2017-10-05 14:30Pressmeddelande

Årets SKAPA-pristagare i Blekinge: En braskamin med optimal förbränning och fiskelinor som håller när det nappar

Årets länsvinnare av Skapa Utvecklingsstipendium är företaget Calidum Cor i Bräkne-Hoby med delägarna Niclas Pihl, Magnus Lagerqvist och Anes Resic. Vinnare av SKAPA Framtidens Innovatör är Robin Brink, Natalie Kauppi, Anton Senbom och Andreas Andersson. De utsågs vid en ceremoni på Residenset under torsdagen och prisutdelare var landshövding Sten Nordin.

Ny braskamin minimerar skadliga utsläpp

Företaget Calidum Cor har tagit fram en ny variant av vedeldad kamin med unik design som grundar sig på s.k. omvänd förbränning. - Det leder till en optimal förbränning, som minimerar skadliga utsläpp, säger Niclas Pihl. Det är särskilt intressant då dagens braskaminer har svårt att uppfylla de nya kraven för utsläpp och energieffektivitet. Det finns runt 2,3 miljoner villor och radhus och en halv miljon fritidshus i Sverige med över en miljon undermåliga eldstäder. Företaget har tagit fram fyra prototyper och lämnat in patentansökan och designskydd. Man planerar nu för en introduktion i Skandinavien och Tyskland.

Ingen mer avsliten fiskelina när det nappar

Robin Brink har tillsammans med Natalie Kauppi, Anton Senbom och Andreas Andersson tagit fram ett verktyg, som ställer in bromsen på fiskerullen efter en tredjedel av fiskelinans s.k. brottgräns. En indikator på fiskerullen visar bromstrycket när användaren vevar på handtaget. Det förhindrar att fiskespöet knäcks eller att linan går av när man får mothugg från en stor fisk. Uppfinnarna kommer att gå vidare med sin prototyp och undersöka möjligheterna till en kommersialisering. - Ingen mer fiskelina kommer att slitas av när du fiskar, säger Robin Brink.

Om priset och Stiftelsen SKAPA

Skapa-priset är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt uppfinnare så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Förutom det nationella priset på 550 000 kronor så får 24 länsfinalister vardera 10 000 kronor samt diplom och 15 000 kronor från Almi Företagspartner. Årets länsvinnare i Blekinge utses av en länsjury och delas ut av landshövdingen. Almi Blekinge står bakom arrangemangen. Med priset vill SKAPA belysa den betydelse som innovationer har för den ekonomiska utvecklingen. En förutsättning för tillväxt är stimulans till nytänkande och här har SKAPA-priset en viktig roll som energiskapare. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Patent- och registreringsverket, och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond. SKAPA Framtidens innovatör har chansen att vinna upp till 75 000 kr nationellt.

För mer information, kontakta;

Joakim Sandell, innovations- och affärsutvecklare, Almi Blekinge, mobil 070 833 51 20

Niclas Pihl, SKAPA Utvecklingspris, mobil 070 985 70 04

Robin Brink, SKAPA Framtidens innovatör, mobil 073 310 25 45

Om Almi

Almi erbjuder lån och rådgivning till företag som vill utvecklas och växa. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Genom Almi Invest investerar vi riskkapital i företag i tidiga skeden med stor tillväxtpotential och en skalbar affärsidé. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 50 kontor över hela landet.

Om Almi Invest

Almi Invest är Sveriges mest aktiva investerare i startups. Vi gör investeringar i hela landet via 8 regionala riskkapitalbolag och ett nationellt riskkapitalbolag inom GreenTech. Almi Invest förvaltar cirka 3 miljarder kronor och har sedan start investerat i ca 600 startups. Våra bästa innehav har förvärvats av bl a Google, Microsoft, Qlik och Apple eller noterats på olika börser. Almi Invest är ett riskkapitalbolag inom Almi-koncernen.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.