2013-09-30 09:50Pressmeddelande

Årets Mentorer kommer från Skåne och Värmland:

null

Aril Isacson från Skåne och Peter Rovér från Värmland utsedda till Årets Mentorer i Sverige 2013

Nu har Årets Mentorer i Sverige tillkännagetts. I kategorin befintliga företag utsågs Aril Isacson från Skåne och i kategorin blivande företagare utsågs Peter Rovér från Värmland. – Mentorskap är viktigt och kan vara avgörande för att en företagare ska lyckas. Pristagarna i år är synnerligen kvalificerade och ett föredöme för andra mentorer. Vi ser våra mentorprogram som ett väsentligt komplement till den ordinarie rådgivningen, säger de båda nationella projektledarna Josefin Hildinge, NyföretagarCentrum Sverige och Jimmy Pervik, Almi Företagspartner.

Motivering Aril Isacson: Han har gjort en utomordentlig insats som ideell mentor för adepten Simon Ekstrand och hans två företag. Simon Ekstrand har under mentorskapet sålt ett företag och lanserat ett nytt samt tagit fram strategier för externt kapital, delägande och företagsledning. Som mentor har Aril Isacson hjälpt sin adept att fokusera på det som är viktigt med sina erfarenheter och sitt stora engagemang. Han har tillfört ovärderlig kunskap till utvecklingen av både företagen och adepten.

Motivering Peter Rovér: Han har på ett professionellt och respektfullt sätt hjälpt sina adepter Magnus Kihlström och Rickard Alström under uppstarten av filmbyrån Make My Day. Med sitt lugna och insiktsfulla sätt har Peter Rovér gett delägarna nycklar att växa och utveckla sitt företag. Peter Rovér har varit av stor betydelse för företagets framgång.

Aril Isacson kommer att motta sitt pris som Årets Mentor för befintliga företag den 30 september i samband med ESBRIs Estradföreläsningar i Stockholm. Peter Rovér tar emot sitt pris som Årets Mentor för blivande företagare på mässan Eget Företag på Stockholmsmässan i Älvsjö den 4 oktober.

Peter Rovér
Peter Rovér är VD för konsultfirman Effect Management med bas i Karlstad. Han har varit marknadschef och affärsutvecklare inom telecom och IT-branschen och varit verksam på Handelshögskan i Stockholm och IFL inom chefs-, ledar- och affärsutveckling. Han har lång erfarenhet från ledningsgruppsarbete och är en affärsinriktad generalist med sin specialkompetens inom varumärken, affärsutveckling och strategiska förändringsprocesser. Peter är också aktiv i utbildningen av elitidrottare hos Cruiff Institute och IFL.

Adepterna om Peter Rovér
Magnus Kihlström och Rickard Ahlström driver filmbyrån Make My Day, som arbetar med produktion av digital rörlig media och skräddarsydda filmproduktioner åt företag, organisationer och myndigheter från idé till produktion och distribution. - Vi ville mycket och idéerna var många men vi fastnade i detaljer. Peter lyssnade först när vi pratade om allt från visitkort, lokal till paketering. Han gav oss några uppgifter att tänka på till nästa möte. Med små diskreta petningar fick han oss sedan att prioritera bättre och tänka på helheten. Han ställde krav och ifrågasatte vår budget och vinstprognoser och gav värdefulla tips om strategiskt tänk. Han höjde våra ambitioner rejält, säger adepterna.Peter Rovér om adepterna
Viktigast vid en mentor-adeptrelation är att man tar engagemanget från båda håll på allvar. Det gjorde mina adepter. Jag lade tonvikten på att arbeta systematiskt, tog en sak i taget och såg till att kunder kom före kostnader. Viktigt också att ta reda på vad man är bra på och verkligen lyssnar på kunderna. Mina båda adepter är duktiga nätverkare, tänker varumärke och är mycket hängivna. De är på tårna hela tiden och har förstått att det är på marknaden som det händer, inte på kontoret! Som mentor är det viktigt att man förstår att adeptens satsning på eget företag är en stor livshändelse. Det måste man ta på allvar och också våga ta ansvar för de råd man ger. Sedan måste man kunna säga obekväma saker. Det har jag gjort, säger Peter Rovér.

Aril Isacson
Aril Isacson är en erfaren företagsledare, som arbetat inom förpackningsbranschen både nationellt och internationell. – Som nybakad 35-årig VD lärde jag mig betydelsen av någon som lyssnar och ger perspektiv. Det är mitt största motiv, säger han. - Aril Isacson har ett lugnt och sympatiskt sätt och har hjälpt sin adept att bli mer professionell, hitta fokus och att på ett bättre sätt prioritera för att kunna fatta långsiktigt bra beslut. Han ser helheten i både företag och person och ställer också krav utan att ta över. säger Annette Lundfall, affärsrådgivare och mentoransvarig hos Almi Skåne.

Adepten om Aril Isacson
Simon Ekstrand har drivit flera företag och när ett hans företag var på väg in i nya utvecklingsfaser behövde han ett bollplank med erfarenhet av kommersialisering och internationalisering. Affärsidén bygger på en innovation inom digitala medier, en e-handelsplattform, som är en köp-och säljsajt för ideell second hand, ett slags ”Loppis på nätet”, som kan laddas ner som app. - Jag var tveksam till vad en mentor skulle kunna tillföra, jag kunde ju allt själv! Men jag hade fel. Genom Aril har jag fått en klarhet och ett fokus som jag inte tidigare haft. Jag är betydligt bättre på att fatta professionella beslut, säger Simon Ekstrand.

Aril Isacson om sin adept
– Jag insåg att en av de första frågorna att ta upp med min adept vad arbetsfördelningen i företaget, en bra ägarstruktur och ett ägaravtal. Sedan att ordna finansieringen och formulera erbjudandets budskap. Projektet fick arbetsnamnet "Loppis på nätet" som enkelt och tydligt beskriver verksamheten. Simon Ekstrand är en spännande företagare, som inte bara pratar. Han får saker gjorda! Min roll var att ställa frågor och undvika att ge svar. Det är viktigt att göra sina roller tydliga, säger Aril Isacson.

Om mentorprogrammen
Almi Företagspartner driver tillsammans med NyföretagarCentrum ett rikstäckande program för mentorskap, som ett komplement till den ordinarie rådgivningen. Programmet ska öka möjligheterna för blivande och befintliga företagare att starta och utveckla lönsamma företag genom att få tillgång till en mentor under ett år. Blivande företag är företag i en uppstartfas. Befintliga företag avser etablerade företag som vill öka tillväxten.

För ytterligare information:
Jimmy Pervik, nationell projektledare, Almi Företagspartner, mobil 070 574 69 40
Josefin Hildinge, nationell projektledare, NyföretagarCentrum Sverige, mobil 070 954 35 15

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.