2018-12-06 09:21Pressmeddelande

Det har varit en explosiv utveckling för Tillväxtligans etta

null

Första platsen i Almis Tillväxtliga i Dalarna 2018, går till Dala Spräng och Grävteknik med bas i Gustafs. Med en tillväxt på 404% har de växt mer än något annat företag i Dalarna.

Almi samlade företagen på listan för att uppmärksamma den fina utveckling som de haft under året, alla med en omsättningsökning på över 90%. Med på listan finns företag från kommer ifrån Borlänge, Säter, Falun, Leksand, Rättvik och Ludvika

Anna Rosengren är VD på GävleDala, säger att det är en bedrift att placera sig på listan eftersom konkurrensen är mycket hård. För att växa på ett sådant sätt måste man som företagsledare ha en stark drivkraft och tydliga mål. Hon menar att det är viktigt att fira de prestationer som leder till den här typen av tillväxt.

- Vi vill visa vilka fina företag som finns här och låta dem bli en inspiration för andra som är intresserade av att göra en liknande resa. Det går bra att växa företag här, det finns en god jordmån för det, säger Anna Rosengren och fortsätter:

- På Almi arbetar vi för att ge förutsättningar för företag att växa och utvecklas. För att visa att det är möjligt och för att inspirera andra vill vi lyfta fram framgångsrika företag som utvecklas bra och växer. Tillväxtligan blir också som en koll av tempen på näringslivet i Dalarna.

 

Tillväxtligans förstaplats - ett spräng-hett företag

Temperaturen på Dalarnas näringsliv verkar det inte vara något fel på, med på listan finns företag från många olika branscher som har lyckats växa. Det företag i Dalarna som hade bäst tillväxt var alltså Dala Spräng och Grävteknik som arbetar med markentreprenader och ägs av bröderna Fredrik och Robin Eriksson. De menar att mycket av deras framgång beror på att de hittat rätt personal, att de har satsat på nya områden och även om det varit riskabelt och att de vill leverera med kvalitet.

- Vi har vågat satsa på nya saker i och vi har också slutat göra saker som vi sett inte funkar för oss. Vi vill leverera med kvalitet och då har vi satsat på att certifiera oss för att kunna leverera även till stora kunder som Trafikverket, säger Fredrik Eriksson och fortsätter:

- Men en viktig del för att kunna driva vårat företag har varit våra fruar, dels för att våra kunskaper kompletterar varandra, men också för att man behöver någon som förstår att det kan vara mycket jobb.

 

Tillväxtföretag med stor bredd

I Insjön finns företaget på Tillväxtligans andra plats, Arkos Home. Familjeföretag specialiserar sig på alla delar kring husbyggnation, från ritningar till färdiga byggnader. Företaget ägs och drivs av familjen Arnesson som har drivit, detta företag i 6 år men samma typ av verksamhet betydligt längre än så. De satsar på exportmarknader som Ryssland, där de varit verksamma länge, men nu också Korea.

Tillväxtligans tredjeplacering är Dala Massivträ som återfinns i Sågmyra. De specialiserar sig på material för träbyggnadsprojekt med en fast tro att på träets egenskaper, både som byggmaterial men också ur en hållbarhetsaspekt.

Swesharp i Borlänge återfinns på listans fjärde plats, samma företag Dagens industri i år utnämnde till Årets Gasell i Dalarna. De har funnits med på Tillväxtligan tidigare och har haft flera år av stadig tillväxtökning.

På plats fem finns Sensinet i Säter har inriktat sig på trådlösa styrsystem för industrin sedan 1978. Företaget ägs och drivs av Janis Platbardis och har kunder som Sahlgrenska i Göteborg, men också många av de stora livsmedelskedjorna.

Anna Rosengren menar att företagen på Tillväxtligan har en stor betydelse har för utvecklingen lokalt.

- Växande företag bidrar till en tillväxt för samhället genom at de skapar arbetstillfällen, men också genom att de gör affärermed andra företag i sitt nätverk, företag som ofta också finns här i Dalarna.

 

2018 års Tillväxtligan Dalarna består av:

 1. Dala Spräng & Grävteknik AB, Säter/Borlänge - 404 %
 2. Arkos Home AB, Leksand - 297 %
 3. Dala Massivträ Aktiebolag, Falun - 151 %
 4. Swesharp Consulting AB, Borlänge - 143 %
 5. Sensinet AB, Säter - 125 %
 6. Runes Smide & Service AB, Borlänge - 124 %
 7. Holén Skog & Entreprenad AB, Leksand - 96 %
 8. Edgyr AB, Rättvik - 95 %
 9. S.A.Fe Weld Aktiebolag, Ludvika - 92 %
 10. Berg & Landskap AB, Falun - 91 %

 

 

Kriterier för att bli en del av Tillväxtligan:

 • Företaget har mellan 5-249 anställda
 • En omsättning mellan 5-500 Mkr
 • Ett positivt resultat före bokslutsdispositioner
 • Sunda finanser (inga betalningsanmärkningar o.dyl.)
 • Tillväxten ska ha skett organiskt, inte via förvärv
 • Syftet med Tillväxtligan är att lyfta fram företag som växer i regionen.

Vill du veta mer?

Kontakta Lina Renberg på Almi. lina.renberg@almi.se eller 072-508 88 65

Vill du prata med företaget på första plats? Kontakta Robin Eriksson på: 070-290 99 28 eller Fredrik Eriksson på: 076-112 30 92

Om Almi

Almi erbjuder lån och rådgivning till företag som vill utvecklas och växa. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Genom Almi Invest investerar vi riskkapital i företag i tidiga skeden med stor tillväxtpotential och en skalbar affärsidé. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 50 kontor över hela landet.


Om Almi

Välkommen till Almis pressrum! Här hittar du pressmeddelanden från Almi Företagspartner AB och Almis regionala bolag. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet. Under pressmaterial hittar du högupplösta bilder på vd:ar och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region. Här kan ni ta del utav Almi Invests pressrum.