2007-01-16 09:15Pressmeddelande

Destination Höga Kusten siktar på export

Kampen om nya internationella affärsresenärer och semestrande privatpersoner är tuff. Därför gör turistföretagen i Höga Kusten området gemensam sak med ALMI, Exportrådet, Mitt-Sverige Turism och Visit Sweden. Tillsammans genomför man en exportpilot för att hitta nya marknader och locka fler besökare till länet.

Exportpiloten pågår under 6 mån och bygger på den beprövade metodiken Steps to Export, anpassad för besöksnäringen.

- Programmet syftar till att ge företagen svar på frågorna: Vad, till Vem, Vart och Hur ska vi bearbeta de internationella kunderna. Utifrån kundernas önskemål och behov skräddarsys produkter och tjänster av upplevelser, säger Bengt Högberg, affärsutvecklare på ALMI Företagspartner Västernorrland AB och ansvarig för programmet.

Efter programmet har företaget ett underlag som hjälper dem att utforma en genomarbetad affärsplan och strategi för företagets exportsatsning.

- Det finns många likheter mellan export av turism och andra varor och tjänster. De flesta aktiviteterna sker i utlandet, men själva turistprodukten levereras i Sverige. Den som är förberedd behöver inte lita på turen. Jag har sett företag växa och göra framgångsrika affärer genom att använda sig av vår metodik., säger Jonas Carlsson på Exportrådet Örnsköldsvik.

Länets besöksnäring omsätter idag årligen drygt 2,6 miljarder fördelat på affärsresenärer och privatpersoner och tillför cirka 2 100 årsarbetstillfällen till länets arbetsmarknad.

- Antalet utländska gäster i länet är lågt i jämförelse med exempelvis Norrbotten. Vårt mål är att öka antalet internationella besökare till Västernorrland och därigenom skapa bättre förutsättningar för turistnäringen, säger Anders Huldt, Vd på Mitt-Sverige Turism.

Bland deltagande företag kan nämnas AGMA Forntid & Äventyr, High Coast Center och Hotell Höga Kusten.


Representanter från medierna är välkomna att träffa deltagande företag och representanter från ALMI, Exportrådet och Mitt-Sverige Turism vid den första träffen:

Tid: Tisdag den 16 januari, kl 09.00-10.00
Plats: ARKENS VIP-lokal i Örnsköldsvik
(bredvid ALMIs kontor)


Kontakta Bengt Högberg, ansvarig Affärsutveckling, ALMI Företagspartner Västernorrland AB, tel/mobil 0611-55 78 28, e-post [ mailto:bengt.hogberg@almi.se ]bengt.hogberg@almi.se för mer information.Internationell Affärskraft drivs av ALMI Företagspartner Västernorrland AB och delfinansieras av EUs regionala fond, Länsstyrelsen, ALMI Företagspartner, Landstinget, Exportrådet samt deltagande företag.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.