2014-10-07 16:45Pressmeddelande

Årets Nybyggare 2014

H.M. Konung Carl XVI Gustaf delade idag ut Stiftelsen IFS utmärkelse Årets Nybyggare 2014. Priset som delas ut i två olika kategorier, stöds av SEB och ALMI. Årets Nybyggarpris, delas ut till en person med utländsk bakgrund som bor i Sverige och som under kort tid och med små resurser har startat ett företag. Priset Årets Pionjär, går till en person med utländsk bakgrund som bott i Sverige under en längre tid och som genom hårt arbete har lyckats skapa ett tillväxtföretag som står för nytänkande i sin bransch.

Priset ska förutom att lyfta fram företagsamma individer med invandrarbakgrund även försöka bryta den stereotypa bild många har om invandrare och deras företag. Med priset vill Stiftelsen IFS stimulera andra att se företagande som reellt integrationsverktyg.

Vinnaren

Årets Nybyggare, Motiveringen
Temerlan Mamergov flydde kriget i Tjetjenien och kom till Sverige 2004. Efter att ha genomgått en yrkesutbildning som plattsättare tog entreprenörsresan fart. 2008 startade han sitt byggföretag i Stockholm, som idag har han 22 anställda och omsätter 30 Mkr. Han har en tydlig plan och har strategiskt positionerat sig på marknaden genom att köpa in sig i flera företag som gynnar hans företags leveransförmåga.  Totalt genom sitt eget bolag och genom olika äganden uppgår omsättning idag till mer än 100 MKr.  Nu sker även en etablering i Norge.  Hans motto är, ”Sluta gnäll och kämpa”.

Årets Pionjär, Motivering
Emanuel Dohi är en sann serieentreprenör, såsom 6 åring kom han från Rumänien. Han startade sitt första företag direkt efter universitet, därefter har fler företag startats och idag äger och driver han ett digitalt mediahus i Umeå i Västerbotten. Företaget har sedan starten 2009 kontinuerligt vuxit och år för år redovisat vinst. 2014 beräknas företaget omsätta ca 80 MKr med 65 anställda.  Emanuel Dohi driver sitt företag utifrån en stark vision om att ständigt utmana och utveckla.

Citat
-  Ordförande i nomineringskommittén och före detta landshövding Björn Eriksson:
Genom Kung Carl XVI Gustafs pris till Årets Nybyggare uppmärksammar vi personer med utländsk bakgrund som startat företag i Sverige. Vinnarna är personer som fått kämpa i motvind men som genom hårt arbete har lyckats som entreprenörer. De har själva förändrat sin livssituation och är goda förebilder för alla invandrare som väljer att starta egna företag, säger Björn Eriksson.

-  Grundare och ordförande av stiftelsen IFS Rafael Bermejo
Genom medverkan och beskyddet av HMK och genom medverkan av stora delar av svenskt näringsliv visar priset inte bara på den potential som invandring har utan även att det är många i Sverige som bejakar ett mångfaldigt Sverige.

Prisutdelningen ägde rum vid en högtidlig ceremoni i Kungliga Slottet i dag den 7 okt. kl. 16:00

För mer information:

070 49 69 826
Maroun Aoun, IFS Vd
Rafael Bermejo på 0706399121
Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.