2014-06-05 10:12Pressmeddelande

Årets Nyföretagare i Västerbotten - motiveringar

Den 4-5 juni har Årets Nyföretagare i 13 av Västerbottens 15 kommuner lyfts i samband med Mötesplats Lycksele, ett årligt evenemang för näringsliv, offentlig sektor, akademin och allmänheten – med en förenande vilja att utveckla regionen. Prisutdelningarna har fördelats i tre ”heat” under båda dagarna – vid dessa tillfällen har alltså 13 nyföretagare från 13 kommuner korats till Årets Nyföretagare med pompa och ståt.

Genom Mötesplats Lycksele önskar vi skapa en mötespunkt för entreprenörskapet – det handlar om att kontinuerligt föra entreprenörskapet framåt, skapa diskussion kring näringslivets möjligheter samt hylla länets näringsliv.

I år ser vi vinnare från alla branscher: handeln, servicesektorn, hotell- & pensionat med flera. Vi får möta goda förebilder på personer som valt att starta företag mitt i livet, men även dem
som valt att överta befintliga företag.

Prisutdelare har Almi Företagspartner Nords VD Niklas Jonsson varit i samverkan med vårt projekt EntreprenörCentrum Västerbotten och i samarbete med Lycksele, Vilhelmina, Storuman, Åsele, Dorotea, Sorsele, Vännäs, Vindeln, Norsjö, Malå, Bjurholm, Robertsfors och Nordmalings kommun.

För mer information, kontakta Karolina Kollenmark Andersson, kommunikatör, tel 090-10 07 74. Motiveringarna för pristagarna lyder:

Årets Nyföretagare i Storuman 2013

Sara Mårtensson, Lapland Eco Store AB

Med stor entusiasm och nyfikenhet har Sara Mårtensson skapat Lapland Eco Store, den ekologiska och giftfria e-butiken som snabbt blivit en stor succé.

Sara såg att det fanns ett behov av ekologiska och giftfria produkter men att de ofta vara svåra att få tag på. Där föddes idén till en webbshop med ett samlat sortiment för hela familjen.

På drygt ett år har hon gått från att driva sin verksamhet i hemmet till inflyttning i nya lokaler och en anställd. Vi följer med spänning Saras fortsatta utveckling.


Årets Nyföretagare i Vilhelmina 2013

Lena Wiktorsson, Magasin Mix

Med stort intresse och kunskap har Lena kombinerat sociala medier med en traditionell butik till ett bra koncept för att sälja secondhand i Vilhelmina. Butiken, som är belägen i Vilhelmina kyrkstad, är smakfullt inredd och uppskattad av kunderna. Genom att nyttja sociala medier och internet har hon god försäljning året om. Lena har även anställt en person i butiken det senaste året.


Årets nyföretagare i Robertsfors 2013 

Peder Andersson och Joakim Andersson, Sikeå Bil & Rep AB

Genom genuint intresse och mångårig erfarenhet har Peder och Joakim lämnat en trygg anställning för att starta ett eget företag. Verksamheten kännetecknas av hög kvalitet och tillgänglighet där kunden är i fokus.


Årets nyföretagare i Vännäs 2013

Mattias Sonnemo, Sonnemo Guitars

Årets nyföretagare har utmärkt sig genom såväl yrkesskicklighet som ett innovativt tänkande. Detta har möjliggjort att han kan försörja sig på en hantverksbaserad verksamhet. Genom företaget har han också fört hantverkstraditionen vidare. Årets nyföretagare i Vännäs spås goda möjligheter även på marknader utöver den svenska. Mattias Sonnemo är en god förebild för dem som brinner för sina idéer och utvecklar dem vidare till en lönsam verksamhet.


Årets nyföretagare i Åsele 2013

Magnus Lindqvist, Västertoppen AB

Västertoppen AB startade 2012 och ägs av Magnus Lindqvist - företaget driver butiken Handlar ´n i Fredrika. Magnus är en nyinflyttad, målinriktad och driven entreprenör som ser möjligheter i sin
verksamhet och även möjligheter för andra i sin omgivning. Magnus har sedan företagsstarten utvecklat sin butik genom investeringar i lokaler och utrustning för att möjliggöra bästa tänkbara service för kunderna. Magnus är ett exempel på att det med vilja och framtidstro går att överta och utveckla serviceföretag i Åsele kommun. Företaget sysselsätter idag 2 personer och är en god ambassadör för företagandet i Åsele kommun. 


Årets nyföretagare i Vindeln 2013

Katrine Kollberg, Familjedaghemmet Lyran AB

Katrine har visat stor beslutsamhet, handlingskraft och mod för att ta steget till att förverkliga starten av sitt företag. Tillsammans med andra nya företagare i Vindeln samarbetar Katrine för att förbättra möjligheterna för fler att driva privat verksamhet inom barnomsorg. Hon är en god förebild för
människor som vill starta företag efter en lång yrkeskarriär och en värdig pristagare.

 

Årets nyföretagare i Bjurholm 2013

Andreas Lind Palmebjörk, Balfors Event & Äventyr

I april 2011 startade vår pristagare sitt företag med en mängd uppblåsta aktiviteter. Att erbjuda kunderna olika events, arrangemang och unika aktiviteter har sporrat Andreas att under åren investera och utveckla verksamheten till det den är idag. Men glimten i ögat och med lusten att ha
roligt, har han under ett par år lyckats bygga upp en spännande eventverksamhet som har kunden och kundens upplevelse i fokus. Andreas är en god förebild och ett bevis på att man kan ha roligt på jobbet och dessutom tjäna pengar.

 

Årets nyföretagare i Nordmaling 2013

Ulf Edlund, ATV-Bågen AB

Ulf Edlund med ATV-Bågen AB har tagit sin idé, en innovation, till en färdig produkt på rekordtid och nått framgångar med att nå ut med produkten på marknaden. Han har med en envishet som endast anstår en sann entreprenör hittat vägar att gå från idé till färdig produkt. Trots visst motstånd från en
intresseorganisation med särintressen har han därmed visat att marknaden styr efterfrågan för en bra produkt, som dessutom ligger rätt i tiden.

Årets Nyföretagare i Norsjö 2013

Peder Karlsson och Daniel Alm, Rotarium AB

Peder Karlsson och Daniel Alm, Rotarium AB, har med sin breda kompetens byggt upp en betydande kundkrets. De har under sin tid som företagare kunnat visa på en god lönsamhet. Peder och Daniel driver verksamheten med framåtanda och mod och har på detta sätt skapat en tillväxt i företaget. Det goda ledarskapet uppvisar deras egenskaper såsom att vara kloka, positiva och sansade företagare. Peder och Daniel är engagerade och intresserade av utveckling av såväl sig själva såsom företaget. Med sitt engagemang och sin uthållighet utgör Peder och Daniel goda förebilder för andra företagare.

 

Årets nyföretagare i Lycksele 2013

Lotta Westerlund, Nallebjörnens Lekland AB

Med mycket stort engagemang för lek, bus och skoj har årets nyföretagare på kort tid etablerat sig i Lycksele och kompletterar besöksnäringen i Lycksele kommun med sitt Lekland. En kompetent person med skinn på näsan, stor kärlek till sitt arbete och en verksamhet som präglas av omtanke och gemenskap.  Efter en ganska tuff start så har Lotta Westerlund skapat ett tillgängligt Nallebjörnens Lekland, ett mycket uppskattat besöksmål och företag i Lycksele kommun.

 

Årets nyföretagare i Dorotea 2013

Ina´s i Dorotea AB, Nina Holmlund, Carina Holmlund och Kristina Tallberg

Årets Nyföretagare i Dorotea 2013 driver Ina’s i Dorotea, en butik där man säljer kläder och kosmetika samt erbjuder nagelvård. Årets Nyföretagare har visat på stort mod då man startat verksamheten inom en, via e-handel, hårt konkurrensutsatt bransch. Samtidigt uppvisar man ett affärsstrategiskt tänk då man byggt upp verksamheten på tre ben och man har redan vunnit de lokala kundernas accept. Det trevliga bemötande och den goda servicekänsla som råder hos Ina’s i Dorotea ser till att locka
återkommande kunder.


Årets Nyföretagare i Malå 2013

Camping & Ski Event Malå Hotell AB, Artur Prifti

Artur Prifti, ägare och hotellchef för Camping & Ski Event Malå Hotell AB, flyttade till Malå 2012 och bestämde sig för att köpa en anrik men lite sovande hotellverksamhet. Artur har lyckats förvandla hotellet till ett attraktivt event- och logi-alternativ inom väldigt kort tid och därmed uppvisat stor entreprenöriell kompetens.


Årets nyföretagare i Sorsele 2013

Janned AB, Jannet och Dennis Thorn

Med införandet av en ny affärskultur baserad på en stor lyhördhet för kundernas önskemål och ett utmärkt värdskap har årets nyföretagare i Sorsele etablerat en välmående verksamhet inom hotell- och restaurangbranschen. Det gör dem både till goda förebilder och en viktig positiv kraft i kommunen.

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.