2016-06-01 14:57Pressmeddelande

De västsvenska uppfinnarna ska få tävla till Alfred Nobels minne

Thorbjörn Lund, Qiu-Hong Hu, Joakim Sjöblom och Zhenni Liang vann den regionala uppfinnartävlingen SKAPA när Almi Väst i dag, 1 juni, utsåg totalt fyra pristagare bland innovationer från hela Västra Götaland. Förutom prissumman går de nu vidare till riksfinalen och får tävla om Sveriges största utvecklingsstipendium, SKAPA, till Alfred Nobels minne.

SKAPA är ett pris vars avsikt är att uppmärksamma innovatörer och den fantastiska kreativitet som finns i Sverige när det gäller att ta fram nya produkter och tjänster. Tävlingen omfattar två kategorier: SKAPA Utvecklingspris och SKAPA Framtidens Innovatör.

SKAPA Utvecklingspris
SKAPA Utvecklingspris är instiftat till minne av uppfinnaren Alfred Nobel. Syftet med priset är att ge stöd åt innovatörer så att de kan omvandla sina produkter/tjänster till kommersiella möjligheter. Förutom det nationella priset på 550 000 kronor som fördelas till maximalt tre pristagare får länsfinalisterna 10 000 kr, plus 15 000 direkt av Almi Väst.

Almi Väst utsåg två regionala pristagare i kategorin:

Torbjörn Lund, som driver företaget Optix Marine på Bohus Malmön, med motiveringen:
Adresserar ett gammalt problem på ett modernt innovativt sätt som reducerar kostnader för rederierna, ger kraftigt minskad miljöbelastning samt ökad säkerhet. Branschen har visat ett stort intresse för innovationen.

Qiu-Hong Hu, som driver Luxbright AB och sitter på inkubatorn GU Venture, med motiveringen:
Innovatören har med hjälp utav spetsteknologi utvecklat en ny banbrytande röntgenteknologi som kan användas inom ett flertal applikationer. Innovationen förbättrar bl.a. arbetsmiljön, bildkvalitet, patientsäkerheten samt sänker kostnaderna. Vi ser ljust på en mindre strålande framtid!

SKAPA Framtidens Innovatör
Unga, mellan 19-30 år, tävlar om SKAPA Framtidens Innovatör.

Syftet är med SKAPA Framtidens Innovatörer är att inspirera och ge stöd åt unga innovatörer så att de kan förverkliga sina idéer.

Det nationella priset är på totalt 150 000 kr som fördelas till maximalt tre pristagare. Länsvinnaren får 15 000 kronor av Almi Väst.

Även i denna kategori utsåg Almi Väst två pristagare:

Joakim Sjöblom, som driver företaget Mina Tjänster, med motiveringen:
Allt fler tjänster och produkter säljs idag via abonnemang och helheten är svår att överblicka för konsumenten. Bolaget har utvecklat en teknisk lösning som gör det lättare för konsumenter att löpande både överblicka och hantera sina abonnemang.

Zhenni Liang, med bolaget Mentoris Education som sitter i inkubatorn på Chalmers Venture, med motiveringen:
I globaliseringens spår ökar behovet av kanaler både bland studenter och lärosäten att hitta varandra. Innovatörerna ger lärosäten ny interaktiv marknadskanal för direktkontakt med studenter vilket sänker trösklarna och underlättar valet av lärosäten.

Almi Väst är ansvarigt för den jurygrupp som utser de regionala pristagarna. Dessa får sedan får tävla nationellt i Stockholm den 10 november på mässan ”Eget företag”.

Mer info
www.stiftelsenskapa.se

Kontakt
Heléne Öhrvall, Almi Väst, 0705-79 79 25

Om Almi

Almis vision är att skapa möjligheter för alla bärkraftiga idéer och företag att utvecklas. Med rådgivning, lån, riskkapital och inkubation möter vi kunderna i företagandets alla faser - från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.