2015-06-04 07:30Pressmeddelande

De är Västerbottens främsta innovatörer

Vinnarna av Sveriges största innovationspris - SKAPA-priset i Västerbottens län har utsetts.

Vid Mötesplats Lycksele den 3 juni utsågs Västerbottens regionala vinnare av SKAPA-priset. Vinnarna erhöll varsin prischeck där vinnaren av utvecklingspriset erhöll 25 000 kronor och vinnaren av priset Framtidens Innovatör erhöll 15 000 kr. Länspristagarna går nu vidare till den nationella tävlingen med prisutdelning vid SKAPA-galan på Stockholmsmässan den 5:e november. Den totala prissumman är då en miljon kronor.

Vinnare av SKAPA-utvecklingspris i Västerbottens län blev Eva Zwahlen, Dorotea Design AB, som utvecklat en unik metod för vidareförädling av massivt trä.

Ytterligare en utmärkelse, SKAPA Framtidens Innovatör, delades ut där syftet är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer i åldersspannet 18-29 år.

Vinnarna i Västerbottens län av priset Framtidens Innovatör blev Elias Wennersten och Alexander Harpa, Combolt AB. Innovatörerna har utvecklat ett fästelement som är både snabbt och enkelt att montera samt har fler användningsområden än ursprungstanken.


Juryn för utnämnande av SKAPA-pristagarna i Västerbottens län består av:

Carina Fredriksson, Uppfinnarföreningen Umeå
Ulla Edler, Idéforum Skellefteå
Roland Lindqvist, SUF
Ingrid Westman, Almi Nord
Agneta Löf, ordförande Almi Nord


Juryns motiveringar:

Länsvinnare av SKAPA Utvecklingsstipendium i Västerbotten är:

Eva Zwahlen, Dorotea Design AB

En unik tillverkningsmetod och dessutom en återupptagning av vidareförädling av massivt trä i Sverige med hållbarhet och miljö i fokus, som tillsammans ger exklusiv anpassning till kundens behov i inredningen.


Länsvinnare av SKAPA Framtidens innovatör i Västerbotten är:

Elias Wennersten och Alexander Harpa, Combolt AB

Från att ha varit en designidé under gymnasietiden har innovatörerna utvecklat den till ett fästelement som är både snabb och enkel att montera samt har fler användningsområden än ursprungstanken.

SKAPA Utvecklingspris
SKAPA Utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet är att ge stöd åt innovatörer så att de kan utveckla sina uppfinningar till produkter och tjänster på marknaden. Förutom det nationella priset på 550 000 kronor som kan fördelas på maximalt tre pristagare får de 24 länsvinnarna vardera 10 000 kronor från Agne Johanssons minnesfond och 15 000 kronor från Almi Företagspartner.

SKAPA Framtidens Innovatör
Var fjärde nyregistrerat företag har startats av en ung person, under 30 år. För att uppmuntra ännu fler unga att våga tro på sina idéer och bidra till Sveriges utveckling lanserades 2011 utmärkelsen SKAPA Framtidens Innovatör. De nationella priserna är på 75 000, 50 000 och 25 000 kronor. Länsvinnarna får 15 000 kronor från Almi Företagspartner.

Om Stiftelsen SKAPA
SKAPA är en stiftelse som bildades till minne av Alfred Nobel 1985 och delade ut sitt första pris 1986. Bakom stiftelsen står Stockholmsmässan och Svenska Uppfinnareföreningen med stöd av Almi Företagspartner AB, VINNOVA, Patent- och registereringsverket, och Stiftelsen Agne Johanssons Minnesfond.

För mer information, kontakta: Karolina Kollenmark Andersson, kommunikatör Almi Nord, tel 070-521 10 91

Se gärna filmen om vinnarna på vår YouTube-sida

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.