2016-05-18 15:49Pressmeddelande

Dalarnas Skaparistagare hyllades på residenset

null

Stefan Lysén från Falun får SKAPAs Utvecklingspris för sin innovation Luvian, Till Framtidens Innovatör utsågs Christian Thors från Malung, tillsammans med Mockfjärdsborna Erik Persson, Fredrik Leck för sin bandspännare Raptor.

Det är två mycket olika men lika intressanta innovationer som prisas, båda har stor tillväxtpotential jag ser en marknad såväl i Sverige som internationellt, säger Ulrika Ebenhard, innovationsrådgivare hos Almi GävleDala och ordförande för SKAPA-juryn i Dalarna

Länspristagarna går vidare till den nationella tävlingen med prisutdelning vid SKAPA innovationsgala på Stockholmsmässan den 10 november. Prissumman är 550.000 respektive 75 000 kronor.

Fjälluften ventilerar huset

Vinnare av SKAPA-utvecklingspris i Dalarna blev alltså Stefan Lysén från med sin innovation Luvian, en förkortning av ”Luften vi andas”. Det är ett system som integrerar ventilation med både värme och kyla där luften renas på upp till 95% av alla partiklar.

- Ambitionen med systemet har varit att användarna ska kunna andas ren luft inomhus. Under många år har vi hört om hur dålig och till och med skadlig luften vi andas i våra hus kan vara, så jag tänkte att jag skulle göra något åt det. Säger Stefan Lysén och fortsätter

- För två veckor sedan installerade vi ett system i ett hus där det bor en liten kille med svår allergi. Han har tidigare haft luftrenare över sängen och portabelt i huset. Nu kan han må bra i hela huset och familjen är överlycklig.

- Luvian är ett system som på många sätt är en paketlösning på ett gott inomhusklimat, både vad det gäller en behaglig temperatur men också eftersom man slipper partiklar som skapar allergi, säger Ulrika Ebenhard,

Unga personer med drivkraft att förbättra miljön i skogsarbetetUtmärkelse Framtidens Innovatör, delas ut för att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer under 30 år. Vinnare i Dalarna blev Christian Thors, Erik Persson och Fredrik Leck för sin bandspännare Raptor. Alla tre är 19 år gamla och går gymnasiets sista år på Älvdalens Utbildningscentrum. Idén har de utvecklat i sitt Ung Företagsamhet-företagTimberstore UF, som kommer fortsätta även efter skolan. På UF-mässan i Dalarna tog de hem inte mindre än 4 förstapris och ett andra pris. I går vann de Årets Produktutveckling på den nationella UF galan i Stockholm. De har även vunnit Ung-Ullbaggestipendiet.

De boogieband man använder på skogsmaskiner är anpassade för terrängen de går i så om man ska byta terräng måste man också byta boogie band. Men att byta och montera boggiband är ett tungt arbete eftersom banden väger mycket och är mycket tunga att spänna, därför krävs två personer eller att maskinen flyttas på lastbil till nästa plats att arbeta i. En idé som de har utvecklat på mindre än ett år.

- Vi startade vårt företag i september då vi började utveckla idén, så har vi gjort flera olika prototyper och bland annat fått ner vikten på spännaren rejält. Så under våren så har vi mest marknadsfört och visat Raptor.

Ett UF företag drivs under ett år, en mycket kort tid att hinna med att både idé och prototyputveckla samt komma ut på marknaden och hitta kunder.

- De här tre personerna har en stark drivkraft och håller redan ny på att utveckla företagets nästa innovationer. I innovationsarbetet strävar vi efter att kommersialisera så många idéer som möjligt i det arbetet är naturligtvis viktigt med marknadspotential men innovatörernas drivkraft är nästan ännu viktigare, säger Ulrika Ebenhard och fortsätter

- UF företag drivs under ett år, det är en bedrift att gå ifrån ide till prototyp och nå marknaden under den tiden. Dessutom med en produkt som kommer att göra livet och ekonomin bättre för många skogsmaskinsförare och som därför har en global marknadspotential, säger Ulrika Ebenhard.

Juryns motivering till SKAPAs Utvecklingspris 2016 i Dalarna: Stefan Lysén med systemet Luvian, en komplett infrastruktur för inomhusklimatet i fastigheter.

Ett långt och strategiskt utvecklingsarbete har lett fram till ett nytt revolutionerade system inom branschen. Systemet är både energi- och kostnadsbesparande och ger användarna en fantastisk upplevelse av sitt inomhusklimat. Innovatören besitter förmågan att paketera sitt erbjudande på ett mycket attraktivt sätt till sin målgrupp. Kunderna är lyriska och företaget har stora tillväxtmöjligheter.

Juryns motivering till Framtiden Innovatör 2016 i Dalarna: Christian Thors, Erik Persson och Fredrik Leck med Bandspännaren Raptor™
som gör att man snabbt och enkelt kan byta boggiband på en skogsmaskin.

Med miljö och kostnadsbesparingar i fokus och med en stor innovationsanda har vinnarna utvecklat en spännande produkt.Genom att ha analyserat och förstått ett verkligt kundproblem har de skapat ett ”ha-behov” för sin produkt till en nischad målgrupp.
Ett ungt, drivet team kommer med stort engagemang utveckla företaget och dess produkter för både en nationell och en internationell marknad.

Juryn leds av innovationsrådgivare från Almi Företagspartner och består ledamöter från Stiftelsen Teknikdalen, Länsstyrelsen samt Dala Bergslags Uppfinnare.

Tidigare vinnare av Skapapriserna i Dalarna:

2015 Utvecklingspris:Pill Popper - Ulrika Lindqvist, Sture Milling och Mårten Milling, Schine innovation.

Framtidens Innovatör: Stopplarm – Jon Friberg

2014 Utvecklingspris:
Bizify-Karl-Oskar Lundin, Xeronic AB

Framtidens Innovatör: Flarie- Filip Tröger, Kim Ejebari och Niclas Bergfors, Flarie AB

2013 Utvecklingspris:
Flyttbar kontaktledning - Bengt Hoppe

Framtidens Innovatör: Iride - Louise Siljeholm

Om SKAPA Utvecklingspris
SKAPA Utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt innovatörer så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Förutom det nationella priset på 550 000 kronor som kan fördelas på maximalt tre pristagare får de 24 länsvinnarna vardera 10 000 kronor från Agne Johanssons minnesfond och 15 000 kronor från Almi Företagspartner.

Om SKAPA Framtidens Innovatör
Var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person, under 30 år. För att uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling lanserades 2011 utmärkelsen SKAPA Framtidens Innovatör. De nationella priserna är på 75 000, 50 000 och 25 000 kronor. Länsvinnarna får 15 000 kronor från Almi Företagspartner.

Om Stiftelsen SKAPA SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Patent- och registreringsverket, och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.

Om AlmiAlmi GävleDala utvecklar framgångsrika företag. Det har vi gjort på olika sätt i snart 60 år. Genom att erbjuda finansiering och affärsrådgivning till företag får vi det regionala näringslivet att växa.

För mer information, kontakta: Ulrika Ebenhard, innovationsrådgivare Almi GävleDala, 0243-488 858, mail ulrika.ebenhard@almi.se

SKAPAs utvecklingspris: Stefan Lysén: stefan.lysén@lketeknik.se, tel 070-601 06 24, www.luvian.se

Framtidens innovatör: timberstoreuf@gmail.com, tel 070-7900507

Lina Renberg, kommunikationsansvarig Almi GävleDala, tel 0243 488 865, mail lina.renberg@almi.se

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.