2009-10-14 13:17Pressmeddelande

Barbro Edberg och Fredrik Spendrup är Årets Mentorer för nyföretagare

Barbro Edberg, Hooks Herrgård och Fredrik Spendrup, Spendrups Bryggeri har utsetts till Årets mentorer 2009 genom sina insatser i programmet "Mentor Eget Företag". Nominerande är de nyföretagare, som på ideell basis fått stöd under ett år. Vinnarna mottar utmärkelsen den 14 oktober på mässan Eget Företag i Stockholm av publicisten Amelia Adamo.

En bra mentor är en förebild, som bjuder på kunskaper och kontakter som ger nyföretagare större chans att lyckas. Mentorskap kan innebära snabbare företagsutveckling, större omsättning, högre vinst och kanske till och med fler anställda. Forskning på området visar entydigt att chansen att lyckas med sitt företag ökar väsentligt med en mentors stöd.

Barbro Edberg driver tillsammans med sin man och söner Hooks Herrgård i Småland, en av landets mest välkända golf- och konferensanläggningar. Hon har varit i branschen i över 40 år. Hennes adept Anne Robertsson driver sedan två år Huskvarna Stadshotell. - Anne har en säker smak och en bra magkänsla. Det är en tuff tjej som får folk att tro på henne, säger Barbro Edberg. Som mentor måste man känna engagemang, lyssna på adepten och ge hemläxor. Det gäller också att se adeptens hela situation dvs både företagaren och privatpersonen.

Fredrik Spendrup tillhör en av Sveriges mest kända företagarfamiljer och är idag IT-chef på Spendrups Bryggeri. Hans adepter är Mounir Hamdi och Labinot Gervalla från Skärholmen. De har startat bemanningsföretaget Lets Work, som är inriktat främst på dryckesbranschen. - Det här är två ambitiösa och handlingskraftiga killar som inte har haft ett dukat bord, säger Fredrik Spendrup. Det är viktigt att mentorer sätter sig in i adeptens situation, hjälper till att sätta realistiska mål, prioritera och sätta upp delmål. Jag ser det som min plikt att hjälpa nya företagare att lyckas.

Utsedda bland 1.800 mentorer

2009 års vinnare har utsetts i i hård konkurrens bland 1.800 mentorer, som deltagit i det nationella mentorprogrammet under 2007 och 2008. Pristagarna mottog sina utmärkelser av publicisten Amelia Adamo vid mässan Eget företag i Älvsjö under onsdagen. Utmärkelsen består av ett diplom undertecknat av näringsminister Maud Olofsson och en handblåst glasskål specialtillverkad av en av företagarna i programmet. Årets vinnare blir förebilder för de mentorer som deltar i det mentorprogram, som avslutas nästa höst. Under onsdagen gick ett tackbrev ut till samtliga mentorer i programmet från näringsminister Maud Olofsson.

Stockholm den 14 oktober 2009

För mer information:

Jimmy Wikholm, Almi Företagspartner, mobil 0705 74 69 40

Josefin Andersson mobil 0709-54 35 15 Ewa Bruce, mobil 0703-97 39 49 Jobs and Society NyföretagarCentrum

Barbro Edberg, Hooks Herrgård, mobil 0707 23 80 86

Fredrik Spendrup, Spendrups Bryggerier,mobil 0701 82 77 19

Mentor Eget Företag drivs gemensamt av Almi Företagarpartner och Jobs and Society NyföretagarCentrum med stöd av Tillväxtverket. Programmet pågår under ett år och innebär att nyföretagaren får kostnadsfritt stöd av en mentor. Almi Företagspartner vänder sig till nyblivna företag som är högst 3 år gamla medan Jobs and Society NyföretagarCentrum vänder sig till blivande företagare. Mentorerna ställer upp helt ideellt. Sedan starten 2006 har 2.500 par över hela landet fullföljt programmet. Det gör Sverige till ett av världens bästa länder på ideellt mentorskap. Läs mer om programmet på www.mentoregetforetag.se

 


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.