2014-10-03 11:45Pressmeddelande

Årets Mentorer kommer från Skåne och Västernorrland

null

Anna Katarina Bergsten och Urban Jonsson utsedda till Årets Mentorer i Sverige 2014.

Nu har Årets Mentorer i Sverige tillkännagetts. I kategorin befintliga företag utsågs Anna Katarina Bergsten från Skåne och i kategorin blivande företagare utsågs Urban Jonsson från Västernorrland.
– Mentorskap kan vara avgörande för att en företagare ska lyckas. Pristagarna i år är mycket kvalificerade och föredömen för andra mentorer. Vi ser våra mentorprogram som ett väsentligt komplement till den ordinarie rådgivningen, säger de båda nationella projektledarna Therese Käck, NyföretagarCentrum Sverige och Marlene Hagenrud, Almi Företagspartner.
De båda pristagarna tog emot sina pris som Årets Mentor på mässan Eget Företag på Stockholmsmässan i Älvsjö den 3 oktober.

Urban Jonsson - Årets Mentor blivande företag

Urban Jonsson har arbetat som marknadsförare och säljare av mobiltelefoner, instrumentsystem och inom energiområdet, både som anställd och som egen företagare. I botten ligger dessutom en militärutbildning. – Jag är engagerad i näringslivsfrågor och marknadsfrågor inte minst i tillverkande företag. Det är både en utmaning och hedrande att kunna dela med sig av erfarenheter, men också ett ansvar. Jag är en hyggligt god lyssnare, realistisk och entusiasmerande. För mig som mentor är det viktigt att ställa frågorna, men inte att ge svaren.

Urban Jonsson om sin adept
Jag mötte en engagerad företagare som vill göra något mer. Han var ny som företagare men hade rätt engagemang och rätt företag att göra något av. Det första jag såg var behovet av en affärsplan. Att han tog reda på vart han var på väg, vad han ville, vad företaget var bra på och vad som hade gjort att företaget överlevt. Därefter kom vad som behövde förändras, vilka riskerna och styrkorna var och inte minst var han kunde finna sina kunder. Han driver idag ett miljöriktigt och miljöviktigt företag.

Adepten
Jan-Erik Iversen driver Njurundaföretaget Tankteknik i Västernorrland. Företaget tillverkar, monterar, provtrycker och reparerar tankfordon och underhåller containrar som transporterar farligt gods. Han tog över företaget i början av 2013 tillsammans med några delägare. - Jag hade tillräcklig insikt att inse att jag behövde någon att prata med som inte arbetade i företaget, säger han. Den personen blev Urban Jonsson. – Han hade erfarenhet och förstod vår verksamhet och har det bondförnuft som man får när man varit företagare. Det första blev att sätta upp en affärsplan med betoning på nyckelresurser, prioriteringar och att fokusera på det viktigaste, säger Jan-Erik Iversen. Tankteknik har 11 anställda och omsätter runt 9 mkr. - Vi är unika inom vårt område. Planerna är att bygga egna produkter och utöka marknaden till hela Sverige och kanske utomlands, säger han. Han lyfter också fram att han fått upp ögonen för betydelsen av marknadsföring. - Och då handlar det inte bara om logotype och hemsida utan att kommunicera vad vi står för och vad vi kan erbjuda, säger Jan-Erik Iversen, som dessutom vill satsa på ett professionellt styrelsearbete med externa ledamöter.

Anna Katarina Bergsten - Årets Mentor befintliga företag

Helsingborgsbon Anna Katarina Bergsten har en bakgrund från livsmedelsbranschen och en mångårig erfarenhet av styrelsearbete och som mentor bl.a. i Styrelsekraft. Hon har ett flertal styrelseuppdrag och är ordförande i Miljonlotteriet, teknikföretaget BSIP E-learning och matföretaget Rå Delight. – Jag försöker alltid att strategiskt pusha för att ge kundens perspektiv ökad fokus inte minst viktigt då företaget vill öka sin tillväxttakt. Jag tror att mitt engagemang och nyfikenhet också har förmågan att inspirera mina adepter för viktiga frågor som ofta ses som tråkiga ex kring behovet av att förstå både resultat- och balansräkningen. Min utmaning ligger framförallt i att föra adeptens egen tankeprocess framåt för ökad trygghet i sitt eget beslutsfattande. Mitt budskap är ofta att man ska gräva där man står. Då ser man snabbt sina egna styrkor och det är oftast lättast att åtgärda ev svagheter.

Anna Katarina Bergsten om sina adepter
Redan vid den första kontakten med sina adepter drogs hon med av deras entusiasm, glädje och passion för verksamheten och affärsidén. - Adepterna var öppna, lyssnande och vi gav varandra verkligen positiv energi från första stund. Dessutom är jag förtjust i god mat och min favorit blev deras vaniljpannkaka, säger hon. När det gällde Pannkaksladan handlade det också om tillväxt bl.a. om vi skulle prioritera att locka fler besökare eller erbjuda de redan trogna besökarna fler aktiviteter.
- Styrkan i företaget är, förutom deras koncept, personerna som driver det. De kompletterar varandra och vågar reflektera och utmana varandra strategiskt. Svagheten är att de, som många entreprenörer, jobbar oerhört mycket och risken är att de inte orkar genomföra alla sina planer. De nya planerna finns i den fortsatta utvecklingen av helhetsupplevelsen och även fortsättningsvis är det helt avgörande att inspirera alla kunder till att rekommendera Pannkaksladan till sina vänner där nätet är en oerhört viktig kanal. Det största hotet jag ser i stunden är att andra kopierar och erbjuder kunden andra nya upplevelser, säger Anna Katarina Bergsten.

Adepterna
Bengt och Ulrika Ekbloms företag Pannkaksladan i Höganäs är mer än pannkaka. Där finns idag en restaurang, en butik, en lekpark och inte minst mängder av djur, de allra flesta klappvänliga. Det är ett utflyktsmål som tar emot runt 30.000 besökare på årsbasis. Ett företag i turistnäringen med ett unikt koncept med andra ord. Adeptparet släppte sina tidigare yrken för fem år sedan och ville starta något de brann för. Det blev en pannkakslada och när man öppnade 2010 blev det kaos med flera timmars väntetid på att bli serverad. Idag har man 25 säsongsanställda, de flesta unga. – När vi träffade Anna Katarina Bergsten fick vi omedelbart förtroende för henne. Hon visste vad hon talade om, säger Bengt och Ulrika Ekblom. – Hon har hjälpt oss att målstyra verksamheten och inte minst gett oss en massa energi att jobba vidare med. Hon ställde både bekväma och obekväma frågor och inte minst krävde hon svar och vi var tvungna att tänka till. Hon tog verkligen plats i våra liv, säger de.

Juryns motivering Anna Katarina Bergsten:
Anna-Katarina Bergsten får priset för sin utomordentliga insats som ideell mentor för adepterna Ulrika, Bengt och Amanda Ekblom och deras företag Pannkaksladan i Höganäs numera Ekhaga Turism AB. Ett företag som sticker ut inom turistnäringen och som dessutom sysselsätter ett 20- tal ungdomar. Resultatet av mentorskapet är en ökad omsättning till följd av slutsatsen att ”gräva där man står” istället för att direkt öppna fler lador. Vidare har de rensat i idélådan, utvecklat verksamheten och lagt fram en tydlig strategi för de närmaste åren.

Juryns motivering Urban Jonsson:
Urban Jonsson har på ett professionellt och respektfullt sätt steg för steg hjälpt Jan-Erik Iversén att stärka och utveckla sin kompetens, självkänsla och sitt ledarskap som VD och företagare och hans mentorskap har varit av stor betydelse för företagets framgång vid övertagandet av Tankteknik AB. Genom tydlighet, struktur och en positiv stämning har Urban Jonsson gett Jan-Erik Iversén redskapen att utveckla sitt företag till ett kunskapsbaserat verkstadsföretag i ett unikt marknadssegment etablerat på export.

Om mentorprogrammen
Almi Företagspartner driver tillsammans med NyföretagarCentrum ett rikstäckande program för mentorskap, som ett komplement till den ordinarie rådgivningen. Programmet ska öka möjligheterna för blivande och befintliga företagare att starta och utveckla lönsamma företag genom att få tillgång till en mentor under ett år. Blivande företag är företag i en uppstartsfas. Befintliga företag avser etablerade företag som vill öka tillväxten.

För ytterligare information:
Anna Katarina Bergsten, Årets mentor befintliga företag, mobil 073 807 70 77
Urban Jonsson, Årets mentor blivande företag, mobil 072-518 39 69
Marlene Hagenrud, nationell projektledare, Almi Företagspartner, mobil 070 699 79 25
Therese Käck, nationell projektledare, NyföretagarCentrum Sverige, tel. 070 67 87 957

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.