2014-06-04 11:36Pressmeddelande

Årets Nybyggare i Värmland gick till Lakene Ostgård

null

Till Årets Nybyggare i Värmland har utsetts Ingrid Ferwerda och Jan Schelhaas, som premieras för att ha startat och utvecklat företaget Lakene Ostgård i Värmland.

Diplom, blommor och en prischeck på 10.000 kr delades ut av regionrådet Catarina Segersten Larsson vid konferensen Expand på Karlstad CCC idag. Expand är en tredagarskonferens där frågan om mångfald ligger högst på dagordningen.

Juryns motivering till priset lyder:

”Har med produkten i fokus på ett målmedvetet sätt anpassat verksamheten efter yttre förutsättningar. Motgångarna har använts till att förfina och förbättra produktionen på Lakene Ostgård, där Ingrid & Jan som goda förebilder visat att man med tradition och nytänkande kan förverkliga en dröm med små resurser.”

Priset Årets Nybyggare är ett pris som grundar sig på att lyfta fram goda exempel på personer med utländsk bakgrund som startat och utvecklat ett eget företag. Tanken är att de ska tjäna som förebilder och inspirera andra med utländsk bakgrund att det går att bli en framgångsrik företagare här i Sverige. Många invandrare möts av stora hinder i form av kulturella skillnader, språksvårigheter, lagar och regler med mera och det är därför viktigt att visa på entreprenörer som lyckats och bidrar till tillväxten.

Ingrid och Jan kommer från Holland och startade företaget 2005 i princip i samma stund som de två första korna kom till gården. De körde igång i liten skala men redan efter första året utvecklades företaget snabbt. Idag produceras 7.000 kg ost och 1.000 liter glass per år. De har nu även startat med tillverkning av getost, som de beräknar kommer att nå en volym på 1.000 kg per år. Osten säljs i gårdsbutiken men även till restauranger, butiker, saluhallar och marknader. Osten är mycket uppskattad och har under åren tagit hem sammanlagt fem medaljer i SM i mathantverk. Glasscafét är välbesökt och dit kommer såväl lokalbefolkning som svenska och utländska turister. De har också skapat en lugn miljö på gården med lösgående höns och tama kaniner och lekfulla killingar, vilket lockar besökare. Marknaden för lokalproducerade produkter är växande och fler och fler uppskattar närproducerade varor.

- Vår vision är att våra produkter ska vara förstahandsvalet för de som letar efter lokalproducerat, säger Ingrid och Jan.

Det är sjunde året som Almi IFS delar ut utmärkelsen Årets Nybyggare i Värmland. Våra länsvinnare går nu vidare till riksfinalen i Stockholm, där slutgiltig vinnare får ta emot priset Årets Nybyggare på 100.000 kr av kung Carl XVI Gustaf vid en ceremoni på Slottet. Priset organiseras av IFS (Internationella Företagarföreningen), som startades 1996 och som sedan 2007 är integrerad i Almi Företagspartner. I den värmländska juryn har ingått SEB, Region Värmland, Handelskammaren Värmland, NyföretagarCentrum Karlstad och Cetanica Ekonomitjänster.

Mer info om Årets Nybyggare finns även på http://aretsnybyggare.se/

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.