2015-09-15 07:30Pressmeddelande

Årets SKAPA-pristagare och Framtidens Innovatörer i Skåne

null

De två vinnarna i Skåne av Sveriges största innovationspris SKAPA-priset samt vinnarna av priset framtidens Innovatör utsågs under måndagen vid en ceremoni på High Court i Malmö och landshövdingen Margareta Pålsson och Almi Skånes VD Anders Norman var prisutdelare. Alla fyra vinnarna går vidare till den nationella tävlan.

Juryns motivering av SKAPAs Utvecklingspris 2015 i Skåne: Christan Dittrich. Christian och hans bolag Frankly utvecklar produkter som underlättar vardagen vid fritidsaktiviteter inom vattensport:
Företaget har på oerhört kort tid, på ett innovativt och kreativt sätt, utvecklat, lanserat och kommersialiserat en ny produkt på marknaden som löser ett konkret problem. De har dessutom större visioner på sikt – att bredda erbjudandet till större marknader genom nya applikationer. 

Juryns motivering av SKAPAs Utvecklingspris 2015 i Skåne: Anki Malmborg. Anki och hennes bolag SenzaGen har utvecklat en metod för allergitester fritt från plågsamma djurförsök:
Företaget har pakterat avancerad forskning på ett tydligt, kommersiellt sätt och har på kort tid visat att man kan på ett signifikant sätt minimera andelen plågsamma djurförsök väsentligt, och dessutom leverera andra mervärden till olika kundgrupper.

Juryns motivering av SKAPA Framtidens Innovatör 2015: Filip Celander och Johan Haglund. Agrilogik har utvecklat en ny produkt och affärsmodell för strömedel och flytgödsel för lantbruk. Filip och Johan är två unga ingenjörer med en fantastisk kombination av ingenjörskunskap och entreprenörskap. Innovationen handlar om att använda avancerad teknik på ett nytt sätt, i kombination med en ny affärsmodell. De har en förmåga att paketera sitt budskap till en säljande helhet, och löser problem både för de enskilda bönderna liksom för miljön.

Juryns motivering av SKAPA Framtidens Innovatör 2015: Philip Werner. Radinn har utvecklat en jet-driven wakeboard med innovativa användningsområden.
Philip har en unik förmåga att se tekniska och affärsmässiga lösningar och är oerhört kreativ och har ett stort driv. Han driver sina projekt med djup teknikkunskap, samtidigt som han håller mer än ett öga på marknaden. Hans eldrivna jetbräda är energisnålare och skonsammare för miljön än dagens konventionella lösningar, men bara första exemplet i en rad vattenrelaterade produkter - där nästa i raden kommer syfta till att rädda liv. Projektet har med relativt små medel och på kort tid genererat både substantiellt riskkapital och kundintäkter.

SKAPA Utvecklingspris
SKAPA Utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd
åt innovatörer så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Förutom det nationella priset på 550 000 kronor som kan fördelas på maximalt tre pristagare får de 24 länsvinnarna vardera 10 000 kronor från Agne Johanssons minnesfond och 15 000 kronor från Almi Företagspartner.

SKAPA Framtidens Innovatör
Var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person, under 30 år. För att uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling lanserades 2011 utmärkelsen SKAPA Framtidens Innovatör. De nationella priserna är på 75 000, 50 000 och 25 000 kronor. Länsvinnarna får 15 000 kronor från Almi Företagspartner.

Om Stiftelsen SKAPA
SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första
pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Patent- och registreringsverket, och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.

För mer information, kontakta:
Johan Olsén, innovationsansvarig Almi Skåne, mobil 070 620 39 31
Christan Dittrich, mobil 070 660 60 35
Anki Malmborg, mobil 076 828 48 22
Filip Celander och Johan Haglund, Agrilogik, mobil 076-2235325
Philip Werner, mobil 070 299 55 66

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.