2016-10-12 13:18Pressmeddelande

Årets Nybyggare i Dalarna är Forssa Trafikskola och Lek ute

null

Årets Nybyggare och Årets Pionjär prisar framgångsrika svenska företagare med utländsk bakgrund som genom sitt arbete är goda exempel på att det går att vara framgångsrik företagare i ett nytt hemland. Bakom priserna står Almi Företagspartner, Stiftelsen IFS och SEB.

Landshövding Ylva Thörn välkomnade på residenset med orden

- Det är roligt att få möjlighet att uppmärksamma företagare som under års arbete strävar efter att göra något nytt, som vågar ta steget och förverkliga sina idéer.

Almi IFS-rådgivning riktar sig till personer med utländsk bakgrund som har eller vill starta företag i Sverige. Anna Rosengren är Rådgivningschef på Almi GävleDala och ansvarig bland annat för IFS-rådgivningen. Hon säger:

- Båda de här företagarna har lyckats på grund av sin ambition, sitt driv och sitt entreprenörskap, och de visar att det är möjligt att utvecklas och lyckas i det svenska näringslivet.

Ett par på jakt efter nya och annorlunda produkter

Paret Patricia och Marcel Molenkamp mottar priset för årets Pionjär med sitt företag Lek Ute i Falun. Familjen flyttade från Holland till Sverige och Dalarna 2003 eftersom längtade efter rymden som finns här. Det var dock i Holland som startskottet till företaget kom, när de upptäckte en populär trampbil modell större, en produkt som uppskattades även av barnen i Dalarna. Nu säljer de flera redskap för utomhuslek i sin webbutik och sin visningslokal på Ingarvet, så som studsmattor, lekstugor, fotbollsmål, springcyklar. För att hitta kommande storsäljare provar de sig fram med siktet på att hitta pärlor. De säger:

- Vi hade ingen aning om att det skulle blir så här stort ut eftersom i början ville vi bara att svenska barn också skulle kunna njuta av de trampbilar vi har hittat. Nu är vi på jämt på jakt av nya saker som kompletterar vårt sortiment.

- Folk har tröttnat på billiga leksaker, de vill ha snabb och bra service och snabba leveranser.

Att de erbjuder något som kunderna uppskattar, det visar den stadiga omsättningsökningen som fördubblats i tre år i rad.

En trafikskola som lyssnar till kundernas behov

Forssa trafikskola i är en relativt nyetablerad trafikskola i Borlänge som drivs av Elyes Zidane, ursprungligen från Tunis. Företagsidén bygger på att vara lyhörd för kundens behov och skapa en god inlärningsmiljö, bland annat genom att erbjuda körlektioner på andra språk och speciallärare för personer med läs- och skrivsvårigheter. Genom det skapar man möjligheter till snabb och trygg inlärning.

Sedan starten i januari 2014 har Forssa trafikskola gått från en till att nu ha fyra bilar och fem anställda. Genom den goda utvecklingen har möjliggjort att trafikskolan öppnat en filial i Gävle, med samma fokus på kundernas behov av en god miljö för sitt lärande.

Inspiration från Wilhelm Moberg

Prisets namn kommer från Vilhelm Mobergs böcker de svenska nybyggarna som migrerade för drygt hundra år sedan. De lämnade ett fattigt land, för att bygga en ny tillvaro i Amerika. I dag ser vi liknande rörelser när människor lämnar sina hemländer, på grund av krig eller politiska situationer, för att komma till Sverige för att bygga ett nytt liv. Något som Anna Rosengren på Almi ser som en resurs:

- För att Sverige ska fortsätta vara konkurrenskraftigt behöver vi nya influenser. Det är viktigt att tänka på det, helst nu när det finns strömningar som inte ser positivt på invandringen.

Tiina Ohlsson är regiondirektör på Region Dalarna, som avslutande ord för prisutdelningen säger hon,

- Det är inspirerande att höra om er resa och att träffar kreativa, idérika företagare. Att skapa en god jordmån i Dalarna för entreprenörer är viktigt för oss, det vi vill arbeta för.

Motiveringar

Årets Pionjär: Patricia och Marcel Molenkamp, Lek Ute i Sverige AB

På en lokal arena med en global marknad har Patricia och Marcel Molenkamp på ett kreativt och lekfullt sätt skapat ett framgångsrikt nischat företag.”

Årets Nybyggare: Elyes Zidane, Forssa trafikskola AB

Elyes Zidane har genom att kombinera en traditionell bransch med nya affärsidéer rattat sitt företag mot framgång.

Fakta om priserna

 • Priserna delas ut i två kategorier: Årets Nybyggare och Årets Pionjär. Årets Nybyggare får ett stipendium på 10 000 kronor från Almi och SEB.
 • Utmärkelsen lämnas till en person med utländsk bakgrund, som med begränsade resurser startat och utvecklat sitt företag i regionen i syfte att lyfta fram goda exempel och förebilder.
 • Årets Nybyggare ska på relativt kort tid i Sverige ha lyckats i sitt företagande.
 • Årets Pionjär ska ha lyckats skapa ett tillväxtföretag med flera anställda.
 • Pristagarna i Dalarna går vidare som kandidat till priset Årets Nybyggare 2016 i Sverige, instiftat av Kung Carl XVI Gustaf.
 • Det är stiftelsen IFS, som i samarbete med Almi Företagspartner GävleDala och SEB som för 9:e året delar ut pris till Årets Nybyggare och Årets Pionjär i Dalarna
 • Prisceremonin hölls på residenset i Falun där Ylva Thörn, Landshövding i Dalarna, delade ut priset.
 • Juryn bestod av: Maria Ines Ribeiro de San Juan, IFS-Rådgivare på Almi GävleDala
  Maud Hallmans, Investment manager på Invest in Dalarna
  Kerstin Bergman, Särskilt sakkunnig i jämställdhetsfrågor på Länsstyrelsen Dalarna
  Karin Andersson, Projektkoordinator Driv eget på Falun Borlänge Regionen
  Anne Erkes, Företagsrådgivare på SEB

För ytterligare information kontakta: Lina Renberg på 0243-48 88 65 eller lina.renberg@almi.se

Om Almi

Almi erbjuder lån, riskkapital och rådgivning i företagandets alla faser – från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.