2016-09-28 13:00Pressmeddelande

En Nybyggare med spektakulär bildkonst och en Pionjär som botar husdjur

Svetlana Leuchuk har utsetts till Årets Nybyggare i länet och Laszlo Toth har fått utmärkelsen Årets Pionjär. Det var landshövding Berit Andnor Bylund och Almi Blekinges VD Martin Åkesson, som under onsdagen delade ut Stiftelsen IFS utmärkelser, som sponsras av Almi Blekinge. En nybyggare är en person med utländsk bakgrund som valt att starta eget företag och med begränsade resurser, genom hårt och målmedvetet arbete nått framgång i sitt företagande. En Pionjär är en person med utländsk bakgrund som bott i Sverige under en längre tid och som genom hårt arbete har lyckats skapa ett tillväxtföretag som står för nytänkande i sin bransch. Pristagarna är nu också nominerade till de nationella prisen som delas ut av Hans Majestät Kung Carl XVI Gustav senare i höst.

Årets Nybyggare: Spektakulära bildkonstlösningar för företag och organisationer

Svetlana Leuchuk kom till Karlskrona från Minsk i Vitryssland år 2010. Hon är utbildad konstnär, grafisk designer och illustratör. Efter SFI och folkhögskola startade hon företaget Lanagraphic, som erbjuder tjänster inom grafisk design, illustration och bildkonst till företag, föreningar och organisationer över hela landet och internationellt. Hon arbetar bl.a. med Graphic recording vid konferenser, workshops och utbildningar för att visualisera strategier och processer med bilder och text för att få fram visioner och idéer. – I vår motivering lyfter vi fram hennes kunskap och konstnärliga talang, som hon använder i sin professionella verksamhet inom grafisk design & visual art där hon erbjuder spektakulära tjänster i sin bildkonst, både nationellt och internationellt. Hon är en mycket bra förebild och värd att få en bekräftelse, säger Amani El-Ali Mazloum, Affärs och IFS-rådgivare hos Almi Blekinge.

Årets Pionjär: En sann entreprenör med mod och målmedvetenhet

László Tóth kom till Sverige 2009 från Ungern. Han är utbildad veterinär i Budapest med hundar och katter som specialitet och drev där en ambulerande smådjursverksamhet. I Sverige arbetade han tidigare bland annat på Läckeby djursjukhus och Vetlanda djurklinik. Hans specialintresse är inre medicin samt ortopedi och kirurgi. Sedan 2011 driver han en smådjursklinik i Ronneby tillsammans med sin fru och några anställda. Kliniken är välbesökt och växer ständigt. – Vi vill i vår motivering lyfta fram László Tóths mod, målmedvetenhet och drivkraft att på kort tid ha skapat en framgångsrik verksamhet och arbetstillfällen för flera personer. Han är en person som ständigt utvecklas och som inte ser hinder utan bara möjligheter. Bemötande, kunnande och flexibilitet har rankat hans verksamhet högt i länet. Han är en sann entreprenör som helt klart är värd att få utmärkelsen, säger Amani El-Ali Mazloum, Affärs och IFS-rådgivare hos Almi Blekinge.

Om Nybyggar- och Pionjärpriserna

Priserna, som delas ut varje år, är avsedda att gå till personer med utländsk bakgrund, som ett sätt att lyfta fram goda exempel och förebilder. Priserna ska inspirera och visa att det i Sverige går att vara en framgångsrik företagare med utländsk bakgrund och där duktiga och drivna individer inte ska känna utanförskap för sina insatser. IFS vill hedra alla dessa nya svenskar som valt det egna företagandet som en väg till försörjning. Priserna instiftades 1999 av Stiftelsen IFS Rådgivningscentrum, som är en organisation som verkar för invandrarföretagande i Sverige. Sedan år 2000 är Hans Majestät Kung Carl XVI Gustav prisernas beskyddare. Insamlingsstiftelsen IFS Rådgivningscenter inledde ett samarbete med Almi Företagspartner 2005. Regionala Nybyggarpriset sponsras av Almi Blekinge.

Mer information, kontakta:
Amani-El Ali, Almi Företagspartner Blekinge, mobil 070 9325119

Svetlana Leuchuk, Årets Nybyggare, mobil 070 610 17 49

László Tóth, Årets Pionjär, mobil 076 008 60 28

Om Almi

Almi erbjuder lån, riskkapital och rådgivning i företagandets alla faser – från idéer till framgångsrika företag. Det omfattar såväl idéer med tillväxtpotential i tidiga faser som befintliga företag i en expansionsfas. Almi ägs av staten tillsammans med regionala ägare och finns nära företagen med 40 kontor över hela landet.


Om Almi

Välkommen till Almis mediarum. Här hittar du Almi-koncernens samtliga pressmeddelanden samlade på ett och samma ställe. Letar du efter något specifikt kan du enkelt söka på län, bolag eller olika områden i vår verksamhet såsom riskkapital, lån, mentor med mera. Under "bilder" hittar du högupplösta bilder på vd's och affärsområdeschefer i Almi-koncernen. Under kontaktpersoner hittar du media-kontakter för varje region.