2013-10-22 16:00Pressmeddelande

ÅRETS NYBYGGARE 2013

H.M. Konung Carl XVI Gustaf delade idag ut Stiftelsen IFS utmärkelse Årets Nybyggare 2013. Priset som delas ut i två olika kategorier, sponsras av SEB och Almi. Årets Nybyggarpris, delas ut till en person med utländsk bakgrund som bor i Sverige och som under kort tid och med små resurser har startat ett företag. Priset Årets Pionjär, går till en person med utländsk bakgrund som bott i Sverige under en längre tid och som genom hårt arbete har lyckats skapa ett tillväxtföretag som står för nytänkande i sin bransch.

Kategori Årets Nybyggare
Pristagare: Milan Rupertsson, Ifab AB
Motivering: Milan Rupertsson, kom till Sverige 2010 från Kongo. Ett år senare hade hon kommit igång med sitt företagande. Hon valde att ge sig in i den svenska mansdominerade skogsröjningen utan pengar och med en begagnad maskin. I hård konkurrens och efter några testuppdrag har hon numera femåriga skogsröjningsavtal. Första verksamhetsåret omsatte företaget cirka 2,5 Mkr och hade en vinst om 130 KSek. På frågan vad som gör henne unik och vad som gör att hon får gubbarna med sig, svarar hon - Jag är stentuff. Milan är pristagare därför att hon har mycket driv och mycket mod. Det är nybyggaranda på riktigt.

Kategori Årets Pionjär
Pristagare: Emad Bayoumy, Pyramidbageriet AB
Motivering: Han startade med 400 kr och omsätter idag 40 Mkr. 1996 flyttade en egyptisk bagare till Dala-Järna. Omgående började han att ta fram olika brödsorter som förenade de svenska och egyptiska bageritraditionerna. Efter att ha murat sin egen ugn och utvecklat ett eget nytt svensk-egyptiska spisbröd, tog Pyramidbageriet fart. Emad Bayoumy´s spisbröd har rönt stora kulinariska framgångar och är en självklarhet när Sverige visar upp svensk mat. Pyramidbageriet är beviset för vad som kan ske när vi tar tillvara människors ursprungliga kompetens och mixar den med det vi kan i Sverige och där ett plus ett blir tre (1+1=3).

Ordförande i nomineringskommittén och före detta landshövding Björn Eriksson: Genom Kung Carl XVI Gustafs pris till Årets Nybyggare lyfter vi fram föredömen. Milan Rupertsson och Emad Bayoumy är personer som fått kämpa i motvind men som genom hårt arbete har lyckats som entreprenörer. De har själva förändrat sin livssituation och är goda förebilder för alla invandrare som väljer att starta egna företag, säger Björn Eriksson.

Prisutdelningen ägde rum vid en högtidlig ceremoni i Kungliga Slottet i dag den 22 okt. kl. 15:00

För mer information:
070 49 69 826
Vd Maroun Aoun
Stiftelsen IFS

0706 39 91 21
Rafael Bermejo
Nomineringskommitténs Ständige Sekr.

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.