2014-12-10 07:40Pressmeddelande

Byggbolag dominerar Almis Tillväxtliga - Jämjöföretag toppar listan i år

Det blev en jämn kamp i år att bli Blekinges mest snabbväxande företag på Almis Tillväxtliga. Med bara några procentenheter blev Jämjöföretaget TNT Karlskrona det företag i länet som ökade sin omsättning mest i procent räknat. Ökningen uppgick till hela 251 %! På andraplats kom Sölvesborgsföretaget JC Industrirör. Förutom ett handelsföretag och ett telekombolag var det bara byggrelaterade företag bland länets snabbväxare. Det finns över 4.600 aktiebolag i länet och av dem har drygt ett tusen företag en omsättning över 5 mkr. - Att just de företagen växer är avgörande för att Blekinge ska kunna utvecklas och erbjuda både jobb och intressanta produkter och tjänster. Därför är det extra roligt att kunna lyfta fram inte bara företag med hög omsättning utan också mindre företag som kunnat utnyttja sin tillväxtpotential. Vi ska vara stolta över dem, säger Marcus Johansson hos Almi Blekinge.

Utökat ROT-bidrag skulle stimulera en byggmarknad på sparlåga

Jämjöföretaget TNT Karlskrona med VDn Tobias Nilsson toppar årets Tillväxtliga med över 250 procent omsättningsökning det senaste bokförda året. Företaget arbetar med byggnadssnickerier i första hand för privata fastigheter.  – Det är ROT-marknaden som vi verkar inom. Vi arbetar enbart med lösvirke både i ombyggnader och reparationsarbeten. Vi har också några fastighetsbolag som kunder. Ett sådant jobb var skälet till fjolårets höga omsättning, säger Tobias Nilsson, som själv är byggnadssnickare och bosatt i Truseryd, som också står för den sista bokstaven i företagsnamnet TNT. Företaget har sin bas i Jämjö och startades för fyra år sedan. – Jag var trött på att vara anställd, så jag startade upp själv, säger han. Idag har företaget fem anställda och en omsättning över 5 mkr. Han bedömer att marknaden för ROT-relaterade arbeten är god medan byggmarknaden i övrigt fortsatt är på sparlåga. – Det är dålig tillväxt på bostadsbyggandet. Här skulle det behövas en stimulans, varför inte ett utökat ROT-bidrag även till hyresfastigheter, säger Tobias Nilsson.

Sölvesborg- och Ronnebyföretag på topplistan

De tio mest växande företagen i Almis Tillväxtliga domineras i år av företag inom byggbranschen och tillverkning. På andra plats kommer Sölvesborgsföretaget JC Industrirör med en omsättning närmare 8 mkr och en omsättningsökning på 249 %, alldeles i hasorna på TNT Karlskrona med andra ord. Högst omsättning bland de tio snabbväxarna har Ronneby Svets och Smide med över 140 mkr och en fördubblad omsättning mellan 2012 och 2013.

Satsning på kundnöjdhet och arbetsglädje ger resultat.

- Tillväxtligan visar återigen att det går att växa även i branscher som har det tungt. Vi hoppas nu att flera företag kan få till stånd en uthållig omsättnings- och lönsamhetsutveckling som också leder till fler jobb i regionen. Även om vi har ett litet län har vi många företag med en god potential att växa långt över länsgränsen, säger Marcus Johansson, Almi Blekinge.

Almis Tillväxtliga

Tillväxtligan tas fram av Almi Företagspartner och grundas på offentlig statistik, UC Select, för företagens omsättning mellan 2012 och 2013.  Företagen ska ha 5–250 anställda, en omsättning över 5 Mkr och ett positivt resultat. Företagen ska ha sunda finanser och tillväxten ska i allt väsentligt ha skett organiskt.


De mest snabbväxande företagen i Blekinge i procent

                                                                                                                                                                            
      FöretagOrtÖkning %
1TNT   KarlskronaJämjö251
2JC   IndustrirörSölvesborg249
3A-Bygg   i SölvesborgSölvesborg105
4Ronneby   Svets & SmideRonneby101
5Mr   Gräv & ByggRamdala98
6Belganet   HandelsHallabro94
7Enholmen   TelecomKarlskrona90
8Toréns   Mekaniska VerkstadKarlshamn76
9Anders   Erikssons VVSAsarum59
10BDS Bygg   Demontering Sanering Ronneby55

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser – från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära kunderna med 40 kontor över hela landet.

Ytterligare information:

Marcus Johansson, Almi Blekinge, tel. 0455 33 51 25, mobil 076 645 51 25
Tobias Nilsson, VD TNT Karlskrona, mobil 070 989 08 88

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.