2010-07-20 13:17Pressmeddelande

Cafékedjan Barista tar in 17 miljoner kronor i riskkapital för snabbare expansion

Cafékedjan Barista Fair Trade Coffee tar in drygt 17 miljoner i riskkapital från Almi Invest, Alveco Invest och serieentreprenören Håkan Roos samt ytterligare fem nya affärsänglar för att expandera snabbare

 

Barista som grundades 2006 av Björn Almér, Nina Forsberg och Maria Andersson, har med sin satsning på fairtrade och ekologiskt premiumkaffe snabbt etablerat sig som störst på ”ekoreko” i Europa utanför England. Etiken, kombinerat med att vara ensamma om att bara använda 100 procent Arabicabönor, att ha mest färskrostat på marknaden och att vara den kedja som placerat sig bäst i Svenska Mästerskapen (Silvermedalj 2009), har gjort att Barista snabbt har tagit marknadsandelar och är i dagsläget den fjärde största kedjan i Sverige. De 12 café-enheterna har idag drygt 100 anställda och omsätter 40 miljoner kr per år. Huvudkontoret ligger i Malmö. Sedan tidigare finns erfarna entreprenörer och företagsledare med bland ägarna.

 

– Det märks tydligt att man söker koncept som ligger mer i tiden än de gamla Starbucks-klonerna. Konsumenten är betydligt mer medveten idag och den gamla ”mass market”-kunden finns inte längre. Man vill ha en premiumprodukt med spårbarhet och vårt koncept är inte lättkopierat. Därtill är vi ensamma om att äga och driva alla enheter i ett enda bolag och det uppskattar fastighetsägare, säger Björn Almér, vd och grundare.

 

Barista går som bäst i de storstadslägen där konkurrensen är som hårdast.

– Det sporrade oss att satsa på konceptet. Klarar man Götgatan i Stockholm och Södra Förstadsgatan i Malmö, då klarar man det mesta, säger Anna Söderholm, Investment Manager på Almi Invest.

 

Barista blir inbjudna till att välja läge på centralstationer och köpcentra.

– Då vet man att man har rätt koncept och att det är duktiga entreprenörer som driver bolaget. Slipper man köpa in sig via andrahandsmarknaden, blir expansionen så mycket enklare, säger Johan Arver från Alveco Invest.

– Jag tycket det är rätt tänkt att Barista har valt att inte ta högre priser än konkurrenterna trots både ekoreko- och kvalitetsambitionerna som ju innebär högre kostnader för Barista. Konsumenter brukar bli lojala mot koncept med bra ”value for money” och Barista har redan 22 000 stammisar som har laddat på förköpskort. Det är inte illa på bara 12 driftsställen, säger Johan.

 

– Jag ser det som ett maraton. Man går inte in i en sådan här investering för en snabb exit. Det finns en enorm potential i konceptet och dessutom gillar jag värdegrunden, säger Håkan Roos Barista samarbetar med FN och har redan bidragit till över 200 000 skolmåltider i Etiopien och till att 500 barn kan gå i skolan.

– Tänk då när man går om världens största kedja som har 16 000 driftsställen. Då kan alla barn i Afrika gå i skolan. Sånt ger en god eftersmak på kaffet, avslutar Håkan.

 

Faktaruta om Barista

Serverar 100 procent fairtrade kaffe & te.

Serverar 100 procent eko kaffe & te.

Gör kaffe på 100 procent Arabicabönor. Enda kedja som inte blandar ut med billig Robusta.

Har alltid tre sorters bönor att välja på för kund.

Har färskorostat kaffe. Rostar i Sverige varje vecka med direktleverans till varje coffee shop. Kaffe smakar bäst 7-20 dagar efter rostning.

Silvermedalj i SM 2009 – enda kedjan i final. Ensamma om att tävla med samma kaffe som serveras till kund d.v.s. inte tävlingskaffe.

Har 100 procent La Marzocco espressomaskiner. I många år SM- och VM-maskin vid internationella tävlingar.

Har en styrelsepost i FN-fonden.

Enda kedja som ger kaffekurser för allmänheten.

Ensamma om individuellt bryggt svart kaffe.

All el är grön.

All kaffesump återförs i sin påse och delas ut gratis till kund som växtnäring. Sparar 12 ton sopor om året.

Först i världen med fairtrade Cola – Ubuntu Cola.

 

Barista finns här:

Stockholm: I Forum Nacka och i Victoriabiografen på Götgatan 67 i korsningen Åsögatan.

Uppsala: I Gränby Centrum på Marknadsgatan 1 och på gågatan vid Stadsbiblioteket på Svartbäcksgatan 14.
Malmö: På gågatan mellan Triangeln och Södertull på Södra Förstadsgatan 24 och på Citykajen vid Högskolan/citytunnelbaneuppgången på Anna Lindhs Plats 10 och vid Värnhem i huvudentrén samt på modeplan på köpcentret Entré på Östra Förstadsgatan 56.

Umeå: I MVG-Gallerian på 2:a våningen på Storgatan 51.

Sundsvall: I In-Gallerian ovanför rulltrappan i 1891-huset på Storgatan 28 och på Storgatan 11 vid Elite Knaust.

Örnsköldsvik: I Oskarsgallerian på gågatan på Lasarettsgatan 20.

 

Om Almi Invest

Almi Invest skapar unika förutsättningar för entreprenörledda tillväxtföretag att växa genom att på regional basis och tillsammans med andra aktörer på riskkapitalmarknaden investera kapital och kunskap. Almi Invest är organiserat i sju regionalt baserade riskkapitalfonder och ägs av Almi Företagspartner AB tillsammans med regionala aktörer.

 

Om Alveco Invest

Alveco Invest är ett dotterbolag till Arver Gruppen AB som ägs av familjen Arver. Alveco Invest investerar i onoterade bolag inom flertalet branscher i Södermanland, Västmanland och Stockholm.

 

Om Håkan Roos

Håkan har gedigen erfarenhet av att starta upp och driva företag. Han är bland annat grundare och ägare av Procurator-koncernen.

 

För mer information:

Björn Almér, grundare och vd, tel 0708-37 57 07, www.barista.cc

Anna Söderholm, Investment Manager Almi Invest, tel 0709-85 24 84,www.almiinvest.se

 


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.