2023-09-27 09:45Pressmeddelande

De är vinnare av SKAPA-priset och SKAPA Talang på Gotland 2023

Karin Falkemo, SKAPA-prisets länsvinnare på Gotland 2023, och James Kerber, länsvinnare av SKAPA Talang 2023.Karin Falkemo, SKAPA-prisets länsvinnare på Gotland 2023, och James Kerber, länsvinnare av SKAPA Talang 2023. FOTO: Malin Stenström/Privat

Under onsdagen den 27 september prisades länsvinnarna av SKAPA-priset och SKAPA Talang på Gotland under en ceremoni på Residenset i Visby.

Läs vinnarintervjuerna nedan!

Karin Falkemo vinnare av SKAPA-priset

 Grundarna bakom stigbygeln Ryde har inte bara skapat en innovation, utan en revolution som kommer att förändra den kvinnodominerade hästvärlden. Nu tilldelas vd:n Karin Falkemo SKAPA-priset för deras uppfinning.

Det har gått snart tio år sedan Sanna-Marie Pettersson berättade för stallkompisen Karin Falkemo om sin vision av en ny sorts stigbygel, vars utveckling i stort sett stått still i över 2 000 år.

Snart kan de, efter många långa, slitsamma timmar lansera den färdiga produkten, som lovordas av svenska proffsryttare.

– Vi har tagit fram en stigbygel som optimerar ryttarens prestation och säkerhet i sadeln utifrån kroppens fysiologiska behov, förklarar Karin Falkemo.

Genom att se till att ryttaren får full kontakt med hela framfoten i stigbygeln uppnås optimal balans. För att få det kan ryttaren ställa in stigbygeln i tre olika lägen: Pronation- och supinationsvinkeln, trampvinkeln och stigläderinfästningen.

– Det tre faktorerna ger en stark passiv säkerhet. Skulle ryttaren ändå falla av har stigbygeln en aktiv säkerhet som gör att ryttaren kan ramla åt vilket håll som helst och foten kommer att glida ur. Det är otroligt viktigt inom ridsporten, säger Karin Falkemo.

Det är nu hon, i sin roll som vd, som tilldelas SKAPA-priset på Gotland. Aldrig tidigare har juryn fått in så många ansökningar, men bland dem fanns Karin Falkemo som en klart lysande stjärna.

– Jag blir så klart otroligt glad! Att vinna SKAPA-priset betyder mycket, det är ett erkännande. Det har varit många, långa timmar och mycket tvivel på produkten och oss själva innan vi nått hit. Så klart suktar vi mest efter bekräftelsen i stallet från ryttarna, men att också få den på det här sättet betyder mycket i självförtroende och möjlighet att blicka framåt, säger Karin Falkemo.

Stigbygeln, Ryde Adjustable, har designskydd i EU samt USA och har fått positiv respons i ansökningen om världspatent. Med kapital säkrat och produktionskedjan på plats kan de äntligen lansera sin stigbygel under Stockholm horse show i höst, den 30 november.

Ingenting hade varit möjligt utan medgrundarna, det är Karin Falkemo noga med att poängtera. Sanna-Marie Pettersson, som kläckte idén och som står för den gedigna kompetensen inom hästsporten. Patrik Lindberg, en mycket viktig nyckelspelare som gjort hela design- och konstruktionsarbetet. Samt Jennifer Norén, boende på Gotland sommartid, som såg stor potential i stigbygeln när de andra grundarna behövde en nytändning.

– Teorin för vår stigbygel har funnits länge, men det vi skapat har överträffat våra förväntningar. Så visst blev jag glad och överraskad när vi fick veta att jag vunnit SKAPA-priset, men de kändes också naturligt, säger Karin Falkemo.

Även Almi Gotland har varit med under stigbygelns resa från embryo till färdig produkt.

– Almi gav oss möjligheten att ta ett lån i tidigt stadie, vilket gjorde att vi kunde komma vidare med prototypframtagning. Så Almi betydde otroligt mycket i den tidiga fasen, men även efter det genom att vara otroligt tillmötesgående och flexibla vad det gäller hjälp och stöd under processen i företagandet, säger Karin Falkemo.

SKAPA-priset är Sveriges största innovationspris till minne av Alfred Nobel. Priset delades först ut på länsnivå, på Residenset den 27 september, där vinnaren fick 10 000 kronor. Därefter går länsvinnaren vidare till riksfinalen den 9 november, med chans att vinna 500 000 kronor.

Juryn på Gotland består av Henrik Munkhammar och Karin Linnér från Almi Gotland, Daniel Freeman från Science Park Gotland, entreprenören Patrik Rees och företagsledaren Meg Tivéus.


James Kerber vinnare av SKAPA Talang

Med sin innovation hoppas länsvinnaren av SKAPA Talang på Gotland att kunna överbrygga klyftor och göra programmerarvärlden mer inkluderande.

Priset SKAPA Talang, som delas ut till unga innovatörer under 30 år, tilldelas i år James Kerber för sin innovation DevStacks.

– Att vinna SKAPA Talang betyder mycket för både DevStacks och mig personligen. Det har krävts mycket hårt arbete för att nå hit och att bli utvald bland så många talangfulla kandidater är en enorm ära och det motiverar mig att fortsätta arbeta hårt, säger James Kerber.

DevStacks är nästa generations molnplattform för programvaruutveckling inom utbildning och företag. Plattformen gör det lättare att skapa programvara utan att behöva en dyr dator, eftersom DevStacks kan köras sömlöst på äldre och strömsnåla enheter. På så sätt får användaren tillgång till verktyg av industristandard till en bråkdel av kostnaden.

Det motverkar inte bara elskrot utan undanröjer ekonomiska och tekniska hinder, vilket banar väg för en mer inkluderande bransch och överbryggar könsklyftan inom teknik och den digitala klyftan bland studenter.

– Som icke-binär entreprenör vill jag använda den här möjligheten till att uppmuntra inkludering, mångfald och innovation inom teknik, samt inspirera andra i vårt mångfaldiga samhälle att följa sina passioner och bygga något fantastiskt, säger James Kerber.

Priset SKAPA Talang delas årligen ut till de innovatörer under 30 år som gjort mest förtjänstfulla insatser när det gäller nyskapande och kreativitet, utveckling av produkter och tjänster som kan leda till kommersiella möjligheter. Priset delades först ut på länsnivå, på Residenset den 27 september, där vinnaren fick 10 000 kronor. Länsvinnarna har sedan chansen att vinna 150 000, 75 000 eller 25 000 kronor i riksfinalen. Bakom priset står stiftelsen SKAPA, som bildades år 1985 till minne av Alfred Nobel.

– Jag ser Gotland som en källa till innovation och under min tid här har jag haft förmånen att träffa briljanta hjärnor och bevittna utvecklingen av fantastiska projekt, säger James Kerber.

Juryn på Gotland har bestått av Henrik Munkhammar och Karin Linnér från Almi Gotland, Daniel Freeman från Science Park Gotland, entreprenören Patrik Rees och företagsledaren Meg Tivéus.

– Jag hoppas att detta erkännande kommer att hjälpa oss att samla in mer stöd för att utveckla produkten fullt ut och få en varaktig inverkan på både utbildnings- och affärssektorn, och erbjuda dem en bättre väg till hållbar omvandling, avslutar James Kerber.   



Om Almi

Vi investerar i framtida tillväxt! Almi erbjuder lån, riskkapital och affärsutveckling till företag med tillväxtpotential. Almi AB ägs av staten och är moderbolag i en koncern med 16 regionala dotterbolag och underkoncernen Almi Invest AB. De regionala dotterbolagen ägs till 51 procent av moderbolaget och till 49 procent av regionala ägare och erbjuder lån och affärsutveckling. Almi Invest ägs till 100 procent av moderbolaget och bedriver riskkapitalverksamhet. Almis verksamhet ska utgöra ett komplement till den privata marknaden avseende företags behov av finansiering och affärsutveckling.


Kontaktperson

Malin Stenström
Almi Gotland
Malin Stenström
Kommunikationsansvarig