priset får hon för att hon med engagemang, erfarenhet och lyhördhet hjälpt sin adept att lägga grunden för ett välfungerande företag, en bra arbetsplats och att nå balans mellan företag och privatliv. Detta har resulterat i att företaget flyttat in i sina första lokaler, rekryterat två anställda, startat fullskalig produktion och lanserat de första produkterna i butik. "Jag har haft stor nytta av min mentors erfarenhet av personalfrågor och hur jag kan hantera min egen arbetsbörda. Hon har alltid tid att prata och det ökar min arbetsglädje att få ringa och berätta"

Om mentorprogrammen
Almi Företagspartner driver tillsammans med NyföretagarCentrum ett rikstäckande program för mentorskap, som ett komplement till den ordinarie rådgivningen. Programmet ska öka möjligheterna för blivande och befintliga företagare att starta och utveckla lönsamma företag genom att få tillgång till en mentor under ett år. Blivande företag är företag i en uppstartfas. Befintliga företag avser etablerade företag i tillväxtfas.

För ytterligare information:
Dan Ekholm, Årets mentor befintliga företag, mobil 070 823 31 02
Eva Liljevall, Årets mentor blivande företag, mobil 070 341 15 45
Marlene Hagenrud, nationell projektledare, Almi Företagspartner, mobil 070 699 79 25
Therese Käck, nationell projektledare, NyföretagarCentrum Sverige, tel. 070 67 87 957

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.